Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 4 месеца
Предполагаш грешно. Мръсното им производство е в страните от третия свят, а земя може да си купи свободно всеки гражданин на ЕС и в двете страни и голяма част е на чужденци. Не съм видял някой да си я е сложил в джоба и да си я е отнесъл зад граница.
53
3
 
8
 
! Отговори
Дали е само Виц ? преди 4 месеца
Попитали радио Ереван: Кога ще дойде добрия живот в България?! Отговорили им: Той вече отмина.
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Навсякъде се живее добре, ако човек има добра работа, дом и пари. Специално Нидерландия е една от най-депресивните държави. Имам щастието или нещастието да я посещавам доста често. Времето се сменя през 5 мин. А и пейзажа е ужас. Не случайно холандските художници до еден са ктрадали от депресия.
51
3
 
3
 
! Отговори
верно ли бе? преди 4 месеца
До анонимен *** - излез от толетната и се разходи до Козладуй по вторични пътища и тогава пиши глупости!
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 2. това е вярно. Аз съм по млад и нямам много ясни спомени от социализма обаче една бърза сметка какво изкарваш и какво си купуваш с надницата показва, че сме по-добре. А това достъпа до всякакви стоки пък е съвсем друга история.
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако ще и на последно място в света да сме, на мен си ми е супер и от година на година става още по-хубаво.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
не ми хвалете Германия вече, в Дортмунд само турци, бях там , наехме апартамент аз жена ми и детето, до нас същият апартамент 80 квадрата - 10-12 турци от турция живеят в 3 стаи, на помощи явно половината не работят, ние им плащаме
47
2
 
7
 
! Отговори
Предполагам преди 4 месеца
Не са си направилаи пазарна икономика по западен съвет - като си нарежат заводите, като си разтурят земеделието, като си продадат на безценица земята на чужденци и като се заробят със хипермаркети със задгранично седалище!
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всичко е въпрос на лично възприятие. Обиколил съм много страни по целия свят, но по-хубаво място от България няма. С всичките плюсове и минуси. Ако имахме и малко по-добри управници, сигурно щеше да е земен рай, но не би.
45
12
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 4 месеца
Тук в България само *** и онези по махалите живеят зле,защото са мързеливи.Оня от Максуда къде стана политик всеки ден рИве с Варненски акцет по ТВ колко лошо било в България докато аз се чуда къде да си изхарча парите:):):)Иначе *** разправят,че най добре се живеело в русия,Иран и Северна Корея,обаче никой не иска да ходи там:):):)
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 32 така е в съседство е абдула, мяо от Виетнам, и рамазан от бившият ссср или някой индиянец от лат. Америка все привилегировани от Хазаро юдея Сорос. И с по едно село роднини пак привилигеровани,вдигат шум цяла нощ и през деня спът до 12часа или 2. А за Българите. ур такъв ЕС не ни е нужен лаен и оня кон Столтенберг да не идват повече в Бг.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз познавам един който живя 6 години в Австрия.
42
2
 
4
 
! Отговори
рАЗбирКо преди 4 месеца
Един познат живя 4 години в Швеция и после се върна. Не знам защо точно - нещо покрай намирането на работа за него и жена му.
41
14
 
12
 
! Отговори
Европеец преди 4 месеца
Само преди 35г бяхме в ямата на комунизма под руския ботуш, а днес при демокрацията и ЕС БВП расте рекордно, населението расте, заводите никнат като гъби, бизнесът търси служители, българинът се замогна, забогатя, заведенията пълни, купува жилища, амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, купува апартаменти, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
40
8
 
10
 
! Отговори
ибре преди 4 месеца
Тук живее най-добре, който лъже и краде.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А колко е средната в Норвегия, колк е средната в Норвегия, знае някой тук колко е средната в Норвегия, има ли колеги фоумци тук от Норвегия да кажат?
38
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
как наи лошо се живее в българия нали сме в нато и ес нали признахме евроценностите пътуваме и работим в чужбина пазаруваме в одрин накупихме имотив гърция какво ни е лошото че от 1878 ни управляват цър-ву-ли българите немислят когато гласуват вярват на които се появи на хоризонта накрая сме ограбениболни и нещастни е това ни е орисията да не мислим да се подвеждаме
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 35 - Гръмни се!
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След разпада на ЕС Унгария и Сърбия ще бъдат най-важните фактори в западната окрайна на Континента. Основни енергийни хъбове и мост на Китай към страните от малкото северозападно кътче на Евразия. Сърбия ще бъде главния инвестиционен и технологичен хъб на Китай в западната окрайна. Не случайно Си беше в Сърбия и Унгария. А България минава към Турция.
35
4
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 4 месеца
Много ни е яд. Хайде сега се успокой