Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България

На дъното на класацията са още Унгария и Румъния
4 юни 2024 15:00, Нели Христова
409
Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България
Снимка: Pixabay/BernardoUPloud

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия.

Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент.

Сравняването включва благосъстоянието "тук и сега", тоест без да се отчитат последиците за бъдещите поколения или за хората в други държави. За да се изчисли благосъстоянието "тук и сега", всяка държава членка е била сравнена по 23 показателя в девет различни теми.

Нидерландия има добри резултати по 14 от тези показатели, особено по отношение на доверието в другите хора. По-слаби са обаче резултатите по два показателя - разходи за жилища и продължителност на живота на жените в добро здраве. Разходите за жилище като дял от разполагаемия доход са сравнително високи в Нидерландия, а продължителността на живота на жените в добро здраве е сравнително ниска.

Хърватия има най-ниски резултати по отношение на благосъстоянието

Хърватия е на последно място в ЕС по благосъстояние, като получава най-ниски оценки в 17 области. Благосъстоянието е сравнително ниско и в Унгария, Румъния, България, Полша, Гърция и Словакия в сравнение с останите страни в ЕС. Във всички тези страни до 1989 г. е имало комунистически режими, с изключение на Гърция, отбелязва публикацията.

Почти всички страни от бившия Източен блок, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., имат сравнително ниски резултати по отношение на благосъстоянието си днес. Изключение прави Естония, където благосъстоянието е по-високо от това в по-богатите страни като Франция и Белгия. В южните страни членки като Португалия, Испания и Италия благосъстоянието също е по-ниско от средното, въпреки че в тези страни никога не е имало комунистически режими и те са членове на ЕС и предшестващите го организации от десетилетия.

Нидерландия получава най-високи резултати по отношение на работата и свободното време

Нидерландия получава най-високи резултати от всички държави от ЕС по отношение на работата и свободното време, като оглавява класацията по всичките пет показателя в тези области. Нетната работна заетост е най-висока, а дългосрочната безработица - сред най-ниските. Швеция, Ирландия и Дания също се отличават в тази област. Най-ниски са резултатите на Хърватия, следвана от Гърция и Италия.

Италия е на второ място по дял на завършилите колеж или университет в ЕС - 16,8 на сто. В Нидерландия този дял е 36,6 на сто.

Дългосрочната безработица е най-висока в Гърция - 7,7 на сто, докато в Нидерландия тя е едва 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
7
 
6
 
! Отговори
166 преди 4 месеца
Темата е: ,,Най-добре се живее в Нидерландия и Швеция, най-зле в Хърватия и България,, ...Толкова. Стига с тая Русия, Русия, Русия....Ако беше много хубаво там руснаците нямаше да ходят да работят на запад като строители или камериерки.
253
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Дядо СоциСамия Борисов е такова ГМО в политиката прокси на Доган. Изказването в село Кочан за порциите от властта е такова, за да напомпа рейтинга му, а Първанов му осигури и 28 мажоритарни депутати. Гупавияя Станишко беше изигран и така. Боцето крепи царските имоти, умилква се на Русии на Америки и не знам па на него защо сте му толкова фенове, като той даже не му пука за вас. Само от себе си се интересува.
252
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Костов е позор, съветник на Живков, после съсипател на държавата след 1997 година. Заради него икономическото ни развитие толкова се забави. Или е чужда слуга или е награмотен като икономист. Колко предприятия неговите гольовци приватизатори нарязаха за старо желязо. Чисто нова закупена вмключително и западна техника и технологии се изнесоха на запад на безценица или се унищожиха.
251
4
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 месеца
До Анонимен 251 Кой ни натрапи машинното гласуване ? Ние си го натрапихме.Какво ли не направиха да отстранят Борисов от политиката. Що пари потрошиха и сега пак премиер.За какво бяха тези ялови напъни ?А машинките да се ги заврат в .....
250
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западното тролчее с випиенчетата, я дай пак 450 харесвания. ЗНаеме че го можеш.
249
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
96-97 година си беше българския Майдан, инспирарана хиперинфлация ат запад, за да се завземе държавата. И се завзе. СВАЛИХА ЕДИНСТВЕНИЯ НЕКОРУМПИРАН ПРЕМИЕР, ОБРАХА СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА И ДОЙДЕ КОСТОВ ТА РАЗДЪРЖАВИ АКТИВИ ЗА СТО МИЛИАРДА НА ТРИ ПРОЦЕНТА ОТ СТОЙНОСТТА. НЕ СЕ ПРАВИ НА РАЗСЕЯН, ЗАПАДА СИСТЕМНО СЕ ЗАНИМАВА С ТОВА АМА СЕГА В ГРУЗИЯ УДАРИХА НА КАМЪК, ЗАЩОТО ГРУЗИНЦИТЕ НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ КОЛКОТО СА УКРАИНЦ;ИТЕ ДА *** ЗА ЯНКИ КОРПОРАЦИИТЕ.
248
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-добре се живее в България.. Който иска да бега дека иска.. Да се отървем от предатели - зяпаднячести..
247
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КАКВИ ФЕНОВЕ НА Русия те гонят бе? ЩЕ ПРЕСТАНЕШ ЛИ С ОПОРКИТЕ. ТИ СЕ ФИН НА РУСИЯ АМА С ОТРИЦАТЕЛЕН ЗНАК. ВСИЧКО ИЗВЪРТАШ КЪМ РУСИЯ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С НЕГАТИВЕН ОТТЕНЪК. Ако някой има работа в Украйна, това е Русия, ако някой има работа в Тексас това е САЩ. Когато САЩ се намърдва в Украйна е явно че не му е работата и следва реакция на прекомерната наглост. Хрушчов като е закарал ракетите в Куба САЩ са реагирали защото е прекомерна наглост. Та спри с русоомразата, дишей по-леко и спокойно.
246
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А беше толкова добре през 1989-1990 година и 1996-1997 година, когато нямахме нищо общо със запада. Нищо че нямахме пари, нямаше хляб, нямахме ток.
245
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САМАТА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА В ЩАТИТЕ Е ПОРАЧНА, НЕДЕМОКРАТИЧНА, В НЯКОИ ОТНОШЕНИЯ Е И АБСУРДНА. НАТРАПИХА НИ И НА НАС МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ТА ПЕПЕЙСКИТЕ МАРИОНЕТКИ ДА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА. ПЪЛЕН ТШАК.
244
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледам, че феновете на Русия още са тук и не са заминали? Защо така? Аз преди 20 години бях фен на Германия. Живях там 9 години, престанах да им бъда фен и се върнах в България. Сега съм фен на България и затова си живея тук. Харесва ми, стоя си. На вас хем не ви харесва в България, хем хвалите по цял ден Русия, хем не заминавате за Русия. Защо? Да не би да ви мързи? Така както ви мързи да учите и да си намерите хубава работа ли? Харесвате СК, защото само Ким може да ви избави от мързела ли?
243
4
 
5
 
! Отговори
ЗАПАДНА "" преди 4 месеца
Запада иска да ни натрапва и дава непоисканата си помощ. Ежегодно за тази непоискана помощ отвлича милиарди, като не са нито един нито два тези милиарди. В същото време финансира медийни издания, с което ги прави пропагандни а не информационни. Тоест дезинормационни. И ни плаши с някаква хипотетична руска заплаха, като пак всяка година следват отчисления в западна посока. Спира ни изгодните като пари търгавски отношения с Русия и ни дава своите скъпи доставки на същото. А НИЕ ДА СМЕ КАТО ТЕЛЕТА!
242
7
 
4
 
! Отговори
Руски Трол преди 4 месеца
На дъното на класацията са още Унгария /// Нашият агент Орбан води Унгария към истинският евразийски стандарт.
241
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Помня А сега трошка без електроника е по-скъпа от нова западна с електроника, защото нема части. Пак се връщаш на ладичка. Апартамент нема ако не си реститутка или го плащаш до живот до 80 г. ако си жив да живееш
240
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А някои не се ли чувствате като украинска под-метка. Интересно как на щатните обидните думи не ви се хващат от авмтоцензурата по този начин си признавете че сте свързани с редакцията. Не мислите ли че е по-добре да сте по-друг сайт, обективен да речем.
239
3
 
15
 
! Отговори
Пълен булшит преди 4 месеца
Вземете си Швецията и Нидерландията, а аз понеже съм по първичен и глуповат ще си остана на Балканите.Моят рай е тук!
238
1
 
5
 
! Отговори
Помня преди 4 месеца
До До 196 204 При Живков като се роди дете , трябваше да му направим вноска за кола , апартамент и телефон.До пълнолетие можеше да му излезе късмета .И за лада не 5 г. , а 15 и я купуваш на цената на мерцедес.Много хубаво беше. Формулата за успех беше пред пенсия да си горд собственик на панелка, москве и лозе с фургон.Няма да забравя една журналистка се изхвърли ,че младите искат веднага жилище. Трябвало да поработят 20-тина години , че тогава.До тогава децата са пълнолетни и всичко започва
237
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Орбан е един от малкото разумни хора. Навремете Соросс сам се закопа пред унгарците като извъртя едни борсови спекулации с унгарски платежни инстрнументи, да спечели един милиард ама унгарския народ му сложи хикса. Не го щат никакъв. Искат си Орбан.
236
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тука пишеш каквото решиш, и си изправен пред щатни троловее за манипулации на написаното, следват инсинуации, обиди на опонента, липсва реален диалог, опорки, ***, цензура, отвратителен стил на модерация. Новините са като пропаганда. Примерно Румен Радив говори за мир, тука се дава дезинформационен преразказ на изказването му, няма видеоклип. Няма обективно поднасяне, хората да си преценят. Само пропаганда. Пълна цензура за дивия режим на Зеленски, опорката борили се за демакрация. Идииотия!!
235
4
 
2
 
! Отговори
ГАВРИЛ преди 4 месеца
На дъното на класацията са още Унгария ------- Toва ли е великата руска подметка Орбан?