Филип Гунев: Професионалното ръководство на МВР е обезличено

Ниската ефективност обаче ще я разберем след изборите
23 окт 2024 09:16, Гергана Попова
11
Филип Гунев: Професионалното ръководство на МВР е обезличено
Снимка: БГНЕС

Професионалното ръководство на МВР е обезличено. То седи някъде под министъра и в последните години, особено откакто назначаваме и полицаи за министри, всъщност имаме едни политици отгоре, които управляват полицията. Полицията не е просто независим орган, който подлежи на някаква форма на политически контрол, а напротив – директно се управлява от политици. Това каза за БНР бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в коментар за продължаващите акции на МВР срещу купуването на гласове. По данни на силовото министерство досега са задържани над 70 души за нарушения на изборното законодателство, а проведените специализирани операции са над 150.

Още по темата

По думите му мярката е активна, но е малко ефективна.

"Нито един полицейски началник на никакво ниво няма да си позволи да разследва политик, без това да му е или лично разпоредено, или позволено от министъра, който е политическо лице. Съответно едно политическо лице трябва да позволи да бъдат разследвани политиците, които реално се занимават с търговията с гласове, защото в крайна сметка те са купувачите. Това не се случва. Не се е случвало и преди, защото този политик се съобразява със собствената си политическа партия, с политическите си поддръжници, които са го сложили там и полицаите това го знаят. Структурно МВР така е направено, че политиците отгоре могат да уволнят който и да е надолу, могат да разпоредят проверка, ако някой се осмели да разследва или не разследва когото трябва".

"Така е направена системата и такива правомощия са дадени на министъра, че да може да осъществява пряк политически контрол по всякакви нива в полицията", каза още Филип Гунев. По думите му в момента тези, които назначават министъра, очакват от него именно това.

"Това поставя и самият министър, който и да е той, да е в позиция да е отговорен пред политическите си господари за това какво става надолу в полицията – защо се разследва "нашият човек" или защо не се разследва този", изтъкна той.

"Те знаят, че ако не им е разпоредено отгоре, съществуват рискове за тях, защото нямат политическа независимост и могат да бъдат уволнени. Резултатът от това е, че се пишат предупредителни протоколи не на политиците, които реално купуват гласовете, а се пишат на дилърите по ниските нива", отбеляза той.
По думите му тази ниска ефективност обаче ще я разберем след изборите, когато вече на никой няма да е интересна темата.

Гунев подчерта, че за купуване на гласове се търсят места, където гласът може да се купи за най-ниска възможна цена.

"Когато избирателната активност е ниска, тези купени гласове придобиват много по-голямо значение. Все пак трябва да се направи опит. Ако не, тогава със сигурност средата на другата година вече може би изглежда една идея по-реалистично".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Общество
Проф. Христова: Застудява, повече случаи на „бактерия човекоядец“ няма да има
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
До Черна Нинджа- 15 000 заплата- да бе- 15 000 служители недостигат- ако заплатите са високи и работата КЕФФ, защо никой не иска да работи там- само питам?
9
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 40 минути
Над 7 000 пенсионери на заплата и пенсия в МВР, народни пари на вятъра.
8
0
 
9
 
! Отговори
Янчев преди 1 час
МВР, прокуратурата и част съда са под контрол и пряко подчинение на Пеевски! Позор за европейска България!
7
1
 
13
 
! Отговори
Черна Нинджа преди 1 час
Некадърник до некадърника корумпе до корумпето наркоман до наркомана ховосексуалист до хомосексуалиста престъпник до престъпника но с заплати по 15 бона на месец началниците.
6
2
 
14
 
! Отговори
Само преди 1 час
МВР преследва само конкурентките е на Боко и Шиши в купуването на гласове.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Браво на Терзиев, че пусна парното. При Фандъкова мръзнехме до средата на декември.
4
5
 
2
 
! Отговори
Селянин преди 1 час
Столичанин,това е заплата им тъй ли..да не си забравил и бонусите-премиите ,парите за дрехи...май си я забравил ..а таквиз като теб и 5000 лв да им даваш все ще мрънкат и няма да работят ,щото повечето хора у нас не стават вече и за *** за заеле .. На народа не му се работи ,това е Истината.
3
1
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 1 час
Един да се осмели да каже Истината. Браво!
2
2
 
8
 
! Отговори
столичан преди 1 час
Индексация!!! Не може от хора с по 1400-1600лв. да очакваш работа. Вече е станало както беше при комунизма: Ние се правим че работим, те се правят че ни плащат. За толкова пари - толкова. Трябва да има индексация и увеличаване на заплатите, за да може да се развиваме.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Вашите гласовена ППДБ ще паднат не заради купените гласове, а заради 6 месеца задръствания които се породиха от вашето некадърно управление в София. Ако така ще управлявате и държавата нито един глас за вас!