ЕС потвърди започване на преговори за членство с Украйна и Молдова

Приета е преговорна рамка с двете страни кандидатки
Обновена: 21 юни 2024 15:09 | 21 юни 2024 15:08, Елка Василева
81
ЕС потвърди започване на преговори за членство с Украйна и Молдова
Снимка: архив, БГНЕС

Двадесет и седемте страни от ЕС потвърдиха, че във вторник ще започнат преговорите за присъединяване с Украйна и Молдова, предаде Франс прес, като цитира изявление на белгийското председателство на ЕС, публикувано в "Екс".

На среща в Люксембург министрите на финансите на ЕС приеха официално преговорна рамка с двете страни кандидатки, като потвърдиха принципното споразумение на техните представители, постигнато миналата седмица.

Това споразумение позволява официалното започване на преговори във вторник в Люксембург според същия източник.

Първо ще бъдат започнати преговорите с Украйна, след това - с Молдова, каза дипломатически източник.

Държавните глави и правителствени ръководители на ЕС одобриха започването на такива преговори за присъединяване с бившите съветски републики Украйна и Молдова през декември миналата година. Но до момента Унгария спираше започването на официални преговори с Киев, смятайки, че условията не са изпълнени.

На 7 юли Европейската комисия прецени, че двете страни са изпълнили всички условия за започването на официални преговори. ЕК беше поискала от Киев мерки за борба с корупцията и влиянието на олигарсите, както и по-добро спазване на правата на малцинствата - мярка, която искаше и Будапеща поради наличието на унгарско малцинство в Украйна.

През юни 2022 г. ЕС даде на Украйна статут на страна кандидат за присъединяване като силен символен жест след началото на започнатата от Москва война срещу страната. Същият статут получи и Молдова.

Започването на преговорите слага началото на един дълъг и труден етап от процеса на присъединяване. Евентуалното присъединяване към ЕС на 40-милионната Украйна, която има силен земеделски сектор, ще срещне множество трудности, започвайки с финансовата помощ, отбелязва АФП.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от ЕС
След митата за китайски е-коли: Пхенян атакува шунката на Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
6
 
! Отговори
Морския преди 1 седмица
Хаха, ще окаже, че тея двете страни ще влязът преди тея тъжните от С.Македония
13
3
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 1 седмица
А за краят на империята чел ли си? По-конкретно как и защо се е случил?
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лошото е, че недисциплинирани държави, като България, остават донори на дъното на съюза. Трябва да има дисциплиниращи мерки към държавата, за да се отлепи от дъното.
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доволни ли са европейските фермери от дъмпинга на украинските зърно,сухо мляко,мед и пр. продукти неотговарящи на изискванията за чистота и безопасност? Ще има хиляди трактори по градовете и барикади, това няма да мине лесно. С какво,например, Турция не изпълни изискванията на ЕС, та чака 30 години да я приемат?
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 7, прочел съм много по темата, и знам че Римската империя е била най-цивилизованото място за епохата си, а средната продължителност на живота на обикновения римлянин се е доближавала до днешната (изключвайки разбира се разни войни и епидемии), докато при разните му варварски племена масово са мрели на по 20-тина години
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Честито, мир на твоята
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този "Евро" съюз ще се разпадне неговите Ценности са Ксенофобия, Расизъм, Дискриминация..освен да създават войни и да вкарват Бежанци от Африка и Азия и латинска америка други ценности нямат за тях съществува расизъм кото се нарушат правата на горе посочените цветни бежанци. А когато има Расизъм срещу Българи Акуратно се замазва и потъпкване всичко. Как за че. рни. те има Соросойдните организаций които им защитават правата а за Българи няма с изключение на Ромите и някой мюсюлмани от България.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС е създаден от Германия и Франция, но сега се контролира политически изцяло от САЩ.Може би се строи не европейска, а американска империя.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 1 - Сигурен ли си, че си попрочел поне малко за Римската империя, дето подскачаш, че ще станем като нея? че, ако беше, нямаше да си толкова въодушевен.
5
4
 
18
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
атлантизъм в пълната му прелест. Самите правила на ЕС казват, че страната не трябва да е във война и с ясни граници, или вече стана СВО? Демокрацията изисква законно избрани власти, мандата на наркомана изтече. Кое правило е спазено, от всички регламенти на скапания ес, че карат и ние да ги спазваме?!?
4
1
 
6
 
! Отговори
до 1-ви Може би имаш преди 1 седмица
в предвид "Евразийския съюз"?
3
5
 
8
 
! Отговори
Честито! преди 1 седмица
Мир на прахта им!
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 1 - И, като ги приеме, няма Русия да им плаща, а ти, щото сме цъфнали и вързали в България.
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Копейки, ЕС след време ще присъедини и Грузия, Турция, Армения, Казахстан и пр., и ще стане огромен колкото някогашната Римска империя, докато вашата Блатная Рус запада и се превръща в треторазрядна сила