Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България

Има за цел да защитава югоизточния фланг на Алианса от Русия
Обновена: 23 юни 2024 17:38 | 23 юни 2024 17:35, Анисия Иванова
268
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Снимка: БГНЕС/EPA

Румънската база „Михаил Когълничану“, която се намира недалеч от България, се превръща в най-голямата военновъздушна база на НАТО в Европа, която има за цел да защитава югоизточния фланг на алианса от Русия, предаде БГНЕС.

Изграждането на базата, която е разположена в окръг Кюстенджа/Констанца и носи името на известен румънски либерален политик от ХІХ век, ще струва 2,5 млрд. долара. Тя ще бъде на площ 2,8 хиляди хектара и нея ще могат да бъдат дислоцирани 10 000 военнослужещи.

„Михаил Когълничану“ ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Това ще бъде истински военен град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини.

Базата ще бъде по-голяма от „Рамщайн“ в Германия. Затова допринася нейното стратегическо положение. Тя се намира само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от пристанището Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Сигурността в Черно море и нарастващата роля на Румъния

Битката за контрола на Черно море става все по-ожесточена и видима. Бъдещето му изцяло зависи от съдбата на войната в Украйна. Доказателствата за това са многобройни през последните над 2 години, откакто започна руската инвазия.

Черно море е ключово за сигурността на континента. Безпокойството на Брюксел и Вашингтон от голямото руско присъствие най-сериозно си пролича, когато през месец декември 2022 г. Комисията по външна политика на САЩ прие Закона за сигурността в Черно море, който определи региона като „арена на руска агресия“.

Властите в Букурещ осъзнават рисковете от желанието на Москва да бъде изтласкано западното присъствие в Черно море и желанието на Русия да го превърне в „затворено море“. По тази причина още от януари 2023 г. в румънските бази има самолети AWACS, които следят за руските действия в региона и имат за цел да укрепят отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

В близост до „Михаил Когълничану“ се намира най-голямото румънско пристанище Констанца/ Кюстенджа, което е сред десетте най-големи в Европа. Тук също има сериозно военно присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: БългарияРумънияНАТО
Още от ЕС
Проблем с тока отмени полети на летището в Манчестър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма що голям келепир ако стане нещо първо те ще изгърмят и ние покрай тях
60
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това НЕ Е добра новина. Колкото повече се увеличава конфронтацията на източния фланг - толкова ПО- ЗЛЕ ЗА НАС. БГ И РУМЪНИЯ ЩЕ СА ПОСТРАДАЛИ, А НЕ САЩ, НА ЧИЯТО ТЕРИТОРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ВОЙНА. САМО ГЛ.У.ПАЦИ МОГАТ ДА СЕ РАДВАТ НА ТАЗИ НОВИНА.
59
2
 
19
 
! Отговори
Защо преди 1 седмица
Защо нашите медии мълчат за удара по Севастопол от който може дасе запали света...
58
16
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Браво! Само такива заглавия да слагате :))) За да могат сега пyтюнeандерталците газ да пиkaят от злоба :) Очаквам подобаващ свинарски вой, как ето сега видиш ли, вече влизаме във война с Мордор. Добре, че базата е в Румъния, та нашенските свинаpи пyтюнеандерталци НЯМАТ ДУМАТА ....мухахахахахахаха :)))))
57
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бившите съюзници на Хитлер от ВСВ се съюзяват за нов опит да утрепат руската мечка. Този път англо-саксонците ще се бият срещу Русия, както винаги са искали. Пикливият граничен конфликт между Русия и Украйна ще се разрастне до пълномащабна война на европейският континент. Ние с румънците ще умираме, испанци и французи ще ни произвеждат оръжието. Войната е бизнес, а американците са най-добри в този бизнес.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 47. Няма да са притеснявати....първо спира интернета и мобилните мрежи, после тока и ще сте наясно че е време за умиргачка. Прегръщате всички любими вещи над които толкова треперите и чакате.
55
2
 
12
 
! Отговори
Както винаги преди 1 седмица
"Дано не се стигне до ядрен ударСлед тия гадотии които натвори заленски като атакува цивилни наплаж , не ми се умира заради някакьв наркоман подпиран от сащ"Няма ве! Ще има само удар с високоточно оръжие по локацията на бандеровците и наемниците. След това ще има затишие и Зеленски ще изскочи я в Швейцария я в Испания за да вие на като болни коте как им трябва небесна защита.
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Американците винаги си избират някой слабак който да бият като боксова круша, а той да ги тупа по рамото и да им казва Нали няма да ме удряш повече.
53
3
 
22
 
! Отговори
Мангалин преди 1 седмица
Брятята римляне съвсем са исперкали, подлагайки на риск целият регион, включително Варна. Вкарват сами на себе си автогол.
52
0
 
15
 
! Отговори
Чудя се преди 1 седмица
И като четем с какво ще ни помогне ако удари атома
51
2
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Ние също сме мишени у нас има три бази на сащ,кой знае какво оръжие има там и как ще го използват?!
50
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво, бравооо! Добра работа! Браво и на Путин, подсили много НАТО и дори заради него има нови членове на алианса! :)
49
0
 
7
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
ДПЕ да ни е яко ако съ почне голямото Бада-Бум...
48
6
 
3
 
! Отговори
Ббб преди 1 седмица
Ясно.. "Името му носят международното летище в гр. Констанца, Румъния (от 1950-те години) и румънска военна база. На негово име е прекръстено и българското село в Северна Добруджа Еникьой в което 1866-67 г. Васил Левски е бил учител." Румъния викаш. Значи цялата Добруджа е била българска и сме имали обща граница с Русия.. Мани Македония, Румъния ни ограби..
47
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Започвайте да четете как се действа при ядрен взрив на 400 километра!
46
8
 
3
 
! Отговори
До анонимен 30 преди 1 седмица
Румънците строят базата със собствени средства - 2 милиарда евро. Ще бъде натовска като се обърне палачинката ще я дадат под наем на Русия. И все ще са на печалба. А ти си блей тука и скуби тревата от тротоарите, *** смешно.
45
7
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 1 седмица
Дано не се стигне до ядрен ударСлед тия гадотии които натвори заленски като атакува цивилни наплаж , не ми се умира заради някакьв наркоман подпиран от сащ
44
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато мишената е тази база, България ще е много застрашена. Не виждам защо се радвате.
43
9
 
28
 
! Отговори
Запознат преди 1 седмица
Путин ако не беше президент на Русия щеше да има толкова локви украинска кръв, че Черно море щеше също да се боядиса в червено. Невероятно е търпението на този човек който всички обявиха за сатана и какво ли още не. Важното е, че операцията върви по план и виждаме каква е "ползата" за Украйна от далекобойните американски оръжия -=Убити деца на плаж! Ясно е, че Украйна е свършила и им остава само с такива удари да ядосат мечката и да ядат още по-голям бой.
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като гледам Украйнските гробища как разтът като гъби след дъжд, кеф ми става.....