42% от българите подкрепят страната ни да защити друга страна от НАТО ако бъде нападната

59% са на мнение, че страната ни трябва да остане част от НАТО
6 юли 2024 18:05, Нели Христова
279
42% от българите подкрепят страната ни да защити друга страна от НАТО ако бъде нападната
Снимка: БГНЕС

59% от българите смятат, че страната ни трябва да остане част от НАТО, предаде БГНЕС. По този показател България се нарежда на предпоследно място, като само в Словения процентът на желаещите да останат в НАТО е по-нисък – 58%, сочи проучване на Алианса.

Най-високият процент е отчетен в Албания, където 98% от анкетираните са отговорили положително на въпроса, дали искат страната им да остане част от отбранителния алианс.

56% от сънародниците ни смятат, че членството в НАТО носи повече сигурност за България. Първенец по този показател е Дания с 83%, а на последно място е Франция с 50%.

Едва 42% от българите са заявили, че България трябва да защити друга натовска страна, ако бъде нападната. Единствено Исландия (37%) и Северна Македония (35%) отчитат по-ниски резултати по този показател. Първото място е за Норвегия със 79%.

Според 55% от българите членството в алианса прави нападението от друга държава по-малко вероятно, а 61% от сънародниците ни сочат, че страната трябва да поддържа или да увеличи военните си разходи, като единствено в Албания се отчита по-висок процент по този показател (81%).

По отношение на войната в Украйна, 22% от българите са силно убедени, че руската инвазия е влошила глобалното състояние на сигурността. Първенци по този показател са Полша и трите прибалтийски републики. Едва 5% от българите твърдо вярват, че медиите в страната им казват истината относно положението в Украйна, като този процент е по-малък единствено в Унгария (4%) и Гърция (3%). 18% от българите твърдо подкрепят предоставянето на помощ на Киев, като Албания е първа и по този критерии с 67%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от Общество
Новата песен на Поли Генова е посветена на децата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще има кого да пратим на Източния фронт. Да се запишат имената на тези хора и да са готови.
230
0
 
3
 
! Отговори
Мухахаха преди 4 дни
И какво излиза, 42% от българите ИСКАТ да помогнат на Украйна ... много искат, ама нямат желание да ходят където и да било. И ако може, това да стане , докато са си под клавиатурата и пишат унищожителни, юнашки закани срещу Рашата. Без да стават от столчето пред компютъра. Ами че Сууупер. Даите им безплатен интернет достъп на тези форумни юначета за да продължат героичната си и справедлива борба срещу руския агресор. На тях разчита Украйна и свободния свят.
229
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Съседите защитавам само срещу териториални отстъпки.
228
4
 
2
 
! Отговори
Бе не мога да преди 4 дни
Разбера що не избесим копейките???? Само НАТО ЕС и САЩ
227
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кви лъжи,никой от народа не подкрепя НАТО ,освен 240 предателя и слуги )))
226
1
 
19
 
! Отговори
Шефрет преди 4 дни
Ами тогава защо ги е страх от референдум за или против членството в НАТО ?Нали по тяхните проучвания всичко е ОК )))
225
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 241 Справедливо еТо тези 42% са софииската евроатлантическапедерастия та може да направат един прайд в Киев
224
4
 
25
 
! Отговори
Вън НАТО от България преди 4 дни
Няма нормален българин,който да подкрепя НАТО. Този така наречен Защитен блок го видяхме в Сърбия,дето за нула време осъкати десетки хиляди дечица. Следваха извинения,ама кой ще върне крачетата и ръчичките на малките човеци?
223
0
 
25
 
! Отговори
Фейк преди 4 дни
Не говорете тъпни,ами направете един РЕФЕРЕНДУМ с въпрос ,,ЗА" или ,,ПРОТИВ" НАТО сте!
222
0
 
14
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 4 дни
От подкрепа на думи, до реална такава има огромна разлика. Спомнете си мисиите в Ирак и Афганистан колко българи загинаха там - без да са участвали в бойни действия. Бяха атакувани в базите си като нашественици от местните.
221
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Прозореца на Овертон
220
0
 
25
 
! Отговори
Справедливо е преди 4 дни
тези 42% да помогнат на Украйна, като отидат да я защитят в качеството си на доброволци, както направиха редица държави. Малко подличко е да подкрепят от диваните държава, която се нуждае от жива сила.
219
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
НАТО трябваше отдавна да се разпадне по договор, НАТО създава много конфликти, интриги , раздори и рекетира държавите! Това се нарича парразитизъм! Нищо не създава, само отнема!
218
3
 
28
 
! Отговори
Реалист преди 5 дни
Демек въпреки че много повече от българите са против помощи за Украйна отколкото са за правителството върви против волята им за да се подчини на западните си господари. Но говорят за суверенност..
217
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Глупости! Какво е това проучване, защо и кой го е провел, колко души е обхванало!? Измислят си резултати, за да оправдават съществуването си. Лъжат на поразия!
216
1
 
20
 
! Отговори
Мисир Ко? преди 5 дни
Mиcиpка е най-срамната професия на 21. век!
215
2
 
25
 
! Отговори
Мошеници преди 5 дни
Лъжат според мене и то много яко при около 30% избирателна активност за прозападни партии да са гласували(не трябва да изключваме фалшификации и мъртви души) около 20% останалите негласували около 70% са отвратени от управляващите които са все евроатлантици тоест откъде ги взехте 59% за НАТО? Да ви кажа ли едно предположение исмукани от пръстите
214
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ще ги крепиме по тв нали. Щото армия немаме.
213
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вярно е, че тук има доста мaлoyмнu u.
212
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Къде са тези 42%?Под магданоза ли да ги търсим?Да не сте питали онези където на Запад работят?