България е с една от най-дългите работни седмици в ЕС заради ниските доходи

Преди нас са само Гърция с 40 часа, Румъния и Полша - с над 39 ч.
Обновена: 8 юли 2024 11:45 | 8 юли 2024 11:31, Анисия Иванова
137
България е с една от най-дългите работни седмици в ЕС заради ниските доходи
Снимка: БГНЕС

България е една от страните в Европейския съюз с най-дългата работна седмица - 39 часа, при средно малко над 36 часа за съюза. Това показват най-новите данни на Евростат. Преди нас в класацията по този показател са само Гърция с почти 40 часа, както и Румъния и Полша - с по над 39 часа. На другия полюс е Нидерландия - с малко над 32 часа седмично.

Според синдикалистите една от основните причини за продължителността на работната седмица у нас се дължи на ниските доходи.

Според Величка Микова, национален секретар на КНСБ и специалист по трудово право, вероятно статистиката се дължи на това, че в България доста хора работят над законоустановеното работно време от 8 часа дневно или 40 часа седмично, защото се налага да компенсират ниските си доходи с допълнителни часове труд.

"Търсим в ниските възнаграждения една от сериозните причини за по-продължителната работна седмица", обясни тя пред БНР.

Моделът на 4-дневната работна седмица вече се тества в Испания, Белгия, Германия, посочи Микова. Тя уточни обаче, че това не е само експеримент:

"Тя стои зад икономически подкрепени действия от страна на държавата. Навсякъде в тези държави 4-дневната работна седмица е установена по силата на финансиране, минало през Плановете за възстановяване и устойчивост на отделните държави".

По думите ѝ в България този модел се обсъжда, но все още социалните партньори не са седнали сериозно на масата за преговори, за да се види дали можем да съкратим работната седмица и часове, но да запазим всички права на работещите.

Продължава практиката за наемане на работници на 4-часов работен ден, но всъщност да работят по 8 и дори повече часа, отбеляза Микова в предаването "Преди всички".

"Успяхме да намерим баланса за хората, работещи от разстояние, и да се даде по-добра и по-актуална нормативна уредба, която да позволява работещите от разстояние да могат да имат повече от едно място на работа, т.е. едно лице, работещи от разстояние, може да е назначено да работи от София, но може да си промени мястото на работа и да заработи от Варна. Не се счита за изменение на трудовото му правоотношение, ако това се случва в рамките на 30 дни в една календарна година. Лицето може свободно да се придвижва да работи от вилата си, от дома си и т.н.", коментира тя.  

По думите ѝ в България за първи път се регулира правото на изключване:

"Всеки работник и служител може да не отговаря на инициирана комуникация от страна на работодателя във времето, което му е отредено за междудневна и междуседмична почивка. Нито един работодател няма право да го безпокои в това време. Ако работникът откаже да отговори на повикване, мейл или съобщение след редовното си работно време или в почивни дни, не биха могли да бъдат санкционирани от работодателя".

Предстои създаването на нов Закон за насърчаване на заетостта, каза още Величка Микова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
1
 
! Отговори
И еврото с какво преди 2 месеца
Ще промени това освен,че ще станем по-бедни?
120
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Лицето може свободно да се придвижва да работи от вилата си, от дома си и т.н.", коментира тя. " _Хахаха да се регистрирам от де работа ..йахахахахаха смешници
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да погледнат Швейцария първо :-) 42 часа :-) е вярно не е в ЕС - слава богу (за швейцарците)
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Системата на Баце :Протестирайте , но след 2 часа ,... изчезвайте !За капак , за 13г. , --- по 50 леА !
117
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФЪФ Бг , ВСЕКИ 2-РИ Е НЕГРАМОТЕН , ЗАТОВА не претендирайте за големи заплати , срамота е !Всеки да си знае гьола , и МЯСТОТО в гьола!
116
3
 
1
 
! Отговори
Малко са преди 2 месеца
Ако им оставим свободно време или ще се напият или ще вдигат стачки.
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак избирайте дебеловратите демократи да ви управляват както през 2009-2021 години, когато доходите ни ГЕРБ ги замрази. Може и да не гласувате и да оставите мутрите да се самоизберат във властта.
114
0
 
1
 
! Отговори
от 116 до 119 преди 2 месеца
Айде сега ! Нали и ти живееш в същата бананова република , ама щом ти харесва !
113
0
 
1
 
! Отговори
до 119 преди 2 месеца
Не се бой, тебе няма да те обираме само ще те изнасилваме !
112
5
 
1
 
! Отговори
до 116 преди 2 месеца
Нещо си се объркал. В бачкаторските квартали не стъпвам и там работа нямам. А да не говорим, че няма кой да ме обере. Просто няма да посмее.
111
1
 
3
 
! Отговори
Я пак преди 2 месеца
До А1: Обедната почивка не влиза в работното време и навсякъде е така на работа съм от 9 до 12, един час обедна почивка и после от 13 до 18 часа. 3 часе преди обяд 5 часа след обяд = 8 часа работен ден.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се бойте ! Кака ви Урсула и батко ви Боцко ще оправят работата ! И Шиши ще помогне малко - без него за къде !
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на богатите и заможните новобогаташи в България. По света подобно съсловие се нарича "паравеню" , и лошо няма - все пак и тези "богаташе" им се налага да ходят по същите мизерни улици, по които ходят и бачкаторите и вечер ги е страх да си покажат носа на вън ,"щото ше ги оберат и изнасилят" !
108
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не може 1 СВ да напише, чужд език знае само на хартия, имал Proficient английски, ама 2 думи не може да каже, за втори език- да не говорим. Отличник бил в университета... Мхм... Просто не ставате, това е. Именно, защото не ставате, разликата в заплатите е не в пъти, а в десетки пъти. В ИТ сектора ще се избият за нас, всеки работи на по 3-4 места и имам колеги докарват годишно по над 1м само от работа, инвестициите оставяме настрана. И не само в този сектор- има хиляди възможности в днес.
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КИчеци нали друсахте, маанета нали въртяхте, зурната нали виеше?! Ритъмът на сърцето... Хайде сега, ритъмът на конвейра... Чалгистът бичи на норма в цеха, а Пресито е на някоя екзотика с палми. Мухаха!
106
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо ново. На следващото преброяване ще са останали само от ромското малцинство за преброяване и 50 - 60 хиляди кисели тарикати , имащи се за "умници" . Е ще им се наложи да си бачкат сами - тук дори непалци,сенегалци и сомалиици не искат да бачкат !
105
6
 
2
 
! Отговори
DO 108 преди 2 месеца
С 1-2 часа работа на ден сложно 30к на месец, но до 20 се стига лесно. Един фрийланс контракт и ето ти. А 30к месечно не са особено сериозен доход, но са предостатъчен човек да живее добре.
104
4
 
4
 
! Отговори
до 110 преди 2 месеца
Заплатата на депутат е по-ниска от тази на синиър програмист. Мерси и за "високата" заплата. Вече за бачкотещ бачкер като тебе, дето само мантрата му е как депутатите нищо не вършат, може и да е висока, да/
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
това може да се промени ставате депутат и готово заплатата голяма работата лека ваканцията голяма а депутатските кифтета ефтини.
102
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как е бачкери, бачкотите ли? Виждам в коментарите активно пишете как за тоталната ви плашеща функционална неграмотност за виновни САЩ, Сорос, Луната, Марс, топлото време, ретроградният Меркурий, но никога вие, самите. Как е мисленето на аутсайдера, че връзкарите успяват, успокоява ли ви? Очеизвадно много ви успокоява, защото вместо да погледнете реално на нещата, си ринете дъното и пеете едни и същи мантри. Айде да ви раздразня- бедни сте, защото такова ви е мисленето. Въпрос на избор.