Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз

Завинаги да се приключи със зависимостта от руските изкопаеми горива
18 юли 2024 15:00, Елка Василева
278
Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес пред Европейския парламент в Страсбург политическата си програма за следващите пет години, ако днес бъде преизбрана за втори мандат.

Икономика

Фон дер Лайен обеща “прагматична Зелена сделка” и настоя ЕС да ускори задълбочаването на единния пазар, с по-малко бюрокрация. По нейните думи европейските инвестиции в чисти технологии в последните години далеч изпреварват САЩ и Китай. Тя обеща да предложи програма за привличане на частни инвестиции в тази област.

Трябва завинаги да приключим със зависимостта от руските изкопаеми горива, настоя Фон дер Лайен.

Сигурност и отбрана

Председателката на ЕК предложи ЕС да обедини сили в областта на отбраната с местно производство и общи проекти, включително с развитие на общ противоракетен щит.

Фон дел Лайен критикува мисията на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и посочи, че никой не иска справедлив мир повече от украинците. Ще бъдем с Украйна, докогато е необходимо, посочи тя.

За първи път от десетилетия свободата ни е застрашена. Длъжни сме да защитим Европа, необходим ни е европейски отбранителен съюз. Трябва да създадем единен отбранителен пазар, каза Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК обеща във втория си мандат да предложи утрояване на силите на европейската гранична служба “Фронтекс” и удвояване на състава на Европол с осигуряването на право за трансгранична дейност.

Мигрантите са хора като нас. Имаме нужда от общ подход при връщанията на незаконно дошлите мигранти, каза тя и предложи да има еврокомисар за Средиземноморието.

Според нея ЕС има морална и политическа отговорност да приеме още държави в европейското семейство.

Общество

Фон дер Лайен обеща да предложи допълнителни облекчения за европейските земеделци, за да имат те достойни доходи, и да назначи еврокомисар по въпросите на достъпа до жилища.

Тя предложи ЕС да въведе мерки срещу онлайн тормоза и настройките на някои платформи, водещи до пристрастяване.

По нейните думи е необходим “европейски щит” срещу външните опити за разрушаване на демокрацията. ЕС трябва да има служба за борба с дезинформацията, която да работи в сътрудничество с националните служби за сигурност, посочи Фон дер Лайен.

ЕС трябва да подкрепя независимата журналистика, да насърчава медийната грамотност, каза тя.

Борбата с корупцията и върховенството на закона ще бъдат сърцевината на нашата работа. Спазването на законността ще остане задължително за получаване на средства от ЕС, добави в словото си Фон дер Лайен.

По-късно днес евродепутатите ще гласуват нейната кандидатура и резултатът се очаква в следобедните часове.
(кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 51 - Нарушила, ненарушила, преизбраха я!
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази програма са пълни глупости и неизпълними неща. Дано в европейския парламент е останал достатъчно разум и прозорливост за да не й дадат втори мандат, в обратен вариант - това е началото на края на този прокажен съюз, който е всичко друго, но не и с обществена полза.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съдът на ЕС постанови, Европейската комисия е нарушила правилата за прозрачност и конфликт на интереси при сключването на договори за закупуване на ваксини от Ковид-19.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Зелена сделка - слагат да ни управляват зелени мозъци и от там нататък няма кяр, имаме само фира
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дъртата бъркачка по дупки е безлична марионетка и отвратителен демагог, който иска да затвърждава положението си чрез война и насилие.Каква ни е Украйна, че в тази посока да текът данъците ни, че хрантутим тук мъже на възраст за фронта, че на украинците децата почиват безплатно а за нашите капачки?
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разрешените медии , ще са СиЕнЕн ,НБС, БТВ , Нова .Пзаруването само в Кауфланд ,Лидл . Колите само немски и френски , ако сте по бедни може румънски . Ниакви стоки от китайски вражески сайтове .Оруел 1984.Офцете да се държат в кошарата .Извън кошарата няма тучни поляни със зелена тревица ,в кошарата има хубави смески .
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те и Ирак ни дължаха едни зелени пари, ама костовистите ги подариха на щатите. Зелена сделка
38
1
 
19
 
! Отговори
тиролец преди 2 месеца
Тая е по зле от баба Меркел която превърна Германия в Афганистан.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АКО ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ИЗБЕРЕ МЪРСУЛА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, ТОВА ЩЕ БЪДЕ ВЪРХОВЕН ПОЗОР ЗА ЧИСТАТА И СВЯТА ЕВРОПЕЙСА ДЕМОКРАЦИЯ!!!...
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 4000 лева Ти първо се образовай, научи се да пишеш майка и после пускай глупости в постовете си!
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трудово-възпитателен лагер за тая, до живот. На по-млади години щях да настоявам и за много по-радикални мерки, но на този етап от живота си съм вече доста умерен.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Незабавна оставака на Бабето и излизане от ЕС!!!
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
скумрийо,кой ти вярва вече, пак пари за ваксини и за укрите нали ?да си затворим ТЕЦ -овете и да стоим на тъмно студено зелено.да си направим децата джендърчета още в 3-и клас.
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Родителите ни гладуват с мизерни пенсии,постоянно се събират помощи за лечение на деца,и тази гнусна скумрия тръгнала да ми говори за усраина и за зелени сделки.Няма ли съд за тази фашистка?
31
0
 
10
 
! Отговори
Ламята Сулка преди 2 месеца
Ще и приседне скоро!
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европейски щит за борба с дезинформацията . Няма да гледате как живеят в Русия , как имат семейства , как имат здравеопазване , как имат пътища , защото това е щит и то европейски щит . Няма да си пискате някоя руска песен когато сте на банкет вкъщи и няма да пеете някоя песена на Алла Пугачова когато сте на Пиано бар , защото това е дезинформация и упадъчна култура .
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От какъв зор ще отделяме процент от данъците си за Усраина??? Който си е правил там преврати, да си ги кърми и да си получава ползите от това. Ние никакви ползи нямаме, получаваме само негативите от всичко това
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Стига робство! Е как защо? Децата и възрастните ще й напълнят ли офшорната сметка? Няма... а Зеленски е изпипал схемата и всичко тече гладко в джобовете на замесените.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелена зелка, тая съсипа Европа!!
26
2
 
18
 
! Отговори
Ку,ку преди 2 месеца
Пълна КУКУВИЦА е Фон.