Едни се жалват от свръхтуризъм, в Санторини се оплакват: Островът е празен

Това е най-лошият сезон някога, казват те
Обновена: 5 авг 2024 10:54 | 5 авг 2024 10:54, Нели Христова
47
Едни се жалват от свръхтуризъм, в Санторини се оплакват: Островът е празен
Снимка: Pixabay/ Russell_Yan

На Санторини има вулкан, който чака да избухне, но това не е световноизвестната калдера.

Ослепителните бели къщи, църквите със сини куполи и лазурното небе и море на този уникално зашеметяващ гръцки остров привличат около 3,4 милиона посетители годишно, което далеч надхвърля около 20 000 постоянни жители на Санторини.

Около 17 000 пасажери на круизни кораби пристигат на острова в пиковите дни на сезона, като се отправят направо към горещи точки като столицата Фира и град Оя в северозападния й край, известен с невероятните си залези. Той дори си спечели прозвището "Островът на Instagram" заради идеално наситения си блясък "без филтър".

Тесните калдъръмени улички и балконите на скалите са изпълнени от туристи, търсещи къде да си направят селфита със залеза, а местните хора са обезпокоени, докато вършат ежедневните си дела. Когато настъпи вечер тълпите се стопяват и някои се оплакват, че островът се превръща от Таймс Скуеър в призрачен град.

Ограничението за посетители идва през 2025 г

Кметът на Санторини Никос Зорзос предложи ограничаване на пътниците на круизните кораби до 8000 на ден. Това е ход, подкрепен от премиера Кириакос Мицотакис, който каза пред Bloomberg, че мярката е насрочена за следващата година.

Протестите срещу туризма бяха политическа точка в Европа това лято, като демонстрации се проведоха в Испания, Нидерландия и извън тях. В четвъртък Венеция ограничи размера на туристическите групи до 25 души и забрани мегафоните, след като наскоро обяви временната си входна такса за успешна. Тя донесе на града около 2,64 милиона долара приходи.

Свръхтуризмът се превърна в основна модна дума в пътуванията през последните години. Популярните дестинации се борят да балансират нуждата си от долари за посетители с качеството на живот на своите жители и поддържането на желана и устойчива среда за всички.

На Санторини, според някои, обаче не става въпрос за твърде много туристи.

"Островът е празен"

"Свръхтуризмът не съществува“, казва Джанлука Чименти, местен туроператор и жител на Санторини от 18 години, пред CNN Travel. Докато социалните медии са пълни с изображения на пренаселени в горещите точки на острова в пиковите часове, той казва, че картината през останалото време е много различна.

"Истината е, че островът е празен. В момента е като никога досега, това е най-лошият сезон досега."

Юли и август са силните месеци в Санторини, но централните частни на градовете са мъртви след 21:00 часа, а ресторантите и хотелите са далеч от това да запълнят капацитета си. Пътниците на круизните кораби са ценени и много необходими, както и тези посетители с по-дълъг престой, идващи с лодка или самолет, но той казва, че усещането сред местните е, че трябва да дадат нещо.

В средата до края на 20-ти век Санторини все още беше една идилия, където жителите се придвижваха на магарета и отглеждаха домати и лозя за вино. Сега остарялата инфраструктура на острова е под сериозен натиск, като главното пристанище във Фира е под особено напрежение.

Освен ако не искат дълга и много стръмна разходка, кабинковият лифт е единствената възможност за пътниците на круизния кораб да стигнат от старото пристанище до центъра на града, посочва Чименти.

"Хотелите в момента са пълни на повече или по-малко под 30% от нормалния сезон", твърди той и казва, че други бизнеси на острова понасят подобен удар. "Проблемът е, че социалните медии показват нещо напълно различно от това, което е реалността."

Докато много туристи ще го посетят тази година, има и много други, които са отблъснати от пренаселената му репутация и не го обмислят като дестинация за по-дълъг престой.

Необходимостта от диверсификация

Международната асоциация на круизните линии (CLIA), глобална търговска организация, обяви на 1 август, че се е срещнала с гръцкия министър на морското дело Христос Стилианидес, за да обсъди кризата, включително подобряването и надграждането на пристанищната инфраструктура и услуги.

Туристическият бум в Гърция не е само в Санторини
. Приходите от национален туризъм са нараснали с 16% през първите пет месеца на тази година, съобщава Ройтерс, а 2024 г. се очаква да засенчи миналогодишния рекорд от 33 милиона пристигания.

"Напоследък растежът на туризма в Гърция привлече значително внимание, особено по отношение на островите Санторини и Миконос", казва Мария Делигиани, регионален директор на CLIA за Източното Средиземноморие, в изявление. Тя потвърди ангажимента на круизните линии да поддържат ограничението за посетители от 8 000 пътници и каза, че има силен интерес към разнообразяване на гръцките маршрути, за да се намали натискът върху най-популярните места.

В момента почти две трети от круизния туризъм в Гърция се осъществява в Пирея, Санторини и Миконос, казва CLIA.

"Санторини разполага с един от най-важните археологически обекти в момента в Европа", обяснява Чименти. "Защо круизните кораби не организират обиколки до археологическите обекти? Ако разделите хората на три части на острова, така че по различно време те да правят различни неща, те ще имат време да се забавляват и никога няма да имаме тълпи в никоя част на острова."

"Беше абсолютно вълшебно"

Спиращите дъха романтични гледки на Санторини го превърнаха в изключително популярна дестинация за меден месец и сватбени тържества. Кейти Хаслам от Рочдейл, Англия, прекара медения си месец там през юли. Тя обаче казва, че внимателното планиране е било от ключово значение за нея и нейния съпруг Роб да имат ваканцията на мечтите си.

"Не искахме да отидем във Фира, защото бяхме чели, че е много, много натоварено", казва тя. Вместо това те избрали село на върха на скала само на няколко километра от столицата и "беше просто невероятно, прекрасно и тихо".

"Мисля, че имаше около осем круизни кораба, които дойдоха, хиляди и хиляди хора, така че просто стояхме настрана."

Любовта също витаела във въздуха. "Видждахме поне по две сватби всеки ден", казва тя. "В един от дните имаше шест сватби."

Що се отнася до известните залези, те избягвали бъркотията в града и "сядали на балкона всяка вечер в 8 часа с бутилка вино. Беше абсолютно вълшебно."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СНИМКАТА ОТГОРЕ Е ОТ НЯКОЙ ОТ ГРЪЦКИТЕ ОСТРОВИ,А НА САНТОРИНИ ХОДЯТ САМО ЛЮБИТЕЛИ НА ВУЛКАНИТЕ. И КОЛКО ЛИ МНОГО МОЖЕ ДА СА ТЕ КАТО НА САНТОРИНИ ЖИВЕЯТ ДО 500 ЧОВЕКА, А ПЛАЖОВЕТЕ , ДОКОЛКОТО ГИ ИМА, СА ОТ ЧЕРНА ВУЛКАНИЧНА ПЕПЕЛ И ЧЕРНО ВУЛКАНИЧНО СТЪКЛО - ОБСИДИАН??!!!...
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз като тръгвам за Гърция си нося доматки от България, мешена скара от България и даже бензинче в туби от България. За ракията и виното е ясно че са от България. В Гърция си купувам само хляб и по 5 евро за кафе давам да им седя на безплатните чадъри цял ден. Гърка нещо на криво ме гледа ама на мене не ми пука. Отседнал съм в мухлясалото бунгало и напъвам яко българска скара с ракия и салати.
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
при подлите никой не иска да ходи, това е добре за тях
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бех там 2015 октомври, забележително и неповторимо като гледка, слабо от към настаняване и обслужане, пъстро от към мръшляци - всички жълтуни, индийци и руссняци, българи, румънци и гърци! заслужава си да се прежалиш один раз - плажа е отвратителен, ден, два и чао!
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моето лично мнение е, че само Санторини си заслужава от цяла Гърция. била съм там повече от 10 пъти. Тази година се връщам след 20 години. Скъпо, евтино е според джоба, а и в България обичаме да казваме, че всеки "сам си преценя". Надявам се да не е пренаселен, както го помня от преди 20 години. Иначе гърците са си мрънкливи точно колкото българите. Все ги сърби и ги боли едновременно :) Авно по съседски е заразно ;)
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията била объркана...Пичове, много рядко влизам в днеса да чета статии. Обикновено чета заглавиято и коментарите. Обикнов3ено научавам нещо истинско и ново. някои коментари дори са забавни. Статиите тука не са за четене, а за цвят. За да предизвикат дискусия. И да има посещения. Нищо ценно няма в тях. В повечето случаи и нищо вярно.
38
0
 
7
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Типично за преписвачката - от няколко места, по диагонал и на пияна глава. Затова я изритаха от другите рубрики, въпреки, че верно служеше на каузата поднесена в преписани лъжи.
37
2
 
1
 
! Отговори
Зеле преди 1 месец
Още 2008 едно кафе на Сантурини бе между 7 и 8 Евро. Сега средната класа в Европа се умира и тия на Сантурини го усещат.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фюрерите не разбраха ли, че не могат да контролират потокът от хора?
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хем сърби, хем боли?
34
4
 
1
 
! Отговори
@@@ преди 1 месец
Преводна статията, на Санторини ходят само бабите от круизите+ тигрите от частните яхти да се снимат, пият по един швепс и изчезват, щото на острова няма купон пиячка и разврат.Тия дето правеха сватби там(с това са известни) и нещастниците дето спят на острова им добе много скъпо и не повтарят като идат един път по камъните ОБЩИЯ туризъм при гърците обаче е +16 %
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"Егати обърканата статия! Последно не разбрах ще ограничават ли туристите или островът е празен?!?"Нищо не е объркано, а ти нищо не си разбрал - просто местните не искат хиляди да се изсипват всеки ден на рояци за някоя и друга снимка и после да се натоварят на лодките, без да оставят някоя пара в таверните и магазините за сувенири. Това е всичко-разбираемо от тяхна гледна точка-чуждите идват, гледат и си тръгват без да налеят икономиката на острова.През деня гмеж, вечер-мъртвило.
32
0
 
6
 
! Отговори
Реджо преди 1 месец
Зле преписана и още толкова объркана по смисъл статия!Три назад,две в страни и после вземи,че разбери колко и къде е бутилката с вино,сватби и круизи!Хаос!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туризма много се промени . Сега не се ходи на скъп хотел и да се нахраниш на таверна а се ходи по разни такива баири за да се снимаш . И то тва е за тези дето не могат да работят с фотошоп . Месните за тва се сърдят . Щото идват щракат се качват се на круиза и си заминават . В България даже няма къде да се щракнат . Как ще развием щракнат туризъм не знам . За нещракнат немаме кадри .
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наглярри. Хората им тъпчат пари в бедните селлски островчета те реват. Идвайте в България! Има хубава храна, хубаво време и хубави пясъци . Оставете ги тея надути Италианци Гърци и Испанци. Като седат 2-3 сезона гладни и друга песен ще запеят.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати обърканата статия! Последно не разбрах ще ограничават ли туристите или островът е празен?!?
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и те доскоро се жалваха от туристи - вие сте туристи, а ние живеем тука, пречите ни.
27
2
 
14
 
! Отговори
Форекс преди 1 месец
В Китай направиха точно копие на Санторини. Само табелките са на китайски.
26
1
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Защото за всеки американец Париж и гръцките острови са най-мечтаните дестинации в Европа.Островите са магнит и за китайските туристи ... това стига за да държи цените постоянно високо , а ако местните не се оплакваха просто нямаше да са гърци. При тях никога не стига , вечно им е малко
25
2
 
6
 
! Отговори
Бат Жоро преди 1 месец
Много слаб сезон