Владимир Малинов: Очакваме на 1 октомври да бъде въведен в експлоатация терминалът в Александруполис

С него ще се гарантира енергийната сигурност в региона
6 сеп 2024 18:27, Анисия Иванова
34
Владимир Малинов: Очакваме на 1 октомври да бъде въведен в експлоатация терминалът в Александруполис
Снимка: БГНЕС

Очакваме на първи октомври да бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен природен газ в Александруполис, потвърди служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на участието си в осмото издание на „Енергиен форум за Югоизточна Европа“.

Събитието, което се провежда днес в Солун, се организира от Американо-гръцката търговска камара в партньорство с Атлантическия съвет. Министър Малинов участва в кръгла маса по темата „Енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа и региона на Източното Средиземноморие: Повратна точка за енергийната сигурност на ЕС“ заедно с колегите си – министъра на околната среда и енергетиката на Гърция - Теодорос Скилакакис, министъра на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдужа и други.

Министър Малинов определи терминалът за втечнен газ в Александруполис като отличен пример за успешното сътрудничество между страните, благодарение на което ще се гарантира енергийната сигурност в региона. Като други добри примери в тази сфера той посочи Вертикалния газов коридор и проекта за свързване на енергийната система на Европа и Северна Африка.

По думите му страните от региона трябва да разработят съвместен проект, който да издигнат до стратегическо ниво с партньорите от САЩ.

В сътрудничеството и координацията страните от региона на Югоизточна Европа ще постигнат целта си за енергийна сигурност. Съвместната ни работа по енергийна свързаност, диверсификация, увеличаване дела на чистата енергия и достигане на климатична неутралност ще допринесе за развитието на региона, каза министърът на енергетиката

Министър Малинов отбеляза, че в процеса по увеличаване на дела на зелената енергия следва да се запази конкурентоспособността на икономиките в региона, пише БТА.

„В сътрудничество с всички страни трябва да изградим необходимата електроенергийна мрежа, за да осигурим достъп до енергия на поносими за бизнеса и потребителите цени“, подчерта министър Владимир Малинов. Той отбеляза, че в момента се наблюдават сериозни различия в цените на електроенергията между регионите на Югоизточна Европа и Централа и Западна Европа.

Според него принос за енергийната сигурност в региона има и сътрудничеството с партньорите от САЩ. В България, благодарение на съвместната ни работа със САЩ, горивото за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече е диверсифицирано, след като бе успешно въведено в експлоатация през месец май“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Русия
МААЕ с опасения за безопасността на атомните електроцентрали в Запорожие и Курск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ставри: преди 1 седмица
"Я па очаквам всичките управляващи ми33ерни марионетки на Посолството в колона по един под душовете за вдигане на случаЕно изпуснатото сапунче и за измерване на дълбочината на евроатлантическите ви ценности и демократичността в жълтокафявия отходен канал,който българския политик всъщност се нарича "вход", по подразбиране и е най-употребяван,когато се среща със своите евроатлантически господари за инжектиране на нови и институции!Ходом марш!"
23
0
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 1 седмица
И как влияе на цената тая "експлоатация"? Малко ме вълнува изкуствената сигурност! Едно време ни учеха че пазара диктува правилата а не правилата да клатят пазара!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Волен Сидеров е първият Изкуствен Интелект управлявал България от остров Лезбосс! Никога няма да забравя как Волен Сидеров плюеше по руснаците от ефира на ТВ СКАТ, а сега ги боготвори. Така са проститутките, спят с който им плаща. Да не забравяме, че Волен Сидеров е единственият български политик излизал чисто гол "поПишка" на първа старница в пресата: blife.bg/pictures.volen1_400_01.jpg
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Волен Сидеров е първият Изкуствен Интелект управлявал България! Никога няма да забравя как Волен Сидеров плюеше по руснаците от ефира на ТВ СКАТ, а сега ги боготвори. Така са проститутките, спят с който им плаща. Да не забравяме, че Волен Сидеров е единственият български политик излизал чисто гол "поПишка" на първа старница в пресата: blife.bg/pictures.volen1_400_01.jpg
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ОТ АЛЕКСАНДРОПУЛУС ЩЕ ВЛИЗА ВЕЧЕ РУСИЯ ГАЗ ДА НИ Е ЧЕСТИТО, Е МАЛКО ПО СКЪП АМА НЕМА НАЧИН
19
2
 
6
 
! Отговори
Шаши преди 1 седмица
Американски касети за руски реактор не стават. По света го разбират по трудния начин. Нашите плямпорковци, обаче, никога няма да го разберат. Даже, Козлодуй не знаят къде е.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вместо евтин тръбен през Турция , скъп втечнен.:))
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Купи въже търси клон Пеевски, и по втечнения и газообразен газ ли започна да се изказваш вече? Харесах ти епитетите, най-вече едноклетъчния. Още малко и ще те приберат за изследване.
16
3
 
2
 
! Отговори
БОКО и РУНДЮ преди 1 седмица
ВМЕСТО НАПРАВО ПРЕЗ ЧЕРНО МОРЕ БОКО НАПРАВИ ПОТОКА ПРЕЗ ТУРЦИЯ ( за по направо и за да плащаме ) >>> ПО СЪЩИЯ НАЧИН РУНДЮ ВМЕСТО ПРЕЗ БЯЛО МОРЕ, СКЛЮЧИ ДОГОВОР С ТУРЦИТЕ ЗА ПРЕЗ МРАМОРНО МОРЕ ( за да е по-направо и за да плащаме )
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Супер, тъкмо да можем ударно да вкарваме руски газ през Азарбайджан, през Турция не бил демократичен, защото турците не го демократизират достатъчно, азерите го правят чист като сълза. Тези нещастници ако си мислят, че им вярваме...
14
2
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 1 седмица
САЩ не са ни партньори. Партньори са на вас наколенкаджии такива. И само да спомена че те са зад вас, а не вие. За народа са поредните башибозуци. Ако не знаете башибозук са обикновени селяни тръгнали да грабят. Точка.
13
3
 
10
 
! Отговори
Не давайте преди 1 седмица
На Малинов да подписва нищо.Той е един от подписалите корупционния договор с Боташ ,по който плащаме по един милион на ден.Да не почнем сега да плащаме на гърците по два милиона на ден.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде е Южен поток, мамелюци.
11
1
 
3
 
! Отговори
Бе преди 1 седмица
Планените-все народа, че плаща масрафа. Я кажете коя е булката-първа в редичката-да я спомена мераклийски. Другото си е ваша-хонорувана работа.
10
11
 
4
 
! Отговори
Купи въже търси клон преди 1 седмица
До 13. Анонимен. И през Луната да го доставят ще е по-евтин от руския газ, бе русофили загубени. . . . Ей, едноклетъчния с една клетка няма как да го разбереш или си купи още две или си търси въже и клон! Никой не може да ти помогне вече!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Христо Христов А каква е цената на руската газ?
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След малко самият Христов ще си отговори - е как, по-висока от руската, която бе спряна при едностранното нарушаване на договора от фюрера! Други въпроси?! И се научи да пишеш грамотно - това не е руски сайт!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак ли ще се режат лентичките на тази връзка която май преди 2 г беше уж пусната?Само оставали малко довършителни работи така се изказаха тогава и резнаха лентичката!
6
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
А газта в Северна Африка (под Гърция) кой я контролира. Пак Русия?!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ББ, Теменужка Петкова, Вл.Малинов загробиха много по-благоприятни за страната и крайния потребител енергийни проекти. Този с Александруполис се отложи доста заради..."Турски поток". С чии лаври се кичат сега, и то пред ощетения българин?