Хаос по границите ни: България е публично порицана

Гърция и Турция търсят коридори, за да заобиколят страната ни
3 сеп 2024 13:00, Анисия Иванова
131
Хаос по границите ни: България е публично порицана
Снимка: БГНЕС

България беше публично порицана заради хаоса, който се създава по граничните пунктове, пише в официална позиция на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA)

От 2 до 6 септември в Ташкент, Узбекистан се провеждат 44-ото общо събрание на BSEC-URTA и редица значими международни събития в сферата на транспорта, в които Камарата на автомобилните превозвачи в България участва.

По време на този международен форум, където се обсъждат политики и стратегии за развитие на транспорта и международното сътрудничество, бяха отправени критиките към страната ни.

Думите по отношение на страна ни бяха остри и категорични. Две от най-влиятелните международни организации - IRU и BSEC-URTA, обявиха, че ще предприемат всички възможни действия, за да бъдат решени тези проблеми, защото локалните действия имат глобално отражение. Турция и Гърция се обединиха около намерението си да намерят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България. Дали това ще бъде мостът, който ще свързва граничната порта Ипсалав Турция и ГКПП Кипи в Гърция, или друг маршрут с ферибот, е въпрос на преговори.

"Неочаквано и без уважителни причини в края на юли 2024 г. българските власти решиха да възстановят процедурите за дезинфекция на превозните средства на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово". Както се е случвало в миналото, съвсем скоро се очаква турската страна да приложи подобни мерки по границите си с България. BSEC-UTRA следи отблизо ситуацията и настоятелно призовава своите български и турски членове да се обърнат към своите национални компетентни органи за премахване възможно най-скоро на тази несправедлива, отнемаща време, скъпа и безполезна мярка, която значително допринася за увеличаване на времето за чакане на границата и сериозно вреди на логистичните вериги в Черноморския регион", пише още в позицията на BSEC-URTA.

Докато международните транспортни организации работят заедно с националните правителства и структурите на Европейския съюз, за да позволят на автомобилния транспорт да доставя стоки по рентабилен начин, сигурно, гладко и безопасно чрез интегриран автомобилен транспорт и взаимно свързване на пазари, България прилага двойни стандарти и дискриминационни практики при заплащането на такси за паркинг и дезинфекция и не прави нищо, с което да улесни преминаването на границите, твърдят от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

"Срамът, който българските организации, присъстващи на събитието, изпитаха, е за сметка на държавата. Началото на едно значимо събитие в света на транспорта беше белязано от основателните упреци към България, която отказва да чуе предупрежденията и предложенията, които Камарата на автомобилните превозвачи и други транспортни организации постоянно отправяме. Но светът се движи напред и ако една държава пречи, просто ще бъде заобиколена", пишат още от Камарата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: форумхаосграници
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
2
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА НА РАДЕВ преди 2 седмици
2020..2024........ПУБЛИЧНО ПОРИЦАНИ....... НЕ МИ СЕ МИСЛИ, АКО ОФИЦИАЛНО СИ ОБЯВИ НЕЛЕГАЛНИТЕ ПАРТИИ.... ..
97
0
 
19
 
! Отговори
Австралия преди 2 седмици
Който влиза в Австралия независимо откъде подлежи на спазване на австралийските закони и няма прошка за никого. На митницата ти казват на какво имаш право и на какво нямаш право. Задължително спазваш МЕСТНИТЕ ЗАКОНИ на Австралия. България не ви е разграден двор . Като влизаш в България или спазваш българските закони и правила или си ходиш у дома.
96
0
 
8
 
! Отговори
Асен преди 2 седмици
Турските стандарти за шофьори трябва да се повишат. Абитата са първобитни ***, които не могат да карат, опасни и нагли са на пътя. Не само в камиона и автобуса, но и в леките коли. Колкото до дезинфекцията, нашата страна е независима и има право да наложи такива мерки, щом е решила, дали са неуместни е друг въпрос, ако е излишно, трябва да си понесе последствията отговорният за това.
95
1
 
9
 
! Отговори
Читател преди 2 седмици
Транзитният поток трябва да се облага с транзитни такси, които да влизат в държавния бюджет. Това е един постоянен приход за държавата. Няма какво да мрънкат превозвачите. Трябва да се мисли малко и за бюджета. Навсякъде по света е така така е и в България. Другото би било глупост, А за чакането - на граница се чака. Така се бори престъпността в международен рлан.
94
5
 
5
 
! Отговори
Щом Турция и Гърция преди 2 седмици
като най-големите антагонисти се обединяват значи много скърцане има в държавата. Помислете кого и за какво избирате!
93
1
 
13
 
! Отговори
Ало, МВР?!? преди 2 седмици
Докато границите ги държи престъпника Таки, протежето на Борисов и Пеевски, така ще бъде. Кога ще изгоните мафията от границата?
92
7
 
21
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
Нищо няма да заобиколят. Само плашат. ПЛашеха, че ще се качат на кораби, качиха се и слязоха и пак са пред нашите порти, на нашите пътища, За това, че тъпчат земята на майка България, трябва и да си плащат. Не се поддавайте на това хленчене и опит за вменяване на чувство за вина. Ние имаме едно географско положение, от него трябва да се възползваме.
91
2
 
15
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
България е транзитна държава. Тя печели от транзитни такси, обусловени от местоположението й. Те влизат в бюджета. Производство почти няма. Не позволявайте на някакви си превозвачи да порицават нашата държава в опит за откровен шантаж, налагане на чувство за срам и вина и в това те да печелят и като избягват данъци и такси. А за заобикалянето - не могат да заобиколят, ощи по-нерентабилно и бавно им е. Вече са го играли - пред Гърция, с гемии и пр., не става. Пак се връщат тук.
90
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако спре да минава трафик от турция през България, ще е изключително добре за нас. На всички им е писнало от тези нахални xлeбарkи, дето не могат да карат.
89
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
започнаха да ни заобикалят... що за територия стана България?...
88
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
частния паркинг на дунав мост2 е на мутри от етноса, но няма държава, те за това дерибействат там
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
частни лаборатории по границите, частни *** паркинги... в какво превърнаха България крадливите и некадърни политици, боко за това не направи нищо за шенген, да мое да върви далаверата
86
1
 
8
 
! Отговори
Д-р Хаос преди 2 седмици
Веднъж от хаоса да има нещо положително. Ако и турските гастарбайтери се разкарат от българските пътища, ще е чудесно!
85
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всяка седмица поне по един причинил катастрофа турски гастербайтер или тир, ами да заповядат гърците те да му берат ядовете с турските шофьори.А иначе дали гнаванаците на Борисов чрез Глабчев отновно не са си направили един златен гьол, а какво да кажем за задължителните частни платени паркинги преди границата до Видин? Не съм чул Глачев, който иначе се има за човек с добра репутация, да се намесва и да повдигне въпроса в Гранична Полиция.
84
4
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 2 седмици
Малее, колко ли им е писнало на тези хора, за да ни държат такъв тон, че пречим, като знам как зализано говорят дипломатите. Ми прави са, на влизане от Турция чакахме 6 часа. Добре, че са разни международни организации да ни вкарат в път, че ако чакаме само на нашите муттрри
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България е пълен хаос по всички направления, но поне една добра новина от хаоса - тировете ще ни заобикалят!!!
82
0
 
6
 
! Отговори
до 82 анонимен преди 2 седмици
Ако маршрутът на камионите не е през България да не мислиш, че ще има макаци които да искат да минават през пещера пълна простаци като теб ?
81
1
 
5
 
! Отговори
Тенгри кан преди 2 седмици
Сичку квот *** от Мала Азия требе се дезинфектира на българската граница;)))
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малко им е на чуждите превозвачи, направо да свалят стоката им от камионите и всеки артикул да минава през химичен и бактеорологичен анализ, да бъдат тествани на опън, натиск, влага, жега, налягане и др. Те се подиграха с българските превозвачи, наложиха им ограничения на пътуванията, спряха ни за Шенген, а сега искат да замърсяват въздуха ни с техните камиони. Вън на тая *** имперска
79
2
 
8
 
! Отговори
аноним преди 2 седмици
Обявени за корупционери и престъпници от САЩ и Великобритания са депутати и управляващи с имунитет в България как няма да има хаос и не само по границите, хаосът е на цялата тази територия на мафията ! Голямо откритие откриха тези ***, но не разкриват, че и ТИКВАТА е в списъкът Магнитски, а го знаят ?