Грузия одобри закон, ограничаващ правата на ЛГБТ

Ще има правно основание властите да забранят прайд събитията
17 сеп 2024 16:23, Гергана Попова
91
Грузия одобри закон, ограничаващ правата на ЛГБТ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Грузинските депутати одобриха във вторник на трето и окончателно четене закон за "семейните ценности и защитата на непълнолетните", който ще наложи радикални ограничения върху правата на ЛГБТ, съобщава Reuters.

Законопроектът ще предостави правно основание на властите да забранят прайд събитията и публичното показване на флага на дъгата на ЛГБТ и да наложат цензура на филми и книги.
Лидерите на управляващата партия "Грузинска мечта" казват, че това е необходимо за защита на традиционните морални стандарти в Грузия, чиято дълбоко консервативна православна църква е силно влиятелна.

Активистите заявиха още, че мярката има за цел да засили консервативната подкрепа за правителството преди парламентарните избори на 26 октомври в Грузия, страна, която има амбиции да се присъедини към Европейския съюз, но за която западните правителства се страхуват, че сега се накланя обратно към Русия.

Тамара Джакели, директор на кампанията Tbilisi Pride, каза, че законопроектът, който също така потвърждава съществуващата забрана на еднополовите бракове и забранява операцията за смяна на пола, вероятно ще принуди нейната организация да затвори вратите си.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили, критик на Грузинската мечта, чиито правомощия са предимно церемониални, посочи, че ще блокира законопроекта. Но „Грузинска мечта“ и нейните съюзници имат достатъчно места в парламента, за да преодолеят нейното вето.

Правата на ЛГБТ са напрегната тема в Грузия, където проучванията показват широко неодобрение на еднополовите връзки, а конституцията забранява еднополовите бракове. Участниците в годишните паради в Тбилиси бяха обект на физически атаки от протестиращи срещу ЛГБТ през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от ЕС
Германия дава на Украйна допълнителни 100 млн. евро за зимата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Юлиян преди 16 часа
"Бабо Пено",отскочи до там,направи една проверка как са грузинците с потенцията и тогава с "нагледните" или"отзадните" доказателства ще ни "осветлиш" подробно по темата.А да говориш така "наизуст" някакси не върви.
77
0
 
2
 
! Отговори
Юлиян преди 16 часа
"Широко неодобрение на еднополовите бракове и смяна на пола".Логично е управляващите да се вслушат в общественото мнение.Взели са правилното решение.
76
0
 
4
 
! Отговори
Забранете преди 19 часа
ЕС ДА НИ НАЛАГАТ ПЕДЕРАСТКИТЕ СИ ЗАКОНИ И НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ С ЕВРОПА!!!!
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Браво! Така се прави! Не като нашите продажници!
74
2
 
5
 
! Отговори
от германия преди 1 ден
говорил съм с руснаци и хора о бившите съветски републики които живеят тук както и источно германци ,казват ФАК на демокрацията
73
4
 
2
 
! Отговори
баба Пена преди 1 ден
Страх ги е хората понеже у целата им държава всичко живо е с обратна резба и ги сграх да не хукнат голи по площадите и да си ги веятт, а така ще си ги веяят само у дома си
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Bravo
71
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
значи грузинците се оказаха по-смели и по-мъдри от нас - ЗА НАША ЖАЛОСТ
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 67 Символика, че са набелязали децата.
69
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Плащахме с децата си 500 години на кръвожадните Османци. Кръвен данък. Еничари. Сега пак искат да плащаме с децата си, да им промият мозъците и да ни ги отнемат, да ни затрият родовете. Еничарството го преживяхме, ще преживеем и простотиите на тия либерасти.
68
0
 
23
 
! Отговори
Не ви ли е срам бе преди 1 ден
Содомисти, не ви ли е срам бе? Да искате да зомбирате децата. На Илонката Мъск сина го зомбирахте и си смени пола момчето. Това вече преля чашата.
67
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Защо от лгбт движението откраднаха дъгата от децата? Замислете се!!
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Група художници с алтернативно мислене мислим пред парламента да направим арт инсталация и да изрисуваме новия флаг на различните. Планът е върху бял чаршаф 30 на 50 метра, двеста души публично да освободят чревното си съдържимо и да изпразнят мехурите. А който му дойде музата може и да повърне.След това чаршафът ще бъде грижливо сгънат и пратен в Брюксел да си го сложат в рамка да си го гледат. Имаме ли право на подобен артистичен акт? Нали е демокрация тук?
65
0
 
16
 
! Отговори
Връщайте дъгата бе преди 1 ден
Върнете дъгата на децата бе извратеняци с вас! Първо си присвоихте детския символ, а сега искате да заробите и изкривите и детската психика. Това ще стане ама в друга държава, не в нашата!
64
1
 
16
 
! Отговори
Европейските ценност преди 1 ден
Син води зет. На Запад това вече е нещо нормално. Содимизират се масово. Халките им разтегнати като стари шушони. Не могат да се сдържат и акат като птички, където ги завари там. Боксерките им окаляни. Европейски ценности.
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Навират ни в очите извратените си ценности. Търпим. Но почнат ли да зомбират и децата. Бием!
62
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Грузия прие и закон за чуждестранните агенти. Евала!
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Защо очите на Кокорчо са вечно ококорени? Защото го работят здраво изотзад всякакви НПОта и посолства. После защо ПП били хо-м-о пропагандатори.
60
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Този закон всъщност прави по-лесна работата на учителите, защото няма нужда да се занимават с изпълнението на прищевките на разни НПО-та. Така че точно противниците на закона в голямата си част са на НПО хранилката. Затова ги е страх.
59
0
 
8
 
! Отговори
ППДБ за Шиндлер преди 1 ден
не казаха ли нещо? Нямат ли си и Кирчо в Грузия да излезе да каже за Шиндлер. Да сравняваш НПО списъка на учителите, които са се обявили против закона, със Списъка на Шиндлер, трябва да си наистина интелектуално доста осакатен. Ама наш Кирчо ги владее тия неща. И има достатъчно ниско АйКю за да е първенец в тъпите и не на място изказвания.