Фиаско за Урусла: Застрашен ли е балансът на половете в ЕК?

Плановете й пред провал
4 сеп 2024 17:00, Инна Ангелова
123
Фиаско за Урусла: Застрашен ли е балансът на половете в ЕК?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайнен имаше план за равнопоставеност на половете в новия ѝ екип, но всичко е възможно да преспи фиаско поради липсата на сътрудничество от страна на държавите членки, пише Европейският нюзрум (ЕНР) – платформа за сътрудничество между 23 европейски осведомителни агенции, съобщава БТА.

За да се постигне баланс между половете в Комисията, Фон дер Лайен поиска от националните правителства на ЕС да номинират до края на август както мъж, така и жена. Целта за равнопоставеност не е нова - още по време на първия си мандат преди пет години Урсула фон дер Лайен се ръководеше от нея при избора на комисари. Тогава с по-голям успех.

Този път няколко държави пренебрегнаха искането на Фон дер Лайен. Забележително е, че повече от половината правителства предложиха само един кандидат от мъжки пол за Колегиума на комисарите, като обясниха това например с номинациите си в миналото.

След като крайният срок за номинации изтече, стана ясно, че 16 държави са предложили кандидати мъже, 10 са предложили жени. Само България е изпълнила желанието на Фон дер Лайен и е предложила както мъж (в лицето на Юлиан Попов), така и жена (Екатерина Захариева). Броят на жените се увеличи в понеделник, след като румънските медии съобщиха, че министър-председателят Марчел Чолаку е променил избора си от кандидат мъж на евродепутата Роксана Мънзату.

Досегашната ЕК се състоеше от 15 мъже и 12 жени.

"Клубът на старите момчета" в състава на Европейската комисия

Европейското женско лоби, група, която работи за равенство между половете в блока, заяви, че ситуацията е показателна за "клуб на старите момчета" и я нарече "повече от смущаваща".

"Ако държавите членки наистина вярват, че само мъжете са подходящи за тези длъжности или че в техните страни няма квалифицирани жени, те не просто не са в час - те са заблудени", заяви говорителката на групата Мирта Башелович. Лина Галвес Муньос, председателка на комитета на Европейския парламент по равенство между половете, заяви, че цифрите показват явна липса на "политическа воля" от страна на държавите членки, което е "много лош сигнал, особено за по-младите жени и момичета".

В основата на ситуацията е играта на власт между Фон дер Лайен и европейските столици, които на хартия може и да подкрепят цели като равенство между половете, но на практика се противопоставят на това да им бъдат вързани ръцете по какъвто и да било начин.

"Като държави членки очакваме Фон дер Лайен да се стреми към равенство между половете", заяви дипломат от ЕС, който говори при условие на анонимност пред АФП. "В същото време смятаме, че от нас зависи да предложим комисаря, когото предпочитаме. За съжаление този път тези две желания изглежда не се съчетават", допълва той.
"Смятам, че тази история показва как за съжаление равенството между половете в политиката все още не е усвоено", заяви източник, близък до председателката на Европейската комисия, пред италианската агенция АНСА.

Има ли риск от опетняване на репутацията?

Италианският правен експерт на ЕС Алберто Алемано неотдавна предупреди, че колегиумът, в която преобладават мъже, ще отслаби авторитета на председателката на Европейската комисия. Той призова Фон дер Лайен да изрази ясно недоволството си пред националните столици и да ги помоли да изготвят нов списък с кандидати възможно най-бързо, за да ограничи щетите за собствената си репутация и тази на ЕС като цяло.

Според Алемано това може да доведе и до това слабите кандидати за комисари мъже да не получат необходимото одобрение в Европейския парламент. Това би означавало, че националните правителства, които са ги номинирали, ще трябва да назначат нов кандидат.

Какво ще последва?

След като номинациите вече са факт, Урсула фон дер Лайен трябва да  разпредели всички портфейли както по ранг (заместник-председатели), така и по теми, за които ще отговаря всеки комисар, като сред най-желаните от кандидатите области са икономиката, промишлеността и отбраната. Предоставянето на по-важни портфейли и заместник-председателски позиции на жените кандидати би могло да бъде начин да се компенсира численият дисбаланс между половете.

Председателят на ЕК вече е направила първия си избор за висшия си екип. Германският вестник "Велт" съобщи вчера, че десният популист Рафаеле Фито, член на партията "Италиански братя" на министър-председателя Джорджа Мелони, ще получи висш пост в Европейската комисия и се очаква да бъде назначен за изпълнителен заместник-председател, отговарящ за икономиката и възстановяването след пандемията.

Тиери Бретон от Франция ще отговаря за промишлеността и стратегическата автономия. Испанката Тереса Рибера е избрана за ресор "преход", който ще включва екология и въпроси, свързани с цифровизация". Словакът Марош Шефчович ще остане на поста комисар по междуинституционалните въпроси, а чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела ще отговаря за енергетиката. Пьотр Серафин от Полша ще отговаря за бюджетните въпроси.

Европейският парламент покани Фон дер Лайен да се срещне с ръководителите на политическите групи и с председателя на институцията на 11 септември, за да им представи окончателното разпределение на екипа си. Въпреки че не е ясно дали тя ще го оповести преди или след тази среща при закрити врата.

От края на септември до началото на октомври всички комисари трябва да преминат индивидуални изслушвания в парламентарната комисия, която се занимава с техния ресор. Обикновено поне един от кандидатите не успява да се справи на този етап, на който се разглеждат и конфликтите на интереси, което принуждава страната му на произход да номинира алтернативен кандидат.

След като всички кандидати получат зелена светлина от съответните комисии, пленарната сесия на Европейския парламент гласува за Европейската комисия като цяло, което е последната стъпка преди началото на новия мандат. Въпреки че настоящата Комисия трябва да приключи функциите си на 31 октомври, работата ѝ може да бъде удължена, докато новата изпълнителна власт е готова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
този жена е неадекватна
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е що така, пол или способност и качества.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бъди мъж, много вече се отказаха!
87
0
 
11
 
! Отговори
еднополово преди 1 седмица
все си мисля че на първо място са качествата а пола няма значение - нали?
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека да оставим природата да се грижи за баланса на половете.
85
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зеленски като гръмне някоя атомна централа в руския тая първаче избяга ,и че забрави ЕС >)))))
84
0
 
13
 
! Отговори
Бай-бай-байдън преди 1 седмица
Защо Урсула иска повече жени в ЕК??? Защото тя е мъж
83
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САМО БЪЛГАРИЯ СПАЗИ ИЗИСКВАНЕТО И ПРАТИ МЪЖ И ЖЕНА! Браво, Бойко, браво, Борисов! Най-мазния слагач на ЕС! Лиже, маже само келепир да има! Всичкиндържави са демонстрирали някакъв вид суверинитет и независимост, само ние пак наведени и заднишком крачим към върховете! Знае той, лисицата! Утре катонстане президент и промени формата на у-ние в Бг на Президентска република, всички в ЕС ще искат да се снимат с него и ще го канят навсякъде! Вместо украинския клоун, ще ги забавлява героя на Алеко!
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То и без това половината мъже са меки китки, така, че нежният пол е повече.
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как така само мъже и жени? Ами останалите 31 пола?
80
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази е любимката на Ердоган, отиде му на гости, и права стоя, щото не и дадоха стол да седне.
79
0
 
9
 
! Отговори
Долна дискриминация преди 1 седмица
На мъжкия пол
78
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като прочетох заглавието и в първия момент си помислих че става дума за онзи трaвестит на име Урсула от София дето беше известен в миналото. Оказа се обаче че статията е за другия трaвестит на име Урсула, дето е от Германия...
77
0
 
23
 
! Отговори
Застрашено е преди 1 седмица
Цялото човечество с този еврлиберастки евроатлатизъм,който така стремглаво игнорира християнството и ни вкарва сатанизма за нещо нормално!!!
76
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Продължавайте така и скоро в Европа ще остане един баланс на половете под формата на джендърасти. В един човек всички полове накуп и готово-баланс и то съвършен.
75
0
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Европейска ценност е да не гледа главата, а между краката. Факт. ПП. Затова и про'с'таците харесват ЕС.
74
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отпор и борба докрай срещу тея новоизлюпени античовешки сатани! Орбан, Робърт с вас сме ВСИЧКИ!
73
0
 
23
 
! Отговори
истински мъж преди 1 седмица
Жените първо да започнат да си седят у дома,и да родат поне по три деца.След това ще говорим за профисии.Защото като гледам,от 30-40 г. само старомомизма и уруспийството процъфтява.Наречете ме секмист-мексист, и пр.,каквото ви дийде на ум.Няма да ви се обидя.
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фолксваген планира да затвори заводите в германия днеска имаше протести на работниците
71
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това СТУДЕНОКРЪВНО ЖИВОТНО е "Мъжемразка"!! Жени и Жени ще " управляват" " ЕС"! Точка!!-:( Не в ли сърбят вече задните части от толкова Много Псувни като цяло КЪМ Фашисткият " ЕС"???-:((( Тази ще предизвика вече Протести в ЕС към самата себе си! Въпрос на още малко Време е!!!