Европа е неконкурентоспособна, с ниска продуктивност и щедри социални политики

Мартин Търпанов: Има ясно изразена тенденция на стагнация на икономиката
14 сеп 2024 19:57, Анисия Иванова
150
Европа е неконкурентоспособна, с ниска продуктивност и щедри социални политики
Снимка: Bulgaria ON AIR

Икономиката на Европа е в много лоша кондиция. Това каза ръководителят на отдел "Дългови инструменти" в Delta Stock Мартин Търпанов в студиото на предаването Money.bg. Специалистът цитира последни данни на Евростат, според които в Европейската централна банка има ясно изразена тенденция на стагнация на икономиката.

"Ръстът там е анемичен... Европа е в много неблагоприятна ситуация - тя е с много щедри социални политики, много неконкурентоспособна, много ниска продуктивност", допълни Търпанов. И очерта друг сериозен проблем - задлъжнялостта на Европа.

"Какво предлага г-н Марио Драги (бивш италиански премиер и президент на Европейската централна банка) - харчене. Ние пак се опитваме да гасим пожарите с бензин. Никой не иска да говори за слона в стаята", подчерта още специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Европа трябва да затяга коланите. Средата е много неблагоприятна, посочи дилърът на дългови финансови инструменти: "Имаме Китай, който е също в доста незавидна икономическа ситуация. Щатите, независимо че икономиката им крета, е по-добре от европейската".

Търпанов обърна внимание и на Федералния резерв на САЩ, където мненията са разделени - едни очакват намаление на лихвите с 25 байсинг точки, а други - с 50.

"Това очакване е свързано с по-слабите данни за пазара на труда, които излязоха в последните два месеца. Моето лично мнение е, че по-скоро ще видим 25 байсинг точки", поясни експертът.

И подчерта, че в САЩ безработицата все още е доста ниска, икономиката стои сравнително стабилно, а пазарът на труда продължава да произвежда работни места въпреки по-ниския темп.   

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от ЕС
В цяла Европа радикалните левица и десница станаха неразличими
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
комунисти да ми бистрят икономиката на западния свят е смешно, жалко, т ъ п о.
122
1
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 2 дни
До 121Торовете суровина ли са или стока, бензина какво е? Водката, хайвера, металорежещите машини, товарни автомобили, автобуси, изобщо наясно ли си с износа на Русия или само от сводките в медиите черпиш инфо?Много икономисти се навъдиха, много нещо..
121
3
 
1
 
! Отговори
Коя Европа преди 2 дни
Защото има 2 европи една западна просперираща и носеща на гърба си друга источна, бивша социалитическа ,курупирана, пропаднала европа на която гражданите искат да заминат да работят на запад за по добри заплати и т.н.т.
120
0
 
2
 
! Отговори
М. Тачър преди 3 дни
102,Къде в ЕС видяхте да управляват ,,десни правителства от десетилетия"?Точно обратното--сегашната криза я предизвикаха левичари от всякакви видове и цветове: като започнете от уж ,,десните" мултикулти глобалисти и свършите с откритите неомарксистки зелени глави и приятелите им политкоректници.И не ни давайте примери с разни като Орбан;десните проекти ВИНАГИ поставят личността над общността и държавата.Всичките леви искат повече държава,повече регулации,повече ,,сигурност"--и по-малко свобода!
119
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 122 Според теб търговията не е икономика, така ли? Производствата не са ли с цел търговия? Или производствата са само с цел произвеждане на продукция и трупане по складовете? Аман от хора на Koпeйкaтa! Вашата Mатyшкa нищо не произвежда, изнася само суровини и е много "прогресирала". Път Европа затъва, според вас.
118
1
 
3
 
! Отговори
до107 преди 3 дни
Не европа не е лошо място за живеене, но с тези самоубийствени политики които води може много бързо да се влошат нещата и процеса вече е започнал, не променим ли нещата не е ясно много какво ще станено няма да е хубаво.
117
4
 
2
 
! Отговори
до117 преди 3 дни
Това е търговия не икономика, да прибират доста пара ама нищо не произвеждат, това няма да спаси западната икономика, налагаща ци сама санкции, като зелена пр.....тия, сама си спира евтини ресурси, поддържа милиони мигранти, и кво ли още не.
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Европа е в ролята на боксьор който е на ринга с белезници. Оставям на четящите да си отговорят кой му слага белезниците. И да, определено е неконкурентноспособна. Това е основния проблем на днешния капитализъм - почти винаги конкуренцията е от тоя вид. Както за индивидите, така и за фирмите, така и за държавите.
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Това туловище е експерт по мусака и сръбска скара.
114
3
 
9
 
! Отговори
Гробачов от АДА преди 3 дни
ЕССР ще се разпадне като СССР!
113
0
 
7
 
! Отговори
До 120 преди 3 дни
Точно, трябват и в ЕС такива като нас, да дават 5 пъти по-ниски заплати и да продават двойно по-скъпо. Затова сме в този съюз, но от няколко години производителите се изнесоха, защото скъпият ток (най-скъпия в света) както и вдигането на минималната ги изгониха в сърбия и други държави.
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Европа била неконкурентноспособна, ама всички големи европейски вериги оперират по целия свят. Няма да ги изреждам, само ще напомня, че не внасят данъци в страната, в която са обектите им, а внасят данъците в собствената си хазна. И производствата, и търговските им вериги за завладели чуждите пазари. Местните работници получават заплати по- ниски от средноевропейските, данъци на място не внасят, внасят си данъците в своите си страни- Германия, Франция, Австрия... дали им е зле, а?!
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Иван 83 В Европа няма дълго майчинство. Дълго е майчинството в Бг.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Повечето производства от Европа са изнесени в трети страни. Постъпленията от третите страни влизат в хазната на Европа. Аман от pycка пpoпaгaнда, че Европа западала!
109
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аз като един нормален работещ човек и гражданин не искам БГ в мизерията БРИКС- съвременният ГУЛАГ.
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ЕВРОПА Е СЪС ЩЕДРИ СОЦИАЛНИ ПОЛИТИКИ НО ВИЖ В БРИКС Е ДРУГО НЕЩО- В КИТАЙ- 800 МИЛИАРДЕРИ, МИН ПЕНСИЯ 29.59ЛВ И СРЕДНА 43ЛВ ВЗЕМА ГИ ВСЕКИ ДЕВЕТИ КИТАЕЦ, ИНДИЯ 500МИЛИАРДЕРИ И ОГРОМНА МИЗЕРИЯ СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА ИНДИЯ Е ИЗВЕДЕНА ПО ПРОЗОРЦИ, ПОКРИВИ И ВРАТИ НА НА ВЛАКОВЕ И АВТОБУСИЯ- СТРУПАВАТ СЕ ПО СТРАНЕН НАЧИН ХИЛЯДИ ИНДИЙЦИ- ТОВА СА СТРАНИТЕ ОТ БРИКС- МЕРСИ- НЕКА СИ СТОЯТ ТАМ НИЕ В ЕС!
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Че неразумно се харчи и води разточителен начин на живот както в Европа така и в САЩ е от ясно по ясно.И това все някога ще се осъзнае и свърши.Беше изказано от един български професор че ако средния китаец консумира това което консумира средния американец(или европеец) са необходими храните на 6-8 планети като Земята.Ще настъпи отрезвяване и драконовски мерки все някога но дано да не е през нашия живот
106
1
 
5
 
! Отговори
5 eye преди 3 дни
Още с първите гласове за излизане на острова от ЕС се разбра, че се гласят да сготвят Европа. Англичаните са си вредни пирати, откакто свят светува. Лошото е, че са изключително овластени от ционетата и влиянието им се простира в двете посоки отвъд океана.
105
1
 
11
 
! Отговори
Така е преди 3 дни
резултат от управление на леви либерали.
104
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 3 дни
Европа неможе да се конкурира липса на ресурси спъва икономиката. Основната причина е коронпирания лидери и не здраво мислещи наркомани. Сащ и Великобритания успяха да съсипят европеиския съюз .