Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

Една трета от работещите получават доходи под 1000 лева
10 сеп 2024 07:00, Петър Бойчев
671
Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна
Снимка БГНЕС

България се нарежда сред страните с най-скъпи хранителни продукти в Европа, въпреки че заплатите на работещите остават ниски, алармира президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в интервю за bTV.

"Настояваме за минимум 10% увеличение на доходите на българите. Отдавна е известно, че имаме най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз, независимо дали я изчисляваме в евро или в лева", подчерта синдикалният лидер.

Димитров изтъкна парадокса, че България е сред най-скъпите държави по отношение на хранителните стоки. "Абсурдно е да твърдим, че в страни като Франция, Германия и Великобритания получават повече, защото им е по-скъпо – храната им не е по-скъпа. Това е факт", заяви той.

Според данните, представени от президента на КНСБ, средните доходи в страната бележат ръст от над 17% през второто тримесечие на 2024 година спрямо същия период на 2023 година. Въпреки това, една трета от работещите българи все още получават заплата до 1000 лева, което Димитров определи като "скандално", особено при минимална работна заплата от 933 лева.

Синдикалистът акцентира върху необходимостта от преосмисляне на приоритетите в държавната политика. "Всички твърдят, че образованието е приоритет. Сега заради войната и армията стана приоритет. Разбира се – това също е важно. Но как да реагира един преподавател, когато в момента началната заплата на учител е малко под 2000 лева, но сега изглежда малка на фона на 2300 лева за войник, което е заложено от 1 януари", коментира Димитров.

Той подчерта, че пазарът на труда ясно показва недостатъчното увеличение на учителските заплати, тъй като се наблюдава недостиг на кадри в образователната сфера.

Според данни от бизнеса, цитирани от Димитров, около 250 хиляди работни места остават незаети в България. "За съжаление са по-ниско квалифицирани и с по-малки доходи. Проблемът е там, където нормата на печалба на добавена стойност е изключително ниска. В някои сектори като хотелиерството, строителството, търговията – там сме направили каквото е нужно. Бизнесът може да внася работници", заключи президентът на КНСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още по темата: хранаЕСскъпабедна
Още от Наука
Голям астероид е ударил Ганимед преди 4 млрд. години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
475
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Физиология Канадски са само бърмбарите в главите на руските петоколонници. Доведените лично от руския чорап мошеници се изкараха "западни", но са западни точно колкото пробвания за същата роля преди тях - Шнорхел.
474
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 480, глупости! Преди 89та всички бяха еднакво бедни! Едва сега вече започва да има класово разделение. Добрата новина е, че образованите, знаещите и можещите сега са добре заплатени! Останалите си потрудете малко.
473
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Синдикатите, същ като БПЦ са само клон на руските ченгета. Те това работят. Данните на тоя другар са пълен фалшификат, и ВСЕКИ, който е живял на Запад в ЕС го знае.
472
4
 
3
 
! Отговори
България е Анархия преди 1 седмица
Проблемите които трябваше да бъдат решени вече са стотици хиляди и се трупат още.Имам лоша новина за вас.Няма да ви бъде БеГе из мет!И така е справедливо!
471
3
 
3
 
! Отговори
Физиология преди 1 седмица
Тука един се е кръстил : Мразя България и заявява , че ще пикае на България . Ами, прав е , европейците рисуваха държавата ни като тоалетна чиния . Та , човекът има право да пикае . Дори сега вонята от крадливите канадск бръмбари е още по-голяма.
470
4
 
6
 
! Отговори
ТАВАН НА ЦЕНИТЕ преди 1 седмица
и всичко 30 процента надолу
469
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Средният българи сега е 20 пъти по-беден от средния българи преди 1989 година.
468
2
 
11
 
! Отговори
Далай Лама преди 1 седмица
Честито, български овце ! Скоро и въздуха ще плащаме , не само увеличените данъци! Много скоро! А вие , овце, пак гласувайте за мародерите , които 35 г. ви крадат и смъкват по 2 кожи от голите ви гърбове !
467
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
През цялото време на съществуване на социализма стандарта на живот в социалистическия лагер беше равномерен навсякъде и беше много по висок средно от капиталистическия свят, но сравняваха само със САЩ и западна Европа, но не и Южна Америка, и Африка, и Азия, които също са част от капиталистическия свят.
466
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То добре, че беше соца, че иначе щяхме да сме поне два пъти по-бедни, а храната по-скъпа.
465
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стандартът на живот в ЕС пада.
464
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
така е когато помагаш на загиващи укробандери, а не мислиш за българия
463
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дори в Северна Корея, която десетилетия е под зверски санкции и изолация живеят по-добре от България в ЕС и НАТО
462
1
 
8
 
! Отговори
До Сармат преди 1 седмица
а по комунизма да не би другарете да не богатееха на наш гръб, но тогава народа беше още по-беден, те същите богатеят и сега чрез кражби, присвояване и лъжа
461
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
През 2023 от близо 2,46 милиона човека на заплата, около 1,24 милиона са били със заплата под 1000 лева, т.е. над 50%. За 2024 НАП не е публикувал такива данни.
460
4
 
5
 
! Отговори
а бе, дебили преди 1 седмица
защо си мислехте, че капитализма в България ще бъде както в Дания, Германия или Люксембург, а не както в Хаити, Нигерия или Пуерто Рико? Вие знаете ли кака се казва президента на Пуерто Рико?
459
7
 
4
 
! Отговори
МРАЗЯ БЪЛГАРИЯ преди 1 седмица
ПИКАЯ НА БЪЛГАРИЯ!
458
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кенет Мартен: "Благодарение на сигурността, която дава НАТО, България днес процъфтява". Прав е господин Мартен, днес в ЕС и НАТО ние българите живеем най-добре. В Германия и Люксембург имотите паднаха с 10% а в България скочиха с 16%, българина забогатява, купува имоти, разпива на Халкидики в баровете, върти западен геврек и прави тапи по магистралите, заведенията са пълни, стотици хиляди Българи ходят да почиват в Гърция.
457
2
 
8
 
! Отговори
Сармат преди 1 седмица
При капитализма пари има в излишък, ама не за всички. Работете роби, че вашите шефове трябва да купуват нови мерцедеси за себе си и любо-вни-ците си!
456
5
 
3
 
! Отговори
обичам България преди 1 седмица
Умиращ народ, умираща държава. Фактът че има партия наречена Възраждане говори, че тоя народ е на умиране, никакви партии няма да го спасят ако ще и всеки месец избори да прави. Ако народа е читав появява се лидер, Путин Елцин го сложи, нещата така се нареждат, че се появява лидер. А на българите така се подреждат, че все повече затъват в блатото, а те крякат врякат, и си правят избори някой да ги възроди, или да ги направи да живеят като канадци. Дори и Симеон I Велики да се прероди и да застане начело, с такъв народ нищо няма да стане. Възраждане, ПП, ГЕРБ... щели да ги оправят.