Грузия одобри закон, ограничаващ правата на ЛГБТ

Ще има правно основание властите да забранят прайд събитията
17 сеп 2024 16:23, Гергана Попова
92
Грузия одобри закон, ограничаващ правата на ЛГБТ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Грузинските депутати одобриха във вторник на трето и окончателно четене закон за "семейните ценности и защитата на непълнолетните", който ще наложи радикални ограничения върху правата на ЛГБТ, съобщава Reuters.

Законопроектът ще предостави правно основание на властите да забранят прайд събитията и публичното показване на флага на дъгата на ЛГБТ и да наложат цензура на филми и книги.
Лидерите на управляващата партия "Грузинска мечта" казват, че това е необходимо за защита на традиционните морални стандарти в Грузия, чиято дълбоко консервативна православна църква е силно влиятелна.

Активистите заявиха още, че мярката има за цел да засили консервативната подкрепа за правителството преди парламентарните избори на 26 октомври в Грузия, страна, която има амбиции да се присъедини към Европейския съюз, но за която западните правителства се страхуват, че сега се накланя обратно към Русия.

Тамара Джакели, директор на кампанията Tbilisi Pride, каза, че законопроектът, който също така потвърждава съществуващата забрана на еднополовите бракове и забранява операцията за смяна на пола, вероятно ще принуди нейната организация да затвори вратите си.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили, критик на Грузинската мечта, чиито правомощия са предимно церемониални, посочи, че ще блокира законопроекта. Но „Грузинска мечта“ и нейните съюзници имат достатъчно места в парламента, за да преодолеят нейното вето.

Правата на ЛГБТ са напрегната тема в Грузия, където проучванията показват широко неодобрение на еднополовите връзки, а конституцията забранява еднополовите бракове. Участниците в годишните паради в Тбилиси бяха обект на физически атаки от протестиращи срещу ЛГБТ през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от ЕС
Германия дава на Украйна допълнителни 100 млн. евро за зимата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
8
 
! Отговори
ППДБ за Шиндлер преди 2 дни
не казаха ли нещо? Нямат ли си и Кирчо в Грузия да излезе да каже за Шиндлер. Да сравняваш НПО списъка на учителите, които са се обявили против закона, със Списъка на Шиндлер, трябва да си наистина интелектуално доста осакатен. Ама наш Кирчо ги владее тия неща. И има достатъчно ниско АйКю за да е първенец в тъпите и не на място изказвания.
58
0
 
7
 
! Отговори
Ям и пия преди 2 дни
Ям и пия. Пия и ям. За здравето на бай Вова и на Червената Армия. Дордето свят светува, да порят травягата, да порят нациста.
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Траверсите напират! Завладяват всякакви постове, всичко. Морално падение, хаос и разруха. А на фона на това тия изсипаха 500 милиарда за Украйна за да увеличат максимално загубата на човешки животи там.
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Погледнете държавата ФАЩ!! Погледнете им улиците и въргалящите се там беззъби наркомани бездомници. Това ли са нашите идоли? Това ли са хората, които искаме да ни казват как да си живеем живота. Вижте ги и сами преценете; https://youtu.be/mCfzaiY6rpw
55
0
 
8
 
! Отговори
Да не би да преди 2 дни
са им забранили да се гаврят с деца? Ах, как може такова ограничаване на правата на тези клетници.
54
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А у нас не само, че си правят паради, ами викат: децата ви ще станат като нас. После като забранихме джендер пропагандата в училище започнаха да издават кравешки звуци.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Никой освен 6айдън няма право да е ГЕЙ..
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да ги натоварим в Спартана, и да ги закараме на другаря Ким. Да изучават Чухче там, и да строят комунизма.
51
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Грузия е нормална адекватна държава без продажни политици и с нормално общество . Там няма феминистки и гробокопачки като Меркел Урсула макарон шолц или някое друго из-ро-дско същество . Там такива ги бесят по дърветата
50
1
 
21
 
! Отговори
Руя преди 2 дни
Браво на Грузия само така.Тия шарените са напаст.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Аз повече с грузинци няма да спя. Да живее ЛБГТ Северна Македония.
48
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А у нас кога??? До кога ще гледаме разни приказно гнусни същества да се лигавят групово по улиците, и да развращават децата? До кога ще търпим крясъците, с които тези същества се опитват да осмислят съществуването си? И Парцалев (мир на праха му) е бил гей, и Емил Димитров... Някой да ги е виждал да крещят и да се кълчат като маймуни с шарени байраци? Или пък да ги е преследвал? Нещастници са тези лгбт, нуждаят се от лечение в психиатрии.
47
24
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 дни
И ся като текнат едни инвестиции, работни места, магистрали, мостове, саниране, заплати..... Руския рай :))))))))))))))))))))))))))))))
46
1
 
28
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
"Правата на ЛГБТ са напрегната тема в Грузия, където проучванията показват широко неодобрение на еднополовите връзки, а конституцията забранява еднополовите бракове." - значи няма никакво напрежение. Напрегати са само определени мускули на брюкселските нпо-та.
45
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Никой освен Путин няма право да е ГЕЙ..
44
23
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 2 дни
Хахааааа, убава работа ама руска :)))))))))) Ся ще цъфнат и вържат. Смях в залата....
43
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
понеже предстоят избори през октомври, а тия руски коланоранти от "путтлеровата мечта" яко са недолюбвани заради антиЕС политиката, така че се чудят каква карта да разиграят
42
0
 
28
 
! Отговори
БАНко преди 2 дни
ГРУЗИЯ ПРИЕ ПРЕДИ МЕСЕЦ ЗАКОНА ЗА ЧУЖДИ АГЕНТИ , АМЕРИКАНСКИ , КАКТО ГО ВНЕСЕ И ,,ВЪЗРАЖДАНЕ " БЪЛГАРСКИ ,, ПАРЛАМЕНТ" !!! ОТ ТОГАВА УРСЪСЕЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО ПРЕКЪСНА ВСЯКАКВИ КОНТАКТИ С ТЯХ И ГРУЗИНЦИТЕ СА ЩАСТЛИВИ !!!
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всички без изключение организации, борещи се за "правата на човека" , се борят за до,инация на малцинствата над мнозинствата, нико1 организация не се бори за правото на вода, например, или на мир! Всички, по документи, се борят против държавата като институция!
40
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Браво на Грузия! Има смисъл и да поразкажете как жената на бившия президент на Грузия и той самият лично са организираки вземането на органи от хиляди затворници в Грузия и изпращането им в Западна Европа, Бивпият президент е мръднал окончателно, сегашната им преьидентка е доста странна птица, грузинка от Франция, силно протов Русия, но в момента правителството и парламентът удържат агресията на западните НПО-та (25 000 организации на брой), която се излива, вкл в опити за кървави сблиъци.