Ще втърди ли тона с РСМ новата историческа комисия?

Проф. Ангел Димитров: Истината е, че спряхме в 11 век
24 сеп 2024 12:28, Гергана Попова
14
Ще втърди ли тона с РСМ новата историческа комисия?
Снимка: БГНЕС

Очаквам новият състав на съвместната историческата комисия да втвърди още повече тона между Скопие и София. Това каза за БНТ историкът и дипломат проф. Ангел Димитров.

Още по темата

"Комисията изглеждаше доста близо до изчерпването, преди да стане тази промяна, която направиха в Скопие. Нашите колеги от предишния състав полагаха всички усилия да не се отклонят от постулатите на интерпретациите на миналото в РСМ. Обвиненията към тях бяха абсолютно неоправдани. В моменти, в които нашите разговори са вземали малко по-остър тон, съм им казвал, че напускат научното поле и се държат като охранители на митове. Много ми е интересно новият състав, който очевидно ще върви по линията, начертана от новото правителство, какво би могъл да направи повече освен да втърди още повече тази теза и това научно поведение на предишния състав на комисията. Още повече, че поне двама от новия състав са ни познати", каза проф. Димитров.

По думите му, комисията няма как да бъде отделяна от политическото общуване между двете държави, по простата причина, че тя е създадена от Договора за приятелство и добросъседство.

"Задачите ѝ обаче не са политически. Политическа е идеята, че работата на комисията ще помогне за преодоляване на онова състояние на отношенията, което е създавано от образование, моделиращо недобри нагласи към България и българския народ. Когато се създаваше комисията преди 6 години имаше две нагласи - на очакване, че може да се направи крачка, която да помогне за преодоляването на тези бариери пред истинското добросъседство и приятелство. Но имаше и предупредителни сигнали колко трудно ще бъде и на колегите ни там историци и въобще политическата класа да напуснат това трасе югославско и националистическо, което те следваха близо 8 десетилетия. Истината е, че спряхме в 11 век", допълни проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от ЕС
Две жени в Испания дали 325 хил. евро на фалшив Брад Пит
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Закривай! преди 7 минути
Тази комисия е безумие. Не искам на никой да доказват, че са българи. Искат да са македонци, прав им път. Искат албанско правителство, моля. Искат сръбска република, много им здраве. Хич не ми пука за тях. Не си губете времето и нервите с тях. Посланика ни да се прибира, техния да си ходи. Какво толкова, кой от къде е. Но после ще стане тегаво.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Държавата не е важна, може да я няма, може да стане албанска, но ще има хора в Западна Европа, в отвъдморските страни, които ще се самоопределят като македонци. Никой не може да промени това.
12
0
 
0
 
! Отговори
Гери Новата преди 1 час
Е,нЕма как с тия меки истЕрици...
11
0
 
1
 
! Отговори
УМРЯХ ОТ СМЯХ преди 1 час
СМР са изпратили хора с големи усти , и всички казват че трябва да се признае Македонско Малцинство в България . Нелепо е . Всички знаем че Македония е Област разположена в България и Гърция , ние нямаме претенции към Гърция . Лошото което ни се стовари на главите беше решението да признаем една територия от СФРЮ - бившата Югославия за Държава - тогава първия Президент на България - Желю Желев е СДС признаха ПЪРВИ тази Държава - това е Грешката - не е виновен Георги Димитров .
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
МИ ТЯ БЪЛГАРИЯ МЕНТАЛНО Е ТАМ.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Докато това правителство е на власт, нищо няма да се отстъпи на България. До следващите избори през 2028 г. да видим кой ще спечели, ако Мицкоски не бъде преизбран.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Как така сте спрели в 11 век след като БЮРМ/РСМ същеструва от 1944/45 г.?
7
0
 
6
 
! Отговори
да си напазаруват преди 2 часа
история от сърболяците,нали са си гаджета...Нас какво ни дреме за тези антични измисленяци със стиропорени паметници? Колко пъти пропадаха тези срещи ,щом нашите ги подберат с факти тези мъкадонски историчари...
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Каква история има Скопия, чудят се къде и какво да откраднат. Скоро ще предявят претенции към Луната, Слънцето и галактиката. Отзовете нашите историци и пълна изолация докато не им уврат кратуните.
5
0
 
13
 
! Отговори
aa1830 преди 2 часа
Историците ни от тази комисия са много на място. Респект! Жалко, че политиците ни не са на тяхното ниво по темата с Македония
4
0
 
14
 
! Отговори
киро преди 2 часа
задължително.....никаква аванта на макетата.
3
0
 
6
 
! Отговори
ВМРО преди 2 часа
Сите македонски историчари са си истеричари. Между Александър Македонски(хептен славянин и говорещ македонски) и сегишните македонски вайводи - разлика няма. Както между карачанската уфца красяща мира у нас - Александър(и то се мисли ,че македонски) и бае ви ***-ю ,казанлъшки херой от времето на Алеко. Там вирее най-паче победилата бай-***-вчина. Всите юнаци, че и всите вайводи. Само дет няма персонал-четници. Курбан само с мръвки. От европската уния....
2
1
 
10
 
! Отговори
expert преди 2 часа
Трабва да се върнете 11в. преди Новата ЕРА! затова не вървят нещата ! Те са свидетели на Големия взрив и са останали на това ниво - чехалчета и АМЕБИ! :))))
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Hukвu koмucuu noвeчe c тuя ncuxonaтu!