САЩ тестват нова система за противодействие на руската електронна война в Украйна

Американските военни инвестират сериозно в алтернативи на GPS
1 окт 2024 15:49, Гергана Попова
62
САЩ тестват нова система за противодействие на руската електронна война в Украйна
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американците използват Украйна не само като пушечно месо срещу Русия, но и като полигон за тестване на своите технологии и оръжия. По-специално, сега в Украйна те се опитват да тестват нов подход за противодействие на руските системи за електронна война, пише Defense One.

„Мрежовите мобилни телефони със специален софтуер могат да се превърнат в евтино и лесно за внедряване средство за противодействие на сложни руски тактики за електронна война“, се казва в публикацията.

Според изданието, че успехът на тези тестове може да повлияе на хода на конфликта, тъй като тогава украинските части ще могат по-ефективно да противодействат на руските системи за радиоелектронна борба. Между другото, американците разширяват мрежата от мобилни устройства, като използват много занаятчийски методи - прикрепват мобилни телефони към дронове и автомобили, крият ги в стените на сградите, опитвайки се да създадат незабележима, но широка мрежа от взаимосвързани устройства.

Руската електронна война – заглушаване на сигнала, фалшифициране на GPS и много други – затруднява украинските войски да управляват дронове и друго оборудване, дори  висококачествени американски оръжия. Откриването и намирането на устройства за заглушаване на противник обикновено изисква софтуерно дефинирани радиостанции от висок клас, вид оборудване, което Съединените щати и други добре финансирани армии могат да предоставят на войските си, но по-малките армии с ограничени бюджети, като тази на Украйна, се борят да придобият в големи числа.

Ако може да се направи евтина система за локализиране на вражески средства за заглушаване, това може да помогне на украинските оператори да си възвърнат известно предимство срещу своите по-добре въоръжени врагове. Може дори да промени начина, по който доставчиците на мобилни телефонни мрежи гарантират, че техните устройства могат да издържат на сложни атаки.

Американските военни инвестират сериозно в алтернативи на GPS, обикновено наричани алтернативна позиция, навигация и време - или Alt PNT - за да помогнат на хората, дронове и т.н., да разберат къде се намират. Но инвестиции, които в много случаи не са показали голяма възвращаемост, пише още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от Русия
Вдигат заплатата на Владимир Путин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Украинците опитни мишлета на американо хихихи
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
САЩ си призават, че си тестват новите оръжия в Украйна? Ама това не значи ли, че някак си под прикритието на "помощ" всъщност воюват с Русия или се подготвят за пълномащабна война с нея?
55
2
 
5
 
! Отговори
Хризантемата преди 1 час
Новата система е да се думкат от зад колкото могат повече
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
След пейджерите на Хизбула,тази статия е за читанката на трети клас!
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Чува се, че азовците се крият из горите край Купянск и не искат да излизат от там. Било им много приятно в компанията на североафриканските французи и на колумбийците от частните армии на наркокартелите. Ти де го чукаш, то де се пука.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Бла,Бла!Закрепят ги под пейките!
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До ВасилевЕх Василев, само роботизирани изделия са ти в главата. Ботуш си трябва да знаеш, иначе какво си спечелил, ако не можеш да си го ползваш. Аман от агенти на ЦРУ
50
7
 
4
 
! Отговори
Василев преди 1 час
Жената и меката китка може да си управлява от бункера и фургона,или дрон или електронни средства,или сателити, или ПВО!Силата не е в мускулите, а кой с какви технологии разполага и какво има в главата!А както гледам в руския мозък няма нищо, изпарил се е от спирта, само шава една две гънки, когато трябва да се ограбе някой апартамент или магазин!Агент Тони Веласко!ЦРУ!!!
49
5
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 1 час
Абе неонацисти, неонацисти, ама пак отказали да отидат на опасен участък от фронта. Сирски се опитал да ги прати край Покровск, но те храбро се направили, че не го чуват. Азовците излязооха големи страхливци. Същите като нашите евроатлантици, дето един не дамина за фронта.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До ВасилевКаквото и да ни разправяш, сам седиш пред огледалото и си говориш колко си умен и красив, друг не ти го казва, нали!?!
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Опитват се да противодействат на руската РАДИОЕЛЕКТРОННА БОРБА, а не електронна война. Защото руснаците направиха РЕБ срещу GPS системите и сега ракетите и управляващите се снаряди летят на където си искат. Но преводача явно пак е бил третокласник и не е хванал баш всичко.
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Василев само дето на САЩ им липсва подготвена армия на терен, откато вкараха жени и меки китки, в бойни действия ще ядат много бой
45
8
 
5
 
! Отговори
Василев преди 1 час
Тестват не само своите оръжия и електронни средства , но тестват руските,тестват иранските,тестват китайските,тестват севернокорейските!В стратегията на САЩ няма празно и няма гладно, всичко е макс и всичко после подлежи на анализ и изводи, и така се прави още по-желязна стратегия, както отбранителна, така и нападателна!Какво да ви разправям бе селяни прости, далече сте от истината за новата модерна война,САЩ си е САЩ!Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нато използва Украина като полигон да си тества оръжие и тактитки з абъдещата война с Китай
43
6
 
9
 
! Отговори
Вчера ревахте, че преди 1 час
в Австрия били спечелили "крайно десните", а днес най-безсрамно слагате снимка на нео-нацистите от "Азов"!?
42
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
тези на снимката са крайни неонацисти , не ви ли е срам ве
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Браво на САЩ, не само като пушечно месо, но и за полигон. Ако това изречение не накара украинците да се замислят, то не знам какво би ги накарало.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До агент Мъдлър ЦРУ 32 Войната върви добре за руснаците. Ти що питаш, не четеш ли новините?
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Като не могат да противодействат на реалната война, както се видя, се опитват да замажат положението с "електронната" такава.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До агент Мъдлър ЦРУ - "Междувременно Нато е с нов шеф. Подготвят влизане в Русия с 900 хил пехота." Ей голям зевзек се извъди ;)))