Крайната десница в Австрия е в изолация, президентът взима нещата в свои ръце

За да управлява, АПС се нуждае от коалиционен партньор
2 окт 2024 21:45, Елка Василева
42
Крайната десница в Австрия е в изолация, президентът взима нещата в свои ръце
Снимка: архив, БГНЕС

След историческата си победа на парламентарните избори крайнодясната "Австрийска партия на свободата" (АПС) се оказа в изолация, а донякъде и оставена на милостта на властния ѝ критик – президентът, който трябва да надзирава усилията за сформирането на жизнеспособно коалиционно правителство, пише Ройтерс.

Още по темата
Евроскептичната и приятелски настроена към Русия АПС спечели вота за първи път, но полученият от нея дял от гласовете възлиза на 29 на сто, които не са достатъчни, за да разполага с мнозинство в парламента. За да управлява, тя се нуждае от коалиционен партньор, а лидерите на другите партии казват, че не са заинтересовани да работят с нея.  

Президентът Александър ван дер Белен, 80-годишен бивш лидер на лявата партия "Зелени", миналата година изрази своята резервираност към АПС, понеже тя не осъди инвазията на Русия в Украйна и се противопостави на санкциите срещу Москва.  

Освен това той намекна, че може да не допусне 55-годишния лидер на АПС Херберт Кикъл да стане канцлер. Кикъл призова Ван дер Белен да се придържа към установената практика и партията, класирала се първа на изборите, да получи мандат, с който да се опита да състави правителство. Но Ван дер Белен заяви, че няма подобно задължение, с което се съгласиха и експерти по конституционно право.

В неделя вечерта той направи обръщение, с което поиска партиите да се консултират помежду си и каза, че трябва да се уважават "стълбовете на либералната демокрация", изброявайки върховенството на закона, правата на малцинствата, независимостта на медиите и членството в ЕС.

Това са все точки, за чието подриване по думите на опонентите на Кикъл работят той и партията му. Кикъл казва, че АПС е единственият истински защитник на австрийския суверенитет и неутралитет.

Сигнал

"Това разбира се беше сигнал, който обаче би могъл да има две различни значения", смята Катрин Щайнер-Хемерле, преподавателка по политология в Университета по приложни науки в Каринтия, по повод казаното от Ван дер Белен.

"От една страна на АПС не трябва да се позволява да управлява. Не мисля, че той искаше да стигне чак толкова далеч… Но разбира се това би могло да означава и друго: "Има неща, които искам да се включат в (бъдещата) програма на правителството", обясни Щайнер-Хемерле.

Канцеларията на Ван дер Белен не отговори веднага на молбата на Ройтерс да коментира думите му, които също така подсказват, че процесът за формиране на коалиционно правителство може да отнеме повече от два или три месеца, както са свикнали австрийците.

В първите часове след изборите през 2019 г., когато управляващите консерватори спечелиха със значително по-голяма преднина, Ван дер Белен заяви, че "естествено" ще възложи на партията, класирала се на първо място, мандат, с който да се опита да състави коалиция. Той направи това осем дни по-късно.

Но този път президентът не даде подобна насока и каза, че партия, която няма мнозинство, "трябва да убеди останалите – другите потенциални управляващи партии, както и държавния глава", че иска да формира правителство, подчертавайки централната си роля.

В неделя Кикъл заяви, че Ван дер Белен трябва да вземе предвид факта, че АПС се е класирала първа. "Конституцията не е основана на принципа на произвола, а на баланса на силите", отбеляза той.  

Ако Кикъл не успее да намери партньор, с когото да работи, това би могло да даде възможност за съставянето на коалиция от по-умерени партии.

АПС, която е създадена през 50-те години на миналия век под ръководството на бивш нацистки депутат, положи усилия да си изгради по-умерен имидж. Подобно на надигащата се крайна десница в някои други страни от ЕС, избирателите бяха привлечени от обещанията на АПС да ограничи имиграцията и да се справи с кризата, предизвикана от повишаването на разходите за живот. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от ЕС
Гърция поставя 1000 камери в Атика заради престъпността
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
До пияница мистик glupak
38
2
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 28 минути
В цяла Европа всички тези крайнодесни партийки са креатура и спонсорирани от джуджето таксиджия. Но явно техните политици са много по-умни от нашите и ето резултата. Никой не иска да работи или да прави коалиции с тях. Държат ги изолирани. Докато нашите политици стига да могат веднага ще се коалират с пyтювитe партии "Изpaжданe" на максудския ром и вечно покорните роби на Кремъл - БСП
37
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 37 минути
александър белен лично подкрепяше Меркел афганистанските имигранти да влизат без паспортен контрол в Европа.
36
0
 
2
 
! Отговори
Чичко Долфи преди 1 час
През 1933 г. и аз спечелих с около 30 процента и до 1934 г. цялата влъст беше вече моя!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Значи на следващите избори ще търсят мнозинство
34
5
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 час
В мазето на Бешковите наследнички на Бешков има един портрет на евреинът Георги Димитров с около педя дупка. Ше да е резултат от биполярна криза.Ту комунисти,ту монархисти. Тя и *** "Воева" ,кояро уби моят приятел от Нова Генерация Димитър Воев също ги знае тия неща,защото сме си ги разправли във високият блок на високият етаж с опакован в решетка апартамент,в който живееше Нелиневрейката казанлъшка и двете и щерки. Поздрави от спомените ми.
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
АВСТРИЯ ЩЕ МАХНЕ РУСКИЯ БЕЛЕН
32
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ПРЕЗИДЕНТЪТ ВАН ДЕР БЕЛЕН РУСКИ АГЕНТ И КОМУНИСТИЧЕСКИ ***. ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА Е АУТ!
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ПРЕЗИДЕНТЪТ КОМУНИСТ СКОРО ЩЕ БЪДЕ ИЗРИТАН ОТ АВСТРИЯ.
30
3
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 час
Малък ,но сериозен бонус! Оня там ,дето криптираните му еврейски имена са Иля Бешков има и своите потомки.Апартаментът им на Дондуков ,в който навярно само Мая продължава да живее,докато Илияна навярно продължава да граби германците в Германия като "учителка" на турци е важен е историята,защото в мазето на същият видях с очите си парното устройство на евреите Сакскобургота и дворецът им. Детайли на 0033 7803 77 55 8.
29
1
 
5
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 часа
Не всички хомосексуалисти са евроатлантици НО всички евроатлантици сме хомосексуалисти
28
0
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 часа
Аз много си падам да съм т..ъ..п.. Страст ми е от Дете. Та да 'земе някой да ми вдене в оная потентна некак си работа на раменете как се оказа,че австроунгарските тюрки ,чиито еврейски и..д..и..о...т Хитлер окупира Нашите Български Сънародници Дойчландците ,за да ги подложи на Холокост ,а не бяха осъдени от леакоенщината м..а..н..г..а..л..с.к..а Нюрнберг? И що никой ч..и..ф..у. т. не пише в коментарното пространство без да се прикрива зад пореден криптизъм,сиреч анонимат? Куда сте бре ,ибери?
27
4
 
0
 
! Отговори
Помощ преди 2 часа
Пернишка банда убива хора във Виена Австрия по особено жесток начин, главно Българи!
26
1
 
14
 
! Отговори
Парадокс преди 2 часа
Май се повтаря историята с Хитлер и президента Хинденбург от началото на 20 век. Лошото на тази патова ситуация е, че колкото повече президента и т.нар. евроатлантически партии задържат вълната на народното недоволство, толкова по-висока вълна ще идва на следващите избори...
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Те нали искаха по-малко демокрация.....
24
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да се радват, че не са в затвора! Подкрепят Соловьов, който иска Сармат по Виена!
23
4
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 часа
Нещо като роднина на австрийците,които са ц..и. г..а..н..и.... от покрайнините на османлъка, е и застаряващият в съзнанията Ви ц..и.г..а.н..и..н. турчин Гай Юлий Цезар. Да,той е трак,сиреч окупатор на Канаан,тоест Галия и неговите смешни имена еднозначно доказват,че земята ни не е тракийска,тоест турска,а Галиянска. ГЕЙ ИРИЙ ХАЗАР Е ИЛИРИЙСКИ ТРАКИЙСКИ М..А..Н..Г..А..Л.. ,чиято страст е била да си бие ч..е..к. и..й.. с чучурката и същевременно да си бърка в п..у. т. К ..а..т..а. Евреин.Е?
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"демокрация" драги мои. Ако не следваш АДЖЕНДИЧКИТЕ, ако си против това да замениш населението на родината си с разни приходящи, ако не водиш хората към ужасяващия нов световен ред, който в момента градят с нарастваща скорост - нямаш шанс. "демокрация" в ЕССР означава, каквото познаваме добре - имаш един вариант за избор, и ако не го избереш, пак ще стане това.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
На прокажените е препоръчително да се налага пълна КАРАНТИНА, инак Обществото ще загине!
20
4
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 часа
И защо така демократично, по евроатлантически, не зачитат волята на хората ?