МВФ: Световната икономика е в опасност

Затъва в нисък растеж и висок дълг
25 окт 2024 11:43, Анисия Иванова
71
МВФ: Световната икономика е в опасност
Снимка: БГНЕС, архив

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви по време на пресконференция, че търговията вече не е "мощен двигател на икономическия растеж".

"Ние живеем в по-фрагментирана глобална икономика. Междувременно публичният дълг е на път да надхвърли 100 трилиона долара тази година, най-високо ниво за всички времена и еквивалентно на 93% от глобалния брутен вътрешен продукт", каза още тя, добавяйки, че световната икономика е в опасност "да затъне на пътя на нисък растеж и висок дълг".

Според нея глобалната икономика се е държала забележително добре, но глобалният растеж е "анемичен", като се очаква "меко приземяване" за по-голямата част на света, съобщи БНР.

Относно провежданата в света парична политика Кристалина Георгиева посочи, че трябва да се гарантира, че инфлацията ще се върне навсякъде към целевите нива и не би навредила на пазара на труда.

"От основна важност е държавите да следват реформи за намаляване на бюрокрацията и за подобряване на държавното управление", каза още шефът на МВФ на брифинга вчера.

Управляващият директор на МФВ също така предупреди, че годишният икономически растеж на Китай може да падне до "много под" 4%, ако страната не извърши реформи за повишаване на вътрешното потребление.

Основна пречка за подобряване на доверието на китайските потребители е депресираният имотен сектор и трябва да се предприемат действия за справяне с това, каза Георгиева по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от ЕС
Гръцки църкви прали пари в... нощни клубове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
8
 
0
 
! Отговори
Докопейката разбирач преди 3 часа
До Анонимен 39 Откачим ли се от запада и веднага лева пак става 3000 лв за 1 долар.
45
6
 
1
 
! Отговори
Милият преди 3 часа
"Аз съм бил в Москва" - ами сметни колко е зле в Москва щом ония предпочитат да живеят на улицата пред това в апартамент в Русия ахахаха сам не се усещаш къв си де.билен горкия
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Само миналата седмица Блекрок купи над 1 милиард долара в Биткойн. Ама те тия Блекрок едва ли разбират повече от чичо Митко от 129 блок :-)
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ами къф растеж искат да има и от какво да се получи?Растеж има когато няма дисбаланс на богатствата. Китай отдавна симулира растеж с държавно дотиране на всичко с което се опитва да наложи монопол. Слънчеви панели,автомобили, химически продукти.По-едно време бяха почнали да строят градове в които никой не живее за да симулират ръст. Не разбирам защо на Китай се гледа като на вълшебното царство от което зависи всичко. Държавата е голяма и проблемите са големи друг е въпросът че са си ***.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Браво Сталинке! Радваме се, че го обяви на всеослушание! :)
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Споко, бре лелче, споко.... МВФ е опасност, разбираме те. ама това е положението: БРИКС не се нуждае от МВФ
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Brics - близо 150 държави са готови да приемат единна разплащателна схема. Кристалинчето и евряра зад нея пикат газ - петрол-долара вие на умряло.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Никой не може да произведе толкова ,колкото американците могат да напечатат ! Затова имотите ви са скъпи , за това ви закачат с кредити , затова стандарта е такъв .Откачим ли се от запада и тръгваме рязко напред .Само да уточня БРИКС не означава комунизъм , означава многополюсен свят .Какво ще произвеждаме в този свят , след като запада ни затври всички производства и ни завлече със себе си на дъното .
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Санкциите това водят, ама кой да мисли като ги налага...
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Аз съм бил в Москва , хора на палатка под мостовете не съм виждал .В Париж видях , в Лос Анджелис също видях , ха сега де . Нали уж запада няма алтернатива и е най -успешната система .Нашите политици ни манипулират през телевизора ,за да може запада да граби от родината ни .С кой акъл си затваряме работещи реактори на АЕЦ , с кой акъл си даваме златото на канадци ?
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Самият икономически модел, с очакванията, че всяка година ще има разстеж и печалби е грешен. Но това идва от лакомията на акционерите. Оттам се и заражда консуматорското общество, което само купува.. ли купва, повече отколко му трябва и съотвено изхвърля храна, дрехи, електроника, която стана "еднодневка"
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
БРИКС е две трети от света .Бриск призвежда и има реални активи .Видяхте какво направи Китай с с втомобилите .Ресурсите , производството , хората, технологиите са в Брикс. В Г7 или така начречен колективен запад , остана само едно печатане на хартия , кредити , скъпотия , жендъри , дрога и изобщо упадък .Не е добре ,че сме със запада , видяхте как ни окрадоха (демократично) .Дано сменим курса и отидем към бъдещето което е на БРИКС
34
1
 
8
 
! Отговори
ВетЪрА на ПОДмяната преди 3 часа
Каква ли е може би причината ? Дали не е свързано със санциите срещу Русия ,раздаването на кредити за ковид 19, финансирането на конфликта Украйна- Русия от ЕС (вече и без САЩ). Сега разбрахте ли защо НИ предлагат да НЕ НИ продават дрехи и уреди, а да НИ ГИ отдават на планове на вноски за ползване .Компаниите са на загуба без да ви го казват . ОФИЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е ТОВА НЕ Е КОНСПИРАЦИЯ В ЕП ГО ПРЕДЛАГАТ !
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Продължавайте да наливате милиарди в корумпираната бездънна яма украйна и чакайте да се оправят нещата...
32
1
 
17
 
! Отговори
СПРЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ преди 3 часа
ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ ЗА РАЖДАЕМОСТ НА Ц-ИГАНКИТЕ, КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ НЕ РАБОТЯТ И ЦЯЛ ЖИВОТ НЕ СПИРАТ ДА РАЖДАТ
31
0
 
15
 
! Отговори
Почва се преди 3 часа
Голямата реклама на великото "крипто", точно то ще ни вкара в концлагер от класа. Оня с мустачето ряпа да яде.
30
0
 
8
 
! Отговори
До "крипто гот& преди 3 часа
Плащат ли ти или си доброволец да ги ръсиш?
29
1
 
16
 
! Отговори
Значи преди 3 часа
Произвеждащите китайци са виновни за индустриалния упадък? Да ... ... ви оруелска!
28
16
 
3
 
! Отговори
Crypto God преди 3 часа
Пак се опитват да забатачат раята, Долари Бриксове Евра все тая. Идва краят на традиционната валута и на вечената инфлация и това нещо не може да се промени. Криптото е световната валута и бъдещето на световната икономика. Банковата институция е ужасно остаряла, компрометирана и ненужна.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
МВФ е средство за съсипване на държавите.Точно заради МВФ беш"виденовата зима".Тази институция официално се води НЕ от финансисти,а от лаладжии, като антрополог и социолог.Точно защото англо-сащарският диктат на крадене е дошъл до гуша на всички,и защото всеч има техниочески възможности да се действа различно,голяма част от държавите полекичка,за да не стане срив, се опитват да се измъкват.Например Китай намалява сащанските си облигации.Д.Русеф съобщи,че планът за намаляване на $ се преизпълнява