Само шепа хора се възползват от новите социални помощи

Почти никой не знае за тях година и половина след въвеждането им
25 окт 2024 09:00, Стела Стоянова
18
Само шепа хора се възползват от новите социални помощи
Снимка БГНЕС, архив

Близо година и половина от влизането в сила на новите видове социални помощи, те остават сравнително непознати и от тях са се възползвали съвсем малко хора. Това показват данни на Агенцията за социално подпомагане, пише "Сега".

От 1 юни 2023 г. социалното подпомагане беше значително променено. Наред с новите условия за получаване на помощи, новите размери и новите прагове за достъп, тогава бяха въведени и нови видове подпомагане. С тях се обхващат хора от уязвими групи или в критичен момент.

Едната помощ е за младежи от 18- до 21-годишна възраст, които са били в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа и я напускат за първи път. Те вече имат право на помощ за покриване на първоначални потребности. Сумата е равна на линията на бедността - 526 лв. за 2024 г. (638 лв. за 2025 г.) и се отпуска за три месеца. Откакто е влязла в сила обаче - 1 юни 2023 г., до 30 септември 2024 г., от нея са се възползвали едва 18 младежи.

Пак от 1 юни 2023 г. влезе в сила и възможност безработно лице или безработен член на семейството, получаващо месечна помощ, да получи помощ за започване на работа. И тук помощта е за срок от три последователни месеца, в рамките на една календарна година. Идеята е да се подпомогне този преход, за който е характерен т.нар. "капан на безработицата". Капанът на безработицата измерва загубата на доход от спирането на обезщетенията и помощите и облагането на заплатата с данъци и осигуровки, когато един безработен започне работа. От тази помощ до 30 септември т.г. са се възползвали 2585 души, показват данните на АСП.

Миналата година бе направена още една промяна - помощите за първи-четвърти и осми клас вече се полагат и на децата, които учат в частни училища. Идеята не е да се подпомагат излишно деца, чиито родители могат да си позволят таксите за частни училища, а да се даде възможност за подпомагане на семейства, които се насочват към частно училище поради специални потребности на децата.

Еднократна помощ за покриване на неотложни нужди от началото на годината са получили 4680 семейства. Тази помощ може да е до трикратния размер на линията на бедност (1578 лв. за 2024 г.). Въпреки че се отпуска най-вече при бедствия, тя всъщност е за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности. Едно семейство може да получи такава помощ веднъж годишно.

Най-често еднократната помощ се отпуска в случаите на нанесени материални щети на жилището вследствие на възникнало природно бедствие (наводнения, земетресения, пожари, градушки и др.), във връзка с възникнали непредвидени разходи за лечение и др., обясняват от АСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Страната
Слънце и слаб вятър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Айше преди 22 минути
Зима социал зима ТЕЛК зима пенция и Шорош дава и сам добре
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
4 милиарда са субсидиите за земеделските латифундии! Това е субсидия за частен бизнес. Оказва се,че в България процентът на субсидиите е по-висок и от франция. И после ни казват, как за бедните 2 милиарда били много. Към тези 4 млрда, се дават и 600 млн така наречена украйнска помощ за латифундистите. Още 100 мл за субсидия за газьола и тн. Частен бизнес, който е на държавна хранилка. Милиарди за частен бизнес, но ви казва,че за бедните нямало пари! А ца социални помощи за бизнеса-пари има!
16
0
 
1
 
! Отговори
за богатите е евтино преди 34 минути
Бедните хора плащат пълната цена на стоката, оскъпена с ДДС. Богатите, дори и да пазаруват за блично потребление всичко име 20 процента по-евтино. Записват покупката на името на фирмите си, дори и да са пазарували луканка в магазин Метро, и си теглят 20 процента данъчен кредит. Важи и за покупка на дрехи за лично потребление, коли за лично потребление-връщането на това ДДС е директна субсидия за богатите на стойност към 5 млрд лева годишно. Сравни с кирливите 2 милиарда за помощи за бедните.
15
0
 
1
 
! Отговори
фактите преди 36 минути
В България държавата е дала към 30 милиарда лева субсидии за частния бизнес, преки или непреки субсидии, и 2 милиарда-помощи за бедни. Тоест СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ ЗА БИЗНЕСА са 15 пъти повече от помощите за бедни. Примери: субсидиите за ТЕЦ-овете, субсидиите за земеделците-вече към 4 милиарда годишно, украйнска помощ за земеделците-още 600 млн лв-не кредит, а подарък, субсидии за поевтиняване на тока-15 млрд лв, а не се усети от крайния клиент, намален ДДС, връщане на ДДС при лично потребление от фи
14
0
 
1
 
! Отговори
СУБСИДИИ ДА БИЗНЕСА преди 40 минути
За 2023г-помощите за бедни са кирливите 2 милиарда, субсидии за частен бизнес-към 30 млрд лева. Само ТЕЦовете получиха милиарди, латифундиите в земеделието-към 4 милиарда, фонд култура дава субсидии , дори и за книги без читателски интерес, бяха суБсидирани за едно бианали културна проява-един си снимал ***, и това минато за висша форма култура, и съответно получи субсидия, да не коментираме,че богатите си връщат ДДС-то като данъчен кредит, дори и да е стока за лично потребление и тн
13
0
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 43 минути
Невярно. Соц-ът въведе 2 години майчинство. Никъде по света го няма. В АЩ жените се връщат на работа на третата седмица след раждането. Кой ще гледа детето, как ще го кърми-си е нейн проблем, капитализъм. При соцът пенсионната възраст за жени беше 55 г, вместо да се работи до 75 г-както е в Швеция. При соц.ът, който се обяви за "културтрегер" ,например напише книга за партизани и получаваше апартамент, кола, доживотни плащания. Та виждаш-при соц-а се плащаше за да не работиш.
12
1
 
2
 
! Отговори
фактите преди 47 минути
В България помощи не се дават на бедни, а се дават СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ЗА БИЗНЕСА. През 2022г субсидиите за частния бизнес са за над 20 милиарда лева. Само земеделските латифундии са субсидирани с 3 милиарда лева, отделно 600 млн за украйнската помощ, отделно 100 млн за ганьол. Субсидиите за тока са 10 млрд лв, и не се усети от гражданите. Намаленият ДДС е субсидия за към 2млрд, а цените нарастнаха. Разни заменки, къщи за тъщи, и тн-отделно. З
11
0
 
4
 
! Отговори
до5 преди 58 минути
През соца щяха да те пратят в завода или на полето да бачкаш, здрав прав през соца няма кой да ти дава помощи.
10
1
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 час
До я кажете въри до социалните и пробай да си пуснеш 400 лева за планов ремонт дето се полагат на всеки хронично болен. или па карта за почивка. ше падне смех
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ИЛЮЗИИ, МАДАМ, ИЛЮЗИИ!!!...
8
1
 
13
 
! Отговори
я кажете преди 1 час
А да не би тези социални помощи да са направени отново само и единствено в полза на удобния електорат - ромите от махалите. И разни вредни за българина НПО-та (като БХК) да са обиколили махалите и да са им разяснили как да ги взимат, та още повече да ни натежат на нас данъкоплатците
7
1
 
2
 
! Отговори
:))) преди 1 час
До Анонимен 1 На баба ти хвърчилото!
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Украинците масово се жалват-защо да имаме военен дълг към родината като нищо не ни е дала? За всичко плащаме-здравеопазване, образование, рушвети повсевместно. Ако посетиш някоя инстанция, задължително плика с пари. Е, да бяхте мислили навремето. И още си мислят, че Русия им е виновна. Да, но там не е така.
5
4
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 2 часа
С тез соц помощи разучиха голяма част от простолюдието да не работят.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Колко в голяма и какъв цвят е шепата?
3
1
 
5
 
! Отговори
Сина ми преди 2 часа
Го накараха от НОИ да връща пари за болничен
2
1
 
23
 
! Отговори
Средна класа преди 2 часа
Банката не ми отпуска заем щото са ми ниски доходите, а социална помощ не ми дават, защото сами високи доходите-значи аз съм от СРЕДНАТА КЛАСА
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Колко евроатлантическо