Живее ли човечеството върху глобална метанова бомба?

По-гореща планета може да губи способността си да абсорбира нашето замърсяване
28 окт 2024 20:40, Анисия Иванова
12
Живее ли човечеството върху глобална метанова бомба?
Снимка: БГНЕС

Всяка година отделяме около 9,6 милиарда метрични тона въглерод в атмосферата като CO2 или въглероден диоксид, но около 58 трилиона тона се съхраняват в органични и изкопаеми вещества в атмосферата, сушата и океаните.

В продължение на десетилетия това предполагаше тревожна перспектива. Като нагряваме планетата, рискуваме да променим деликатните условия, които гарантират, че тези трилиони тонове остават заключени в почви, растения и морска вода. Наклонете баланса твърде много и може да осигурим катализатор за тези огромни природни резерви да започнат да се отделят, като бутилка газирана напитка, която изригва, когато бъде отворена. Резултатът може да бъде „метанова бомба“ – бързо и опустошително изпускане на парникови газове, което може да надделее над нашите усилия да задържим затоплянето.

Към днешна дата има вдъхновяващо малко доказателства, че такива така наречени климатични обратни връзки - при които изменението на климата предизвиква естествени процеси, които след това ускоряват затоплянето в самоусилваща се спирала - се случват в мащаб, за който трябва да се тревожим.

Последната оценка на Междуправителствения панел по изменение на климата през 2021 г. установи, че обратните ефекти на затоплянето и охлаждането по същество взаимно се компенсират. С повишаването на температурата повече морски пръски, прах и други фини вещества се издигат в атмосферата, което помага да се отразят повече от затоплящите слънчеви лъчи обратно в космоса. По-топлата планета също излъчва повече енергия, благодарение на страничен ефект на квантовата механика. Това би трябвало да е повече от достатъчно, за да противодейства на ефектите от всякакви метанови бомби.

Това обаче е много условно предположение и има тревожни признаци, че ситуацията се променя.

Проучване от 2022 г. отбелязва, че концентрациите на метан са се ускорили през 2020 г., въпреки факта че повечето изкопаеми горива са преминали през сериозен спад поради пандемията от Covid-19, докато генерирането на отпадъци нараства с нормални темпове. Това сочи с пръст по-дъждовното време (което ще доведе до разпространение на влажни зони върху по-голяма площ) и повишаване на температурите (което прави микробите, произвеждащи метан, по-продуктивни). Друго изследване от миналата година включи скорошни метеорологични наблюдения в модел за това колко CH4 ще произведат блатата. Изчислено е, че те изригват газ със скорост, съответстваща на някои от най-адските прогнози за затоплящ се климат.

Много от най-страшните сценарии на тези климатични обратни връзки са свързани с изпускания от екзотични среди, които малцина от нас някога са виждали: вечната замръзналост във високата Арктика или ледени метанови отлагания, заровени дълбоко под океана. Но доказателствата сочат, че трябва да обръщаме също толкова внимание на по-близките влажни зони, от бенгалските блата Сундарбан до Евърглейдс във Флорида, делтата на Нигер в Нигерия и Норфолк Броудс в Обединеното кралство.

В продължение на десетилетия сме зависими от такава естествена среда, за да изсмуче изкопаемия въглерод, който произвеждаме. Няма причина обаче да продължат да го правят. Пожарите в Амазонка, съчетани с по-слабото поглъщане на въглерод от растителността в северното полукълбо, означават, че този така наречен земен въглероден поглътител почти спря миналата година. Една по-гореща планета може да губи способността си да абсорбира нашето замърсяване.

Целият анализ - на Дейвид Фиклинг на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Авторът е колумнист на Bloomberg, който се занимава с въпросите на изменението на климата и енергетиката. Преди това е работил за Bloomberg News, Wall Street Journal и Financial Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от ЕС
МВФ: Реална е възможността за присъединяване на България към Еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Айде пак с глобалистката пропаганда за край на света. Ако не са ледниците, ще са газове, ако не са газове ще е някаква друга измишльотина. Тея сатани нямат почивен ден. Забравили са да кажат че Тръмп е виновен за метановата бомба.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Поредната мега глупост.
10
0
 
1
 
! Отговори
Шампион Черво преди 1 час
Докат не са ви викали полиция съседите заради шум поради мощни пръдни, не ми се хвалете че можете да пърдите.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Доживотен затвор за Дейвид Фиклинг
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Че отделяме да, но не казвате че има и приемници
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Поредната паника с икономическа цел. Изкопаемите горива съществуват независимо от човешката намеса, ние само ги преработваме.
6
2
 
4
 
! Отговори
Войводата преди 1 час
1. ЗА НЕЯ 2. Победих цру 3. Пак се почва с глупостта, наречена глобално затопляне. 4. Не разбрахте ли, че няма такова нещо
5
1
 
9
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 1 час
Реално погледнато, всеки човек е метанова бомба. Като жив пръцка постоянно, защото образува газове от храната, като умре, тялото му образува още повече. :)))
4
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 час
ПРЕДЛАГАТ ДА СЕ СПРЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ГАЗ, НЕФТ И ВЪГЛИЩА И ДА СЕ МИНЕ НА ВОДОРОДНО ГОРИВО КОЕТО Е МНОГО ПО-СКЪПО!!! ТОВА Е ДОБРА ИДЕЯ САМО , ЧЕ ДОСТА ДЪРЖАВИ ЩЕ ФАЛИРАТ ОТ НЕЯ :D
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Човечеството е на едно пръдване живот
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Живее човечеството върху собствената си глупост.
1
2
 
1
 
! Отговори
Все едно и също преди 1 час
Спасението на планетата е веганството и ***?! Тогава нека идва апокалипсис. Какъв е проблема?