Путин: Украйна ще получи достоен отговор, ще реализираме целите си

Загубите на украинските въоръжени сили се увеличават драматично за тях
12 авг 2024 19:05, Александър Попов
653
Путин: Украйна ще получи достоен отговор, ще реализираме целите си
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин потвърди днес, че иска да "изтласка" украинските сили, които на 6 август нахлуха в Курска област, предаде Франс прес. Това е най-мащабното нахлуване на украински военни части на руска територия от началото на войната през февруари 2022 г.

"Основната задача на министерството на отбраната несъмнено е да изтласка врага от нашите територии", каза Путин на среща с висши служители по сигурността и областни губернатори, излъчена по руската телевизия. "Врагът се стреми да подобри преговорната си позиция в бъдеще", добави той, обвинявайки Киев, че "изпълнява волята" на Запада.

Руският президент допълни, че украинската инвазия в Курска област е опит да бъде спряно руското настъпление в Донбас.

Путин каза, че украинското настъпление е опит на Киев да подкопае стабилността на Русия, но подчерта, че "той няма да е успешен".

"Загубите на украинските въоръжени сили се увеличават драматично за тях, включително сред най-боеспособните части, които врагът прехвърля към нашата граница", каза Путин. "Врагът със сигурност ще получи достоен отговор и всички цели, които стоят пред нас, без съмнение ще бъдат постигнати", допълни руският лидер.

По думите му броят на доброволците, които искат да се присъединят към руската армия, се е увеличил след атаката, допълва Асошиейтед прес. Президентът подчерта, че Москва ще продължи офанзивата си в Източна Украйна независимо от нападението срещу Курска област.  

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов докладва на държавния глава, че украинските сили са навлезли на 12 км в областт по протежение на 40-километрова фронтова линия и че в момента контролират руски селища. Смирнов каза, че 12 цивилни са били убити, а 121, сред които 10 деца, са били ранени. Около 121 000 души са били евакуирани или сами са напуснали засегнатите от сраженията райони.

Смирнов каза, че е трудно да се проследят всички диверсионни части в областта и отбеляза, че някои от украинските военни използват фалшиви руски документи за самоличност.

Губернаторът на съседната на Белгородска област Вячеслав Гладков също съобщи за евакуирани жители от районите край украинската граница. Той каза, че тази сутрин е била "тревожна", но не оповести подробности.

След като започнаха нападението си, украинските сили бързо навлязоха в град Суджа, който се намира на около 10 км от границата. Съобщава се, че те все още държат западната част на града, където се намира важна транзитна станция за природен газ.

Украинската операция се осъществява в условията на строга секретност. Не е ясно дали украинските сили имат за цел да задържат територии или само да извършват набези и да се изтеглят, коментира АП.

Това не е първият пробив на руската граница от началото на конфликта, но нападението срещу Курска област е най-голямата атака на територията на Русия след Втората световна война и представлява крайъгълен камък в сраженията. Това е и първият случай, когато настъплението е оглавявано от украинската армия, а не от проукраински руски бойци. Държавната пропаганда се опитва да омаловажи атаката, като подчертава, че властите са фокусирали усилията си върху помощта на местните жители. Това е опит да се отклони вниманието от неуспеха на военните да се подготвят за нападението и бързо да го отблъснат, коментира още АП.  

Генерал-лейтенант от запаса Андрей Гурульов, депутат в долната камара на руския парламент, разкритикува военните, че не са успели да защитят границата.

"За съжаление, групата сили, охраняваща границата, не е разполагала със собствени разузнавателни средства", заяви той в социалните мрежи. "Никой не обича да вижда истината в докладите, всички искат да чуят само, че всичко е наред", допълни Гурульов.

Сраженията в Русия отново повдигнаха въпроса дали Украйна използва оръжия, доставени от страни членки на НАТО. Някои западни държави не искаха да позволят на Украйна да използва тяхната военна помощ за удари по руска територия, опасявайки се, че това ще доведе до ескалация, която може да въвлече НАТО във война с Русия.

Въпреки че не е ясно какви оръжия използва Украйна в Курска област, много руски медии съобщават, че там има американски бронирани пехотни машини "Брадли" (Bradley), както и германски "Мардер" (Marder). Агенция АП отбелязва, че не може да потвърди тази информация чрез независим източник.

Украйна вече използва доставени от САЩ оръжия за удари по руска територия. Но италианският външен министър Антонио Таяни каза в публикувано днес интервю, че военното оборудване, изпратено от неговата страна, "не може да се използва за атаки срещу Русия на нейна територия".  

Същевременно Арне Колац, говорител на германското министерство на отбраната, заяви, че "международното право позволява на една държава, която се отбранява, да се отбранява и на територията на нападателя". "Това е ясно и от наша гледна точка", допълни Колац.

Руското министерство на отбраната днес съобщи, че изпратените в Курска област подкрепления от военновъздушните сили и артилерията през последното денонощие са отблъснали украински части край Мартиновка, Борки и Коренево. Военното ведомство допълни, че руските сили са осуетили и опит на украински мобилни групи да навлязат дълбоко в руската територия край Каучук.

Освен това руската армия нанесе въздушни и артилерийски удари и по местата, в които има струпване на украински войски и техника край Суджа, Куриловка, Пехово, Любимово и няколко други населени района, се още казва в съобщението. Министерството на отбраната допълва, че военни самолети и артилерия са нанесли удари по резервите на Киев в украинската Сумска област.

Паси Паройнен, анализатор от базираната във Финландия разузнавателна агенция"Блек бърд груп", която работи с общодостъпни източници на информация, каза, че най-тежката фаза от украинското нахлуване вероятно ще започне, след като руските резервисти влязат в битката.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната" определи руските сили, реагирали на нахлуването, като "набързо събрани и разнородни"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


653
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
470
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обръщение на Българин към Русофилите! Другари Русофили..... Няма славянска азбука, има българска азбука. Когато го признаят руснаците им стискам ръката. Също когато руснаците признаят трите български държави в сегашна Русия. .... Аре у дъното на ИсТорията...... Българската Дума ИсТория = Истината за ТОРта с която ние Българсите покриваме Земята. Вън Комунисти ,.... Вън.... Вън от Свещената Българска Земя! Бог е с Нас! Исусе и Диана къде сте? Къде са вашите деца Петър и Павел и Синтия?
469
4
 
11
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Не съм подръжник на Русия или Украйна.Но преди години мой колега преминал покрай детски лагер някъде по черноморието и чул как руснака учител обяснявал на децата че България си е руска територия.Понеже съм и по възрастен се сещам за оная поговорка-"Курица не птица и Болгария не за граница".Та за себе си стигам до извода с руснаци работа да си нямам!От тях-по далеч трябва да стоим.
468
14
 
5
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
Фашистката бърлога Оссрайна трябва и ще бъде изравнена.Въпроса е защо още не сме прогонили тези фашисти от Оссрайна ,които от 3 години живеят на наш гръб?До кога ще търпим тези пияници ,безделници и разбойници?Защо продължаваме да плащаме за 60 000 навлеци ,които всеки ден ни наглеят и ни се смеят в очите?
467
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дефиниция за "Русофил" - непоносимо страдание за комуниста е това съзнание - да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията....
466
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е! Всичко е истина! По време на великия "комунизъм-социализъм" всякакви политкомисари-агитатори и псевдо историци промениха и измислиха "истинската история на Русия"! За съжаление в България продължава да се изучава тази измислена история, но не и гоненията на българите от измислената от Сталин република Татарстан в която живеят българи от 1500 години и вече с промито самосъзнание. Историята на Русия започва в 18 век, преди това е Киевска Рус, която е неудобна за днешна Москва и русофилите.
465
7
 
4
 
! Отговори
Лично мнение преди 1 месец
До над 900Това е квадрат с размери 30х30 км. Дори за държава с размерите на България не е кой-знае колко. Ако сметнеш загубите в техника и личен състав съвсем няма да ти излязат сметките.
464
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Властта на олигархията в Русия, колкото и да изглежда непоклатима, може да доведе само до катастрофа. Затова говорят ескалацията на политическия екстремизъм, великодържавна реторика и външната военна експанзия на режима на Путин. Но на този свят няма нищо вечно, Развитието не може да бъде спрано, дори от най-реакционните режими. Ролята на държавата не може да остане решаваща, поданиците могат да осъзнаят, че е по добре да станат свободни граждани.
463
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ботокса от снимката е пътник.
462
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние Българите им даваме религия и език.....и те всичко си присвоявата като Московско..... Ако запиташ московските деца кой е Исус и от къде е азбуката Ви .... всички ще ти отговорят ..... Исус е Сталин и е наш и азбуката е наша - Московска..... Дори идеята за "Третия Рим", която вдъхновява Търновските Царе след Калоян, бива присвоена от Московското царство!
461
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така например Цар-Симеоновия Съборник от X век - един забележителен ръкопис върху пергамент, е преправен (фалшифициран) като "Изборник княза Светослава". Това проличава от надписа на посвещението, където вместо "в чест на великия между царете Симеон" е преправено на "в чест на великия между князете Светослав". .... Другари писачи РусофилачКомуняги ... Имам снимки на оригинала на Цар - Симеоновия Съборник от X век.... Другари Рософилистици от СССР комун Московски Сталинисти
460
9
 
5
 
! Отговори
един преди 1 месец
Всичко това вероятно ще завърши в началото на следващата календарна година с МНОГО унижение, кръв и гной за окрайна.
459
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Налагането на старобългарския език (неслучайно "преведен" като "църковно - славянски" в Москва!) като богослужебен и официален език, ролята на българските и киевските духовници и арихеи, на внесената старобългарска църковна и други литератури водят до присвояване и на старото българско културно влияние.
458
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киевска Рус разпространява православието, българската писменост и българо-славянския език към още по-далечните покрайнини на Европа - в далечното угро-финско, по-късно монголо-татарско княжество Мос-ква(мътна, блатна вода на угрофински език). По-късно това княжество става империя, като завоюва съседните славянски, волго-български и монголо - татарски земи. Тази империя си присвоява името на Киевска Рус и от 1723 г. бившият УЛУС на Златната орда започва да се нарича Росийская империя!
457
3
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
Жуже и ти с голия си г....зз, таралежи ще мачкаш
456
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Исторически, в културно и цивилизационно отношение без всякакво съмнение първата държава дала по-късно името Русия, а именно Киевска Рус. е част от Европа още от покръстването си през X век. Источната Римска Империя - Византия покръства киевските князе, а съседна България също оказва културно влияние чрез постепенно налагане на Българската писменост и език във викинго-славянска държава.
455
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мани го путин, медведев какво мисли по въпроса е по-интересно :)) довечера като се напия искам да разбера дали танковете му стигнаха вече до Берлин или още не
454
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност исторически особено руските славянофили, консерватори и съвременни национал комунистически (Генадий Зюганов) и национал - социалистически автори (Александър Дугин) оспорват универсалния характер на европейските ценности. Така става възможно Русия отново да се отдели и противопостави на цивилизования свят. Нова идеологическа основа след проваления комунизъм в днешна Русия става сместта между три обновени авторитарни идеологии - евразийската, нацифицирания сталинизъм и православния фундам
453
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
>>> Трудно е в Москва да се изхвърли както монголо-татарския деспотичен модел на управление, така и на средновековното суеверие, което се отъждетвява погрешно с наследство на византийското православие и Московците така се самозабравили.... че се нарекли "Третият Рим"..... Смях и позор..... Това не е Третия Рим, а "Татаристания"!
452
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Покоряването на съседните славянски племена и разширяването на Московската империя на запад (в днешните западноруски, беларуски, украински и полски земи), а също и литовски, латвийски, естонски, финладски, волго-български, молдавски и други европейски територии не преосмислят обаче тази империя като европейска, като част от европейската цивилизация. Макар от времената на Петър Първи да започва европеизиране и модернизиране, това е по-скоро имитация >>>>
451
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бой по украинските фашисти ,пускай атомните бомби у сащ ,те подаряват оръжия на Зеленски фашист