Какво готви Сърбия с въоръжаването с руско оръжие?

Армията им вече е една от най-големите на Балканите
16 сеп 2024 17:15, Нели Христова
236
Какво готви Сърбия с въоръжаването с руско оръжие?
Снимка: БГНЕС

Сърбия се превръща във все по-голям проблематичен камък на Балканите в сферата на сигурността. Това превъоръжаване е нещо, което ние започваме да наблюдаваме още преди пет години след едно от поредните посещения на Александър Вучич в Москва, след което той започна да получава методично на няколко транша руски военни подаръци, които бяха предоставени на Белград от Москва още преди войната в Украйна. Това заяви в ефира на Дарик журналистът от БНТ Николай Кръстев.

Той подчерта, че тези руски подаръци са били доставени на Белград през българското въздушно пространство, тоест с позволението на София.

В отговор на слушателски въпрос, журналистът заяви, че това е станало по времето на Красимир Каракачанов в ролята му на министър на отбраната.

Според Кръстев, Сърбия се готви за нещо, ако се съди по цялостното превъоръжаване, връщане на военната служба, а армията на западната ни съседка вече е една от най-големите на Балканите.

"Непрекъснатите военни учения, новината че Сърбия връща военната служба, двойните учения тук в източна Сърбия недалече от българската граница... Това е послание и към България, отношението на Александър Вучич към България не е много приятелско", добави Кръстев.

Руското присъствие в Сърбия е очевидно в контекста на военното превъоръжаване:

"От поне четири години в Белград има специален руски военен представител, който се занимава именно със снабдяването с руско оръжие на сръбската армия."

Кабинетът на Вучич има също така предварителен договор за закупуване на френски самолети Рафал, но не е ясно от къде ще се намерят парите за изплащането им, поясни Николай Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от Балкани
Мицкоски за знамето: Радев премина червената линия!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
До Защото са сърби, - Ей на такива като теб, които продължават да повтарят, че сърбите са били по-добре, а всеки интересуващ се от темата е чел икономически сравнения (за пример при нас БВП на глава е 14 000 долара, при тях 9500) им пожелавам да живеят така, както средностатистическият сърбин, за да усетите колко са добре. На русофилите пък, които повтарят колко евтино било в Русия им пожелавам стандарт на живот като на средностатистическият руснак. Щом са добре, значи ви пожелавам нещо хубаво!
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Поредния *** който се прави на умник
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
197 - ДАЙ СПИСЪК НА РУСОФИЛИТЕ ВЪВ ВВС. АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И НЕ ГИ ЗНАМ.
198
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Каракачанката затова ли тези дни е започнал да близкa зaдничeто на Рyмката? Чуди се към кой да се прилепи?
197
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Eто затова русофилите са национални предатели. Защото под натиск от Русия харесват Сърбия, а Сърбия мрази България. Т.е. русофилите ако се наложи ще мразят България. И сред генералите от ВВС има русофили. И сред останалите от ВВС има русофили. Всички знаем кои са.
196
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Сърбосран ще гори пак.
195
3
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 1 ден
Учения в западните покрайнини не са повод за радост. Нашето МО трябва да се позамисли какво прави с бюджета всяка година. Сърбежите е добре да бъдат изметени от лицето на земята и колкото по-рано го разберат някои кратуни на запад толкова по-добре
194
8
 
4
 
! Отговори
Защото са сърби, преди 1 ден
а не българи! Някой бил ли е скоро в Сърбия? Миналата седмица бях там и въпреки, че не са в ЕС изглеждат на външен вид в пъти по-добре! Каквото и да плюете по сърбите просто се вижда, че не е държава със затихващи функции! И ние имахме руска техника, ама вечи нея нямаме и след 20г. НАТО вече сме съвсем обезоръжени с армия, която можеш да събереш на националния стадион!
193
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Приемането на F35 на въоръжение в американската армия "временно" е спряно, защото са установили над 1020 дефекта в него, и повече от половината са в двигателя, който всъщност е един единствен. До отстраняването на дефектите е спряно. А заради "руските щайги", F16 не смеят даже антенките си да си покажат в украинското небе.
192
6
 
3
 
! Отговори
Тенарес преди 1 ден
До АнонименТурците не им дават да купят ф35 за това искат Руските щайги,С400 ги бомбят с дронове за 100 долара,нищо не ти разбира кратуната
191
1
 
10
 
! Отговори
Амии.. преди 1 ден
Не е задължително да "готви" нещо. Просто си купува реално оръжие, вместо чертежи на петорна цена. А, оръжие си трябва на днешно време, както се вижда навсякъде по света. Мижитурки, като нас не са ѝ проблем, но, албанците са друго нещо.
190
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 ден
Вучката продаде сърбия на Китай за жълти стотинки. Всичко в Сърбия е китайско - от магистралата и влакът до мината за литий.
189
5
 
6
 
! Отговори
Този път преди 1 ден
Ако ни нападнат, ще стигнат за 2 часа до София. А нашите няма да успеят са си обуят и гаштите.
188
8
 
5
 
! Отговори
Добре ги избомби преди 1 ден
НАТО. Трябваше да ги срине
187
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Сърбите никога няма да забравят, че през 1999 НАТО ги бомардира и изби над 4 000 мирни граждани - основно жени и деца.
186
10
 
9
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 1 ден
Вучич е джендьр и носи червило - всичко може да се очаква от такива...
185
1
 
4
 
! Отговори
Смешко преди 1 ден
До Василев 135 "който не напада непровокирано под фалшиви предлози".... Напълно си прав. Предлогът 'завладяване на контрола върху природните източници на суровини и енергия' няма как да се нарече фалшив, тъй като е напълно реален.
184
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ами решили са да получат сега, а не да платят милиарди за обещания. Нашите умници поне също да бяха договорили Ф-ки втора употреба от друга страна от НАТО за да може през тези години да натрупат опит в поддръжката и летенето.
183
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Е защо да не се въоръжават с руски оръжия? Всички видяхме и виждаме, че от западните НИЩО НЕ СТАВА! Пълен тестикул! И ПВО, и Страйкъри, Брадлита, Леопарди, а пък за Абрамсите и Челинджърите изобщо да не говорим. И ние трябва да се въоръжим с руски. С много превъзхождат западните. Справка - Украинските степи. Турците си купиха С400, сега и СУ57 ще купуват, и гърците имат С300.
182
3
 
8
 
! Отговори
Сърбина е подлец преди 1 ден
България трябва да се поготви