2050 г. - без коли на бензин и дизел

Европейската комисия прие Бяла книга на транспорта
Обновена: 23 сеп 2011 08:22 | 23 сеп 2011 08:20,
52
2050 г. - без коли на бензин и дизел
Ден без автомобили, гр. София, 22.09.2011 г. Снимка: Булфото

Европейската комисия (ЕК) прие Бяла книга за транспорта. Основната цел записана в нея е през 2050 г. всички коли да се движат с алтернативни горива.

Новината е съобщи министърът на екологията Нона Караджова в Деня без автомобили, цитирана от в. Труд.

Според плана на ЕК през 2030 г. половината от колите трябва да се движат с биоетанол, биодизел или електричество вместо с бензин.

Караджова коментира, че целта е напълно постижима, но всички трябва да поискат да я реализират.

В стратегията на ЕК за транспорта е заложено още всички, които използват транспорт, да плащат за въглеродни емисии, замърсяване на въздуха, шум чрез данъци върху горивата и такси за изминатите километри.

Предизвикателство пред правителствата ще бъде и намаляване на замърсяването от въздушния и морския транспорт. 

Затова в Бялата книга се посочват като приоритет междуевропейските, а не националните инфраструктурни проекти. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
N.Tesla преди 12 години
Ей умник, при 1млн. електромобили у нас потреблението на ток ще скочи с 10%. Възобновяемият ток В БЪЛГАРИЯ има дял 9% В МОМЕНТА! Ама аз имам фотоволтаици на покрива, соларен таван на колата, а макферсоните ми индуцират по 1KW/h на 10км път. Дали ме брига къв си лаик, а?! P.S. Последно Daimler заключи тая година в изследване че ел. кола с ток от ТЕЦ има по-малко емисии от петролна кола (добив, транспорт, рафиниране, дистрибуция на петрол+преки емисии+издухали семеринги!)OK?
50
0
 
1
 
! Отговори
Gi преди 12 години
Electri4eskata infrastruktora ve4e q ima glup4o tova 4e si ograni4en i fantaziqta ne ti rabotai si trai
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре бе, мислители. Нали токът за електромобилите трябва да дойде от някъде. Това означава електрическа инфраструктура, която десетки пъти надвишава днешната. Соларните и вятърните глупости са само инструмент за бъркане в джобовете на потребителите, а атомните централи, които единствени могат да решат енергийния проблем, ги махат. Сигурно ще въведат автомобила на Флинстоун...
48
0
 
2
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Който успее да изобрети начин да се съхранява безопасно водород ще стане най-богатия човек на планетата.
47
1
 
3
 
! Отговори
м преди 12 години
Аз съм ЗА!!! Този, който плати примерно 30-40 000 лв за бензинов автомобил ще плати толкова и за електрически. Много хубава идея и наистина достижима.
46
1
 
0
 
! Отговори
до уфф-ляка преди 12 години
що язък, бе ... елктромобилете няма да фърчат пък и до 2050 има няма 40 години, ще е време за следващите магистралиможе и някой от твоите любимци да се отчете дотогава... и ще си имаме партия на 150 години в ерата на електромобилите
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само така к*р за всички изкопаеми който тровят планетата
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
партенки ако се въвежда да се въвежда още от 2020
43
1
 
7
 
! Отговори
traba преди 12 години
Преминаването от ДВГ към електромобил е огромен скок за човечеството.Преминаването от електромобил към соларомобил е малка крачка за човека. Коли със соларен покрив са създадени преди десетилетия!Електромобилът е създаден преди ДВГ!Соларният самолет на НАСА е факт!Соларните спътници и космически станции са факт!
42
0
 
3
 
! Отговори
shaggy преди 12 години
Ема... няма какво да спасяваме планетата, тя ще продължи да съществува, в един или друг вид.Всъщност, трябва да спасяваме себе си - хората.
41
11
 
4
 
! Отговори
УФФ преди 12 години
Язък за Боковите магистрали.Той пак не е разбрал тъпака.Затова в Бялата книга се посочват като приоритет междуевропейските, а не националните инфраструктурни проекти.
40
11
 
5
 
! Отговори
УФФ преди 12 години
Язък за Боковите магистрали.Той пак не е разбрал тъпака.Затова в Бялата книга се посочват като приоритет междуевропейските, а не националните инфраструктурни проекти.
39
4
 
1
 
! Отговори
ined преди 12 години
2050г който има пари за ток ще кара електрическа, пък фукариите ще въртим *** :(
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте снимката всички са с колело ква рапица бе.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***!
36
0
 
14
 
! Отговори
Евроскептик преди 12 години
За 11 години ЕК не е измислила нищо умно - след още толкова едва ли ще я има!
35
7
 
8
 
! Отговори
КАКВИ БИОГОРИВА ,БЕ. преди 12 години
....ТОВА СА ГЛУПОСТИ !ИСТИНАТА Е ВЪВ ВОДОРОДНОТО ГОРИВО И ГАЗТА!ВОДОРОД ИМАМЕ В ИЗОБИЛИЕ, ГАЗ СЪЩО!САМО НЕМА КАДЪРНИ ХОРА ДА ГИ РАЗРАБОТЯТ И ДА СЕ УРЕДИМ В ЖИВОТА И НИЕ ВЕДНАЖ,БЪЛГАРИТЕ..!МАТрял--КВО ДА ГО ПРАВИШ!ВСЕ ЧАКАТ С ПАНИЦАТА В РЪКА ---НЕКОЙ ДА ГИ НАХРАНИ , НАПОИ.. ДА ИМ ДАДЕ ПАРИ И ДА ИМ ИЗТРИЕ ***!"СОЦ"-ПОКОЛЕНИЕ, СВИКНАЛО-КОЛКОТО МУ ДАДЕ ,ПАРТИЯТА, ПРАВИТЕЛСТВОТО И Т.ЖИВКОВ!ЗАЛЪЖАТ ГИ С НЕКОЙ БАНАН,ПОРТОКАЛ ,НАЙЛОНОВ ЧОРАП И ЛИ ГАЗОВА ЗАПАЛКА ЗА ПРАЗНИЦИТЕ....И ТЕ ДОВОЛНИ!!
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***! Потреблението на горива в България, даже и при сегашната смачкана икономика е 3,4 млн. тона. За да се произведе това количество от рапица, трябва да се засеят към 50 хил. кв. км, т.е. половината от площта на България т.е. ВСИЧКИ земеделски площи без остатък.
33
2
 
2
 
! Отговори
Емма преди 12 години
До 31, не се тревожи, ако продължаваме да тровим въздуха и земята си, няма да стигнем 9 млрд. в никой случай. Така, че ако ние сега не се заемем със спасяване на планетата ни, кой и кога???
32
12
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 12 години
ПЪРВО ОБАЧЕ,ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ НАСЕЛЕНИЕТО !СВЕТА МОЖЕ И БЕЗ ИНДИЙЦИ,АРАБИ,КИТАЙЦИ,СЕВЕРНОКОРЕЙЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ ***!ДО 2030Г.ЩЕ СМЕ ДЕВЕТ МИЛИАРДА ДУШИ!ПРЕДСТАВЯТЕЛИ СИ КАКЪВ ПОТОК ОТ ЕМИГРАНТИ ЩЕ ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ!НИЕ ЩЕ БЪДЕМ ОКОЛО 3 000 000 ДУШИ,А ОТ ДРУГИТЕ СТРАНИ ЩЕ ДОЙДАТ ПОНЕ 2 000 000 ДУШИ!НИЕ ЛИ СМЕ ВИНОВНИ ЧЕ СЕ ВЪДЯТ КАТО МИШКИ?ЩЕ ДОЙДАТ И ЩЕ ПОЧНАТ НАШИТЕ РЕСУРСИ!