Македонският език е български диалект, как да се нарече скопският?

Гръцки медии: Според лингвистиката той не можел да се нарече самостоятелен
4 юли 2024 09:08, Петър Бойчев
143
Македонският език е български диалект, как да се нарече скопският?
Снимка БГНЕС

Славяноезичния народ в днешна Северна Македония говори български диалект. Македонският "език" произлиза пряко от старославянския (старобългарски), на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия. Сърбите измислят друго име за местните българи, след като завладяват територията - "македонци". Това се казва в статия на гръцкия вестник "Прото Тема", цитиран от БГНЕС.

Публикацията е озаглавена „Историята на скопския език и защо той не трябва да се нарича македонски“. В подзаглавието се задава въпроса - "Как трябва да се нарича езикът на скопския народ?"

След Балканските войни (1912-1913) областта (днешна Северна Македония) попада под контрола на Сърбия, която първо я присъединява като провинция (Вардарска бановина), а по-късно (1944) като Социалистическа република Македония в състава на Федеративна република Югославия.

Езикът, който се говори от мнозинството население на Северна Македония, е просто езиков диалект, тясно свързан с българския и сръбския език. Според принципите на лингвистиката той не може да се нарече самостоятелен.

Колкото по-близо сте до границата с България, толкова повече сръбските белези намаляват, а българските се увеличават и обратното. Сръбските лингвисти придават повече тежест на общите черти на "македонския" със сръбския, а българските на общите с българския, като първите твърдят, че този диалект е продължение на сръбския, а вторите на българския.

Общите характеристики на диалекта на държавата обаче са по-близки с българския, отколкото със сръбския. Македонският език произлиза пряко от старославянския (старобългарски), говорен през 9-ти и 10-ти век в днешна Северна Македония, на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия. Общите думи със сръбския идват късно и навлизат особено след завоеванията на сръбския крал Стефан Душан.

Славяните в днешна Северна Македония са се наричали българи. А. Вайлан в книгата си „Le probleme du Slave Macedonien” (Проблемът на македонските славяни - бел. ред.) (1938) пише: „Bulgare est justement le nom ethnique des Slaves macedoniens” („Българи е точното етническо име на македонските славяни”). През 1861 г. братя Миладинови публикуват народни песни в сборник, озаглавен „Български народни песни“.

Гърците също са смятали тамошното население за българско, както е видно от „Македонски речник“ от XVI в., речник от 301 славянски думи и изрази от района на Костур, издаден през 1958 г. от Ч. Джанели и А. Ваян.

Но как сърбите са могли да държат на своя територия един народ, наречен българи? Измислят друго име, "македонци", което е използвано за първи път в началото на XX в. от руските панслависти. Говорът на славяноезичния народ в РСМ е нищо повече от диалект на българския език (с някои гръцки думи и прилики със сръбския език).

Изглежда, че новото ръководство на Скопие е решило да практикува политика на фанатизъм и нетолерантност. Сигурно е, че ако то продължи с тази обосновка, хибридната държава, която управлява, няма да има светло бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
4
 
! Отговори
Тетово преди 3 месеца
До 101,Такъв референдум може да направи само ЕС, нищо добро не може да се очаква от правителството в Северна Македония, нито от сегашното, нито от предишното.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тетово Промените стават много бавно и това е проблема. Единствена надежда е ако Сърбия фалира и няма да има пара за да плаща на македонистите. Албания трябва да бъде блокирана за ЕС, а не както бг политици бързат. За тв каналите единствено което може е сателит насочен към РСМ, за да не може РСМ да го блокира, но и в бг са едва 5-6 канала бесплатно. Сичко друго е платено и трябва да плащате през сателита за 50-60 канала.
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 100 Най-вече, когато шопита правят жалки опити, да се артикулират с "модерен сленг", ама не осъзнава, че говори, като падарче. :)
99
1
 
4
 
! Отговори
Тетово преди 3 месеца
Правителството в Северна Македония е проблем. Нямаме вестници и списания на български език. По магазините има сръбски вестници все едно е още Югославия. Телевизия БНТ едва я пуснаха по кабелна и сръбската има 10+, и албанската също. Насилствено се създава неконкурентоспособност, за да не научават хората повече за България. А за храната да не говорим, няма нищо вносно от България, а е пълно със сръбски продукти.
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тетово Приемат бг езика с референдум в РСМ и се решава. Учители има учебници има. Литература е хиляди на кой му се чете.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тетово АМа и в бг има 10-15 диалекта. Не разбирам какво ми говорат в некое село и ги питам. И няма никакъв коминтерн. Коминтерна не е имал никакво влияние в Македония до 1944 г. а са учили сръбски език само в Македония. Ако 1944 г. е начало на македонския език значи може 2024 г. да е края му. Всичко зависи не от коминтерна който не е в Македония днеска а вече са НАТО и ЕС. Както са приели езикова промяна в 1944 така и сега ще приемат бг езика. Който не знае ще учи.
96
1
 
7
 
! Отговори
Тетово преди 3 месеца
Пиша с превод, може нещо да изглежда нередно. Българският език е коренът на македонския език.
95
1
 
6
 
! Отговори
Тетово преди 3 месеца
Македонският език коневица е диалект на българския език, както беларуският език тарашкевица е диалект на руския език. Създадено е от Коминтерна, едно комунистическо зло. Скоро, когато Беларус се слее с Русия, езикът ще изчезне. Но какво ще стане с македонския език, дали българският език ще се върне към корените си, всичко зависи от ЕС, НАТО, САЩ.
94
1
 
7
 
! Отговори
До Историк преди 3 месеца
Между другото това е и официалната българска позиция. Ние сме признали държавата, а тя като самостоятелна може да си има език и нация. Проблема че РСМ иска да има илядолетна история и илядометен язик. Някак не ми става ясно как Александър с неговия елински език се превръща в Самуил с негови старобългарски а после в Гоце Делчев с негови български. От Ива ти го обясняват хора с фамилия Сърбиновски. С това България няма как да се съгласи.
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Историк Може да се работи в БАН за нови правила за македонския диалект който ще го доближи макс на 99 % със бг езика. Но това само в БАН. В Скопие няма как ако не се смени влас.
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тетово Пумаците също са с бг диалект. При тях е проблем, че са приели насила исляма и трябва да се покръстят пак. С албанците ще има или война докато не бъдат изгонени от Европа или ще завземат балканиоте а после и Европа.
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Историк Но македонския диалект ще отпадне ако се въведе и бг езика се изучава от децата и става излишен. Нещп което ще застраши влас в Скопие. Ако са бг и мк ще е трудно децата да учат и двете.
90
6
 
3
 
! Отговори
Историк преди 3 месеца
Единственото вярно в твърдението на гърците е, че македонския език е БАЗИРАН на местни български диалекти при създаването си - характерни за района на Преспа и Охрид, освен това има значителна промяна в самия език, фонеми и т.н.,тъй че той си е напълно самостоятелен език, независимо какво му е повлияло. Това не означава, че преди 1944 година е имало такъв език - той е създаден изкуствено, за да бъде културно изолирано населението от България,но не означава и,че ДНЕС не е самосотятелен - такъв е
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тетово 1916 г. сръбската армия е разгромена и вместо да е свободна Македония, Англия и Франция вкарват техна войска.
88
2
 
3
 
! Отговори
Тетово преди 3 месеца
Но какво се случва с помаците в Северна Македония. Те така и не изградиха "македонско съзнание" след 1912г. Тук едни се наричат ​​македонци-мюсюлмани, други турци, а не говорят турски. Сега се казват и Албанци, за да получат някаква защита. И те са българи.
87
1
 
5
 
! Отговори
Политико преди 3 месеца
Когато имаш криза вкъщи, не можеш да направиш правителство 5 години, когато не отидеш на среща на НАТО и се обявиш за проруски президент, когато Гърция въведе 6-дневна работна седмица, естествено езикът на съседът, който получи инвестиция от 500 милиона евро в енергетиката, е проблем.
86
1
 
5
 
! Отговори
Тетово преди 3 месеца
Албанците са по-лоши от турците. С турците не сме имали проблеми. Албанците са инвазивни, изостанали, нецивилизовани.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"и Ай стига сте се дърляли с македонците -те Не искат да са българи -кво не разбрахте" - Защо лъжат, че не са българи. То и синът ти не иска да е мъж и стана дъщеря, ама не е правилно, нали :)
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Работим над един проект - вскеи македонец, като си напише имтео, да му изкача родословия, з 8 поколения назад. Как да ви кажа ... 60% са с родя с западна България, 10 са осонво в сърбия, 10ина са от гърция и има едни 20 ... де са от източната част. Ама Македонски род нема ... АХХАХАХАХАХХАХ
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тетово Албания и Турция трябва да намалат драстично населенията си. По 1 дете макс на семейство и без хареми. В противен случай застрашават христянска Европа.