Кои са най-ценните витамини и минерали през бременността?

Фолиевата киселина е един от най-ценните витамини
1
Кои са най-ценните витамини и минерали през бременността?
Снимка: Istock

Витамините и минералите са едно от най-важните неща по време на бременност. Те осигуряват необходимата енергия и условия за развитие на клетките и тъканите. С тяхно съдействие се оформят всички органи и системи на развиващия се плод през бременността. В присъствието на витамините и минералите се случва по-качествения пренос на хранителни вещества, синтез на хормони, осигуряване на кислород до всяка клетка.

Кои са най-ценните витамини и минерали през бременността?

Желязо

Желязото е много важен минерал, който е добре да се осигурява ежедневно чрез храната. Желязото често се оказва в дефицит по време на бременността, което може да усложни състоянието на майката и развитието на плода. От желязото зависи синтезът на хемоглобин и преносът на кислород до всички тъкани. Желязо можете да си набавите чрез храната, като наблегнете на нетлъсти меса, яйца, млечни продукти, бобови култури, ядки, спанак, зеленолистни зеленчуци.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е един от най-ценните витамини през бременността. От достатъчните количества фолиева киселина в организма на майката зависи правилното развитие на нервната система и клетките на бебето. Фолиевата киселина по същество е витамин В9. Той се набавя преди всичко от варивата, спанака, аспержите, авокадото, яйцата, фъстъците, броколи, тиква.

Източник: 5 ценни витамини и минерали при бременност 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от София
Нов случай на западнонилска треска в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 39 минути
От броколи се набавят преди всичко газове, което нито е полезно нито приятно за бъдещата майка и околните. При необходимост предписват витамини, които за да се набавят са нужни щайги с броколи.