Късогледството може да се превърне в епидемия

До 2050 г. половината от населението ще е с вискостепенно късогледство
Обновена: 9 окт 2024 10:29 | 9 окт 2024 10:28, Инна Ангелова
6
Късогледството може да се превърне в епидемия
Снимка: БГНЕС

Според данни на световни проучвания до 2050 година се очаква повече от половината от населението в света да страда от късогледство. Пред експертите работата с компютър, използването на телефони, таблети и всякакви подобни устройства, ще е основна причина за зачестяването на проблеми с очите. Това реално е една нова глобална пандемия.

"Според направени световни проучвания се предвижда, че през 2050 година, пациентите, които ще имат късогледство и високостепенно късогледство, ще бъдат около 50 милиона и наистина това се приема като съвременната пандемия", каза д-р Галя Христова, офталмолог.

Пред Нова специалистът споделя, че проблемът е не само за децата, но и за възрасните. "Вредните навици при децата са свързани с това, че все по-малко нашето ежедневие е свързано с дейности навън, не всички деца спортуват. Много по-малко от тях имат навика да излизат през деня, а е задължително час-два да прекарваме в свободни пространства", добави пред Нова д-р Христова.

При възрастните обаче има и други вредни навици, които нарушават зрението. "При другите пациенти, които са възрастни съответно тези навици са тютюнопушенето, остават другите зависимости, които няма да коментирам и работа, която е свързана пред екрана. Ние сме застанали пред едно бюро и гледаме няколко устройства", смята офталмологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Здраве
Нивата на глюкозата - да ги следите ли, ако не сте диабетик?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Подай ми виното там преди 42 минути
Аз съм чистоглед момче
4
0
 
0
 
! Отговори
а КъсоПишковството преди 1 час
май вече е по-разпространено?!
3
0
 
2
 
! Отговори
Batman преди 1 час
Да за съжаление това е самата истина...Ето сега племеника ми е на 5 години и оня ден му казаха на родителите на прегледа че ще му трябва очила за 3 месеца защото с едно око не невижда добре.. а толкова пъти карах се с тях да нему позволяват толкова часа с телефона но те и внимание не обръщаха на думите ми.. аз постоянно се карам с мойте деца.. сумати пари харча за играчки на месец само да не се забият пред екраните.. найстина доста пари харча за играчки но парите неса по важни от здравето..
2
0
 
1
 
! Отговори
виждам добре преди 2 часа
имах подобен пробелм, но... сутрин при изгрев слънце го гледаш една минета на открито, не през прозерец. след това си лягаш и затваряш очи за 5-6 мин. така когато можеш, след 3 мес. нямаш нито късогледство нито далекогледство. това е - изпитана бабина рецепта
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
И аз сложих очила около на 25 г. от системно стоене пред компютър заради работата си!

Спонсорирани публикации