Великобритания с нов успех в борбата с цигарите: рязко намали младите пушачи

Обновена: 8 окт 2024 12:11 | 8 окт 2024 10:00, Красимир Ангелов
Великобритания с нов успех в борбата с цигарите: рязко намали младите пушачи
Снимка: shutterstock

По-малко от 1 на всеки 10 млади хора във Великобритания пуши цигари, сочи годишното изследване на националната статистика за тютюнопушенето в Обединеното кралство. Тя показва нов успех на Острова по темата – рязък спад на младите пушачи между 18-24 години в сравнение с данните отпреди 12 години, когато те са били една четвърт. В тази възрастова група се наблюдава най-голямо намаление на разпространението на тютюнопушенето – от близо 26% през 2011 г. на 9,8% през 2023 г., показват данните на Националната статистическа служба на Великобритания.

Проучването отбелязва и най-нисък дял на пушачите на Острова изобщо, които за същия период са двойно по-малко. Според статистиката през тази година те са 6 млн. души, което е приблизително 12% от британците.

Как на Острова проветриха тютюневия дим?

Обединеното кралство от години прилага политика за намаляване на вредата от тютютопушенето и често е сочено като един от световните успешни примери за прогресивно редуциране на тютюнопушенето. Това се случва с подкрепата от страна на правителствата и научните среди на използването на бездимни алтернативи, които да заместят горимите цигари. Електронните цигари са най-ефективният метод за спиране на тютюнопушенето, прилаган на Острова от здравните власти. Миналата година правителството стартира и програмата Swap to Stop, за да предостави начин за прием на никотин на хората, които не могат да откажат цигарите без подкрепа. Участващите в програмата получават електронни цигари безплатно, за да кажат „не“ на цигарите и да намалят вредата върху здравето си.

Преди 5 години пък Агенцията за обществено здраве на Англия заяви, че електронните цигари намаляват вредата спрямо продължаващото пушене с между 90 и 95%, защото при вейпинга няма горене, а именно при него се образуват канцерогенните и токсични вещества, които предизвикват редица болести.

Вейпингът замества тютюнопушенето


Успоредно с намаляването на пушенето, расте и броят на вейпърите. През 2023 г. около 5,1 млн. души в страната са използвали електронна цигара - 5,9%. Според учените това доказва, че отказващите цигарите се преориентират към бездимни алтернативи, но основните притеснения са насочени към опасността непушещи младежи да се изкушат от иновативните продукти. През 2023 близо 16% от 16-24-годишните използват вейпове.

Електронните цигари могат да помогнат на хората да се откажат от тютюнопушенето и са много по-малко вредни от тютюневия дим от цигарите, но на непушачите се препоръчва да не започват да вейпват, се посочва и в статия на BBC за положителната тенденция във Великобритания. Винаги сме били ясни – те не са предназначени за деца и възрастните непушачи, посочиха здравните власти и обявиха планирано затягане на правилата за продажбата им.

"Наред със създаването на поколение без тютюнев дим, трябва да се запази ангажиментът за подкрепа на шестте милиона души, които в момента пушат и те да откажат цигарите“, казва и Хейзъл Чийзман, главен изпълнителен директор на ASH - Действие срещу тютюнопушенето за здраве".

Щяха ли да пушат младежите, ако нямаше електронни цигари?

Според британския експерт по обществено здраве Клайв Бейтс, младежите, които днес вейпват, са групата, която би пушила, ако нямаше нови продукти.

„Същите фактори, които подтикват младите хора към пушене, ги подтикват и към вейпинг. Факторите могат да включват генетика, семейна история на тютюнопушенето, домашни условия, психично здраве, престъпност, образователен ценз, социална група и др., но не може да се твърди, че вейпингът е входна врата към пушенето“, казва Бейтс, участвал в разработването на пранителствени планове срещу пушенето в предишни правителства.

Учените са категорични, че изходът от ситуацията е контрол на достъпа на младежи до никотиновите алтернативи и стимулиране на възрастните пушачи да преминат на тях.

„Докато изследванията за намаляването на вредата продължават, дебатите относно регулациите се разделят на „помогнете на пълнолетните пушачи да спрат“ и „защитете децата“. Подпомагането на пълнолетните пушачи да се откажат от вредния навик чрез електронните цигари и ограничаването на достъпа до тях от младежите не се изключват взаимно“, посочва в своя статия асистентът в Университета в Оксфорд и ръководител на Cochrane Tobacco Addiction Group д-р Джейми Хартман-Бойс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase