Кои храни за кои органи са полезни?

Грозде – За здрав бял дроб
9
Кои храни за кои органи са полезни?
Снимка: Istock

Всеки знае, че някои полезни храни наподобяват формата на определени органи в човешкото тяло. Така например бананът прилича много на усмивка, нали? Според изследвания, консумацията на банани допринася за синтеза на серотонин в мозъка, което ни кара да се чувстваме щастливи и усмихнати.

Кои други полезни храни да добавите в менюто си и защо?

Моркови – Полезни за очите. Морковите дължат своя красив цвят на растителния химикал, наречен бета-каротин, който намалява риска от развитие на катаракта и помага за поддържане на добро зрение, сочат изследвания. Морковите са основен източник на витамин А, който насърчава здравето на очите и предпазва зрението.

Домати – За здраво сърце. Формата на този плод наподобява тази на сърцето. Доматите са богати на ликопен, който играе важна роля за намаляване на риска от инсулт. При пациенти с високо кръвно налягане, консумацията на домати има умерен ефект на понижаване на стойностите, сочат изследвания. Освен това, консумацията на домати ни осигурява и източник на витамин С, който е от решаващо значение за здравето на сърцето.

Източник: Кои храни за кои органи са полезни? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Миш-маш
7 употреби на бебешкото олио
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Няма нищо полезно или вредно от познатите храни, трябва да се консумира всичко в умерени количества, най-вече месо. Кислородът и водата също могат да са вредни, а без тях не можем. При сериозни проблеми има лекари, лекарства, витамини. Само една таблетка витамин съдържа повече от няколко кила нещо си. Аман от заблуждаващи глупави статии, с пасене нищо не се оправя.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А сливата, за какво е полезна?
5
1
 
3
 
! Отговори
Внимавайте преди 4 часа
Всичките вегански работи за да изглеждат добре е възможно да съдържат огромно количество пестициди и нитрати. Огромно количество химикали! Не всичко зелено е полезно дори и да изглежда добре!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Ферментиралия гроздов сок е много полезен за белия дроб, но е вреден за черния.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Ядем само месо с кокал :)))
2
2
 
3
 
! Отговори
Джолан преди 4 часа
Пак т ъпи вегански статии. Бананите растат на големи чепки, които изобщо не приличат на "усмивки". А и *** също не приличат, на това на което на веганите им се иска да приличат. Въпрос на мръсно подсъзнание.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Морковите наподобяват чурката :)))