Летиш с 200 на пътя – плащаш и си тръгваш

Катаджиите няма да взимат книжки по новия закон
Обновена: 12 ное 2010 14:09 | 12 ное 2010 13:13,
377
Летиш с 200 на пътя – плащаш и си тръгваш
Снимка: БГНЕС

Главозамайващ нов закон за движение по пътищата прие Народното събрание.

Баровците със скъпи коли, които карат бързо, вече няма за какво да се притесняват – дори да минат с 200 километра в час в центъра на София, няма да им вземат книжката. Вместо това ще плащат по-високи глоби.

Ако са превишили скоростта с 50 километра – ще се бръкнат с 350 лева, а за всеки 5 километра над 50-те – с по 50 лева върху глобата. Книжката няма да им бъде отнета дори да минат втори път в центъра на София, пак с 200 километра в час – ще си платят и ще си я запазят. Също така – дори да направят нарушението трети път. Едва след това се счита, че въпросният състезател системно нарушава закона и книжката ще му бъде взета.

Според вносителя Светослав Иванов от ГЕРБ повишаването на глобите има превантивен ефект, който вече се вижда по движението по Цариградско шосе – бус лентата се опразнила след въвеждането на камерите.

Според Румен Такоров от БСП обаче законопроектът е писан по-скоро за Симеон Дянков, отколкото за хората.

„Не трябва да има водач, който да е превишил 50 километра и да не му се отнема за известно време свидетелството за управление”, посочи депутатът.

„Не глобата е тази, която може да накара някой да не кара със скорост, която да създаде проблем”, посочи бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

Законът предвижда още една екстра за богатите – ако платят бързо глобата си, получават промоция – само 70% от сумата.

„Ето я презумпцията – ако нямаш пари, няма да нарушаваш. Ако имаш пари – нарушаваш и плащаш”, посочи Мутафчиев.

Предвижда се и въвеждането на електронен фиш не само за леките нарушения, а и за по-сериозните.

Управляващите заявиха готовност да променят закона между първо и второ четене, но основната част – отпадането на санкцията – отнемане на свидетелство за управление, щяла да си остане така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: кат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
1
 
5
 
! Отговори
Доктора преди 13 години
Дерзайте ***, че са ни нужни донори!!! Един бъбрек е по-скъп от новичко БМВ!
247
0
 
6
 
! Отговори
преди 13 години
Е СЕГА СТАНА СТРАШНО / Б Б ДАЛИ КАРА С 90КМ ИЗВЪН ГРАДА, СМАЧКВАШ 5 ЧОВЕКА ДАВАШ 6000ЛВ ГЛОБА И СИ ТИ
246
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изопачавате закона за да можете да си намерите повод да псувате и сегашните. Всеки който убие, си понася наказанието, освен ако в съдебната система си има добри спонсори.
245
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"който вече се вижда по движението по Цариградско шосе бус лентата се опразнила след въвеждането на камерите. "Това са пълни глупости. Камерите са само на Орлов мост, а по-нагоре (около Плиска) всеки ден седят патрулки на двете посоки и събират колони от нарушители. Евалата за тая акция, но не може с идеята да се събират пари да се поставят човешките животи на карта!
244
1
 
13
 
! Отговори
136 преди 13 години
Браво... Човешкият живот очевидно поскъпва. Преди за 10-20 лв. можеха да те утрепат, сега той струва цели 350. Караш с 200, глобяват те 350, смачкваш 3-4 души и си чист като сълза. На следващия ден пак .. А пък тия наши управници се разчекнаха с тоя закон - 10 пъти го преправят и не мога да разбера за тяхна угода ли го правят или за в полза на обществото... Ей сбъркан народ сме, ей ..
243
0
 
2
 
! Отговори
Saracen преди 13 години
Mislya, che nyakoi hora tuka ne razbirat, che problemut ne e koi e beden i koi bogat, ili koi moje i koi ne moje da si plashta globata... Spored men problemut e, che za sujalenie prilaganeto na kakuvto i da e zakon e pochti nevuzmojno s tazi korumpirana policiya.
242
1
 
6
 
! Отговори
one-two преди 13 години
Наистина главозамайващ закон...
241
0
 
4
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Обаче нали се сещате, че никой от тези депутати няма да бъде и глобен ако го хванат да кара с такава скорост! Мислите ли, че богатите плащат, те намират някой да им махне фишовете!А ако някак си се случи така, че някой го заснемат и няма как да се отърве, то те си оставят вратичка да се подсигурят така, че да не им вземат книжката!Поредното БЕЗУМИЕ бих казал!
240
3
 
0
 
! Отговори
читател преди 13 години
С високи глоби ни научиха да слагаме колани, да караме със светнати фарове, че и по мобилните по-малко се говори. Дано с тази мярка да ни научат да съобразяваме и скоростта, но първо да оправят пътищата, че ако се спазват всички ограничения от Варна до София ще се влачите 8 часа с кола. Някой се възмути, ча ако блъснеш пешеходец с 200 няма да лежиш в затвора, че то и преди ГЕРБ няма осъдени за причинена смърт на пътя. Ама така си лаят повечето, по инерция.
239
0
 
1
 
! Отговори
читател преди 13 години
Че повечето не могат да пишат е повече от ясно, сега се разбра, че не могат и да четат. Според този закон излиза, че ако някой мине с 200 по магистрала, ще трябва да плати 1350 лв, вярвайте ми чак толкова богатиши в родината няма. Второ, в момента за превишена скорост се бутат 20 кинта на катаджията или се плаща 50-на лв акт. Много народ пък кара без книжки и не го е еня. Никъде не споменава причинено ПТП и не дай Боже смърт, тогава си гориш като факла.
238
3
 
17
 
! Отговори
майн...та ви гербери преди 13 години
Гласувах за Герб,ама с този закон майната им на другите избори.За това ли правят магистралите да могат да си карат безнаказано,А БЕДНИТЕ българи да плащат.Само ги интересува как да пълнят хазната .
237
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мдааааа, а за запетаите и тиретата пак ли Борисов е виновен...?
236
5
 
8
 
! Отговори
ЙК преди 13 години
ДАЖЕ И НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА КОМЕНТАРА ЗА МАФИОТА БОРИСОВ И ГЕРБ ПЪЛНИ ***,А ПО ГОЛЕМИ *** СА ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ,А НАЙ ГОЛЕМИТЕ *** СА ТЕЗИ КОИТО ГИ ИЗБРАХА И ПОСЛЕ СИ ПЛЮХА НА ПЕТИТЕ И ИЗБЯГАХА В ЧУЖБИНА И НИ ГИ ОСТАВИХТЕ ДА ИМ СЪРБАМЕ ПОПАРАТА И ДА НИ ТЪПЧАТ *** КАТО БОРИСОВ.
235
1
 
2
 
! Отговори
Rumen преди 13 години
porednata prostotiq v BG!!! i vse o6te nqma da im pla6tam......
234
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само тъй ще си казват... да знайш :D:D:D
233
1
 
9
 
! Отговори
kunata преди 13 години
блъскаш някой с 200 плащаш и си тръгваш
232
0
 
9
 
! Отговори
м преди 13 години
Ето я презумпцията ако нямаш пари, няма да нарушаваш. Ако имаш пари нарушаваш и плащаш, посочи Мутафчиев.Cash is king! Парите са най-важното!Колкото по-неразвито е едно общество толкова по-важни са те! Какво означава някакъв си човешки живот?! Плащаш си условната присъда и си навън.Утре някой дето си е платил като теб, убива детето на пешеходна пътека с 200, плаща си и го пускат! Какъв е изводът?
231
1
 
4
 
! Отговори
Vil преди 13 години
vinagi sum imal strannoto use6tane, 4e wsqko pravitelstvo w BG se stremi da uni6toji naroda napuno. Tova e porednoto dokazatelstvo. Bezmozu4niq i tupiq murtafon produljawa da carstva i vlastva na putq. Egati i 6ibanata durjava. Samo za sprawka: v UK ako previ6i6 skorostta s 23mph(okolo 40km/h), prosto otiva6 na sud dori i ako si premiera ili kralicata.
230
0
 
3
 
! Отговори
tash преди 13 години
В Италия има и нови глоби за превишена скорост. За превишена скорост от 10 - 40 км над допустимата, глобата е 155 евро. За превишена скорост между 40 и 60 км над допустимата глобата е от 500 евро и лишаване от правоуправление за срок от един до три месеца. За превишена скорост с 60 км над ограничението, глобата става 779 евро и лишаване от правоуправление от шест месеца до една година.
229
0
 
1
 
! Отговори
боко преди 13 години
hahahaha......АМИ КАСОВИ АПАРАТИ ЩЕ ИМ РАЗДАВАТ ЛИ???

Спонсорирани публикации