ЕС е изправен пред съдбовно изпитание

Ако съюзът не се справи с кризата, ще се разпадне, заяви шефът на ЕК
Обновена: 28 сеп 2011 15:00 | 28 сеп 2011 13:42,
91
ЕС е изправен пред съдбовно изпитание
Снимка: Reuters
Европейският съюз е изправен пред най-тежкото предизвикателство от създаването си и ако не се справи, ще се разпадне. Това предрече президентът на Европейската комисия в годишната си реч пред Европейския парламент.
 
По американски образец за втора година Барозу слага диагноза на здравето на съюза и чертае пътя напред.
„Кризата е политически проблем, изпитание на волята ни да живеем заедно”, заяви председателят на Еврокомисията.
 
Според Барозу основният проблем е липсата на съгласие и доверие между страните членки как да вървят напред. Вместо решенията да се вземат от страните, това трябва да се прави на европейско ниво, заедно, защото кризата е обща, настоя той.
 
Барозу упрекна европейските лидери, които не са успели да се справят и тя се е задълбочила и се е разпростряла не само върху финансите, но върху икономиката, социалната сфера, а вече и върху доверието и съзнанието на хората.
 
„ЕС не можа да отговори на предизвикателствата на конкуренцията, някои държави харчеха повече, отколкото имаха, някои лидери се държаха безотговорно”, заяви шефът на Еврокомисията.
 
В резултат гражданите се страхуват за бъдещото си и съществува реален риск от надделяване на националното чувство над европейското, засилват се позициите на националистите, каза Барозу.
 
Отказът България да бъде приета в Шенген също намери индиректно място в годишната му реч, когато той посочи, че в резултат от кризата са ударени еврото, общият пазар и свободата на движение (Шенген).
 
Като най-важни цели за следващата година Барозу посочи връщането на стабилността и растежа на европейската икономика. „Ако не успеем да намерим цялостно разрешение на кризата, може да се стигне до разпад”, предупреди той.
 
Барозу заяви, че Брюксел е решен да задържи Гърция в еврозоната, като за това ще й предостави допълнителна помощ, за да усвои 15-те млрд. евро, които й се полагат по еврофондовете. 500 млн. ще бъдат платени, за да може тя да гарантира заемите си. Ще бъдат предложени и други механизми за подпомагане на икономиката и на банковия сектор.
 
Барозу призова страните от еврозоната да ратифицират по-бързо правилата за новия спасителен фонд, чрез който да се рекапитализират банките и да му се позволи да купува дълг на световните пазари. За да се намерят още пари за покриване на задълженията, ще се предложи издаването на европейски облигации в еврозоната, увери председателят на комисията, въпреки че Германия и Холандия се обявяват категорично срещу тях.
 
Днес Еврокомисията е приела решение да предложи въвеждане на данък върху банковите трансакции, чрез който ЕС ще събира 57 млрд. евро годишно.
 
Банките трябва да помогнат за решаването на проблемите, след като 4,3 трилиона евро държавни пари бяха налети за тяхното спасяване, каза Барозу.
 
Той предложи да се обложат и спестяванията, но без да даде повече подробности извън това, че бъдещият налог ще се разпростре и върху вложенията на неевропейски граждани в европейските банки.
 
Барозу настоя още за подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика, чрез модернизиране, застъпване в по-голяма степен на електронната търговията, иновациите, използването на зелени технологии и на рисков капитал. Той настоя, че е нужно Европа да мобилизира инвестициите и да подкрепи дребния и средния бизнес. 
 
Брюксел обяви намерение да предложи отпускането на храни за бедните граждани през зимата, които се изчисляват на 80 млн., както и да предложи програми за стажове на млади безработни, финансирани от еврофондовете.
 
„Чувствам се наранен и обиден, когато отвън ни съветват как да се справим. Ние имаме проблеми, но не трябва да се срамуваме от това, че сме демокрации, че сме европейци”, завърши той.
 
Годишната реч на Барозу беше приета със смесени чувства от Европарламента. Някои депутати подкрепиха искането му за повече Европа, други го обвиниха в „красиви приказки” и недостатъчна решителност. Мнозина парламентаристи от Прибалтика заявиха, че се почувствали като на партиен конгрес от съветските времена, докато хората им изнемогвали в бедност у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: ЕврозонатаЖозе Барозу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
georgi преди 12 години
Барозу, до сега къде беше, не те ли е срам да се правиш на шут, ни- чул ни -видял. Кои е виновен за тази криза, ти и твоето обкръжение, спахте и трупахте а сега друг ви е виновен.
88
0
 
2
 
! Отговори
an mari преди 12 години
Absolutno podkrepiam mnenieto na 85 Barona,absolutno toi znae tezi neshta koito sa taina za mnogo hora ili po skoro horata do takava stepen sa boriat za svoeto si oceliavane che voobshte ne sa naiasno che vsichko tova koeto se sluchva po sveta ne e sluchaino.Ima taina organizacia v momenta koiato vlastva nad vsichko i vseki,te odavna sa prednachertali badeshteto na sveta,kontrolirat politici,bankeri,ministri i t.n,no vseki go e strah da proiznese imeto na tazi organizasia.
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идеята е добра за Евросъюза.Дайте да видим какво да направим да го запазим,да търси косури всеки се оказва че може.А кой може да създаде нещо,малко са.Стига сте плюли,предложете нещо.
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PORTOGALSKI PAPAGAL JA RAZKARAI SA S TEZ LEZIMERSHENI
85
0
 
3
 
! Отговори
съдба преди 12 години
До където и да сме се докопали все се е разпаднало - и през Световните войни, и в СССР, сега в ЕС...
84
0
 
4
 
! Отговори
Барона преди 12 години
Кои са тези владетели на света, които обичат да са винаги в сянка?Оказва се, че това са няколко еврейски фамилии начело с огромния Ротшилдов клан, както и тези на Джей Пи Морган, на Рокфелер, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Сакс, Мойзес, Леман и други по-малко известни еврейски банкери. Измамника Джордж Сорос е от "Тяхното Котило" също. Сорос е новият шеф на международната мафия, след Максуел, който пък наследи Онасис! Всички те са слуги на дявола Ротшилд! Едно семейство от 300 души, което управлява светът, но никога няма да чуете техните имена. Кредиторите на САЩ - няколко банкери - фактически са купили страната и я притежават. Англия също е на червено. Eдна групировка - съвсем различни хора - от дълго време заляга да скалъпи световен Нов ред за своите лични интереси. Това, че съществува подобно нещо като клика от финансови брокери, които контролират правителството зад сцената, е било нееднократно показвано в детайли от различни достоверни източници на информация. Послание към САЩ от братята Рокфелер. Това предизвикателство съдържа, че ''САЩ не могат да избягат след като в същност са поканени от задачата която историята им е отредила'' Това е една задача да се подпомага създаването на модела на Новия Световен Ред във всичките негови измерение духовно, икономическо политическо социално. Целта е ''Правителство над целия свят'', ето защо става ясно, че първите стъпки към световното правителство не могат да се осъществят без преди това да сме овладели 4-те фронта-икономически, военен, политически и социален''. Замисъла на Новото Световно правителство е посредством специално режисирани икономически кризи, в хода на които достъпните парични средства биват изземвани от оборота, и трябва да се предизвиква срив в паричната система на съответните държави. Най-сигурният начин да се разруши една нация, това е като се разложи нейната парична система! "Има една заблуда, че парите управляват света. Понякога не те, а волята кара земята да се върти. Кризата показа, че днес имате пари, а утре те не съществуват "!!!Ротшилд. През 1790 г. изрече думите, които остават в историята: Оставете ме да печатам и контролирам парите на някоя държава и не ме интересува кой пише законите и. В Европа е нужно тепърва да се подбужда неразбирателство между хората и народите, и най-вече расова и религиозна ненавист, за да се появят непреодолими раздори, които нито една християнска държава не ще може да превъзмогне, а и няма да може да намери поддръжка от съседните държави.
83
0
 
5
 
! Отговори
мама преди 12 години
Дали ще се разпадне зависи от самите ръководещи и от всички страни в ЕС. Ние и в двата случая губим, защото нямаме никаква ръководна функция в управлението затова имаме ролята на слуги-роби на заповедите от там. Тези, които ни впрегнаха в това хоро са смъртни врагове на България българите. Да дадеш властта над един народ, съществувал по-древно от всички останали народи по света на шепа тарикати банкери и други, е смъртно престъпление. Не вярвам в бъдещето на ЕС, но и го приемам като факт.
82
0
 
2
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Аз съм Марк, а ти си "който трябва"!Това е моето мнение, а твоето какво е?Ще видим кой е прав!Кой излиза от Средзновековието и кой влиза в него е твърде относително и за да разбереш процеса, трябва да умееш да четеш историята!Особенно на Римската империя!От 1400 г. история на Рим, само 400 са демокрация и то не в края!Но се съмнявам, че можеш да асимилираш този факт!Същото се отнася и за Европа , като цяло!С две думи демокрацията е позната от 3000 г., но не се харесва и практикува
81
1
 
1
 
! Отговори
който трябва преди 12 години
До 78: Кой си ти, че да определяш кой в какво да вярва? Хората се радват, че са излезли от средновековието, ти обратно се връщаш в него??!
80
1
 
1
 
! Отговори
хах преди 12 години
79 - доста си неосведомен, да не кажа необразован.
79
2
 
1
 
! Отговори
xax преди 12 години
Някой вярва ли, че ЕС ще се остави да се разпадне - абсурд. Ако имаше и малка такава вероятност Барозу щеше да го казва само при закрити врата. Ясно е че иска да даде малко зор на големите.
78
3
 
5
 
! Отговори
мен преди 12 години
за хората които разбират английски: вижте как тази сутрин Найджьл Фаридж му сипа на този дрисок и естествено услужливите бьлгарски медии публикуват само речите на тези дето ги изхранват. Сьбудете се зомбита, ЕС не ни храни и не ни строи пьтища, те взимат повече от колкото дават, сьщо като МВФ и СБ. Да на обединена Европа, не на европейския сьюз, не на ЕСССР.
77
0
 
9
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Тъй като и в момента всяка поважна политическа стъпка трябва да се съобразява с ЕС, а при Еврофедерация напълно ще е така, то не виждам какво може да ни попречи от България да тръгне инициативата за промени в цяла Европа /на която трябва да гледама на като на своя държава/!Например да се издигне искането за възстановяване на смъртното наказание в целия ЕС!Също за задължително изискване за примане на християнството за получаване на европейско гражданство!
76
0
 
8
 
! Отговори
Марк преди 12 години
ЕС е чудесна идея!Но трябва да се оттърве на първо място от евротолерастите и еврономенклатурата , като Барозу и подобните му!А ние трябва найпосле да разберем, че сме европейски граждани и да престанем с тези комплекси от времето на соца "те ни дават" или "те не ни дават"!!В Европатрябва да се създаде стегната федеративна държава изградена на базата на християнските ценности! Отделните страни ще бъдат само провинции! Ще има единно правителство и армия!
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз се чудя техните народи и по-спезиално германци и французи как не са се дигнали още да им искат сметка?
74
7
 
13
 
! Отговори
До 57 преди 12 години
На гърците им дават, за да могат пенсиите да не падат под 800 евра на месец. И твоята баба получава същата пенсия, ама за година. Не ви ли стана ясно, че ние сме в ЕС за да има къде да си продават отпадъците и да плащаме такси. Заради едното "свободно" пътуване до Европата чак такива жертви не са нужни.
73
1
 
10
 
! Отговори
До 73 преди 12 години
Това, че гърците и ние не уползотворяваме както трябва отпуснатите евросредства не означава, че не ни трябва ЕС.И ако въведеш военен режим какво ще стане? Кой ще управлява в този военен режим.Ти знаеш ли какви ще се външнополитическите последствия за държавата??А за смъртното наказание- че ние и сега си имаме много хубави закони, но никой не ги СПАЗВА. И не следи за тяхното спазване, така че..причините са си вътре в нас...и в нашата държава. Тук ЕС не ни е виновен.
72
4
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 12 години
И какво би предложил умник като теб , хайде
71
4
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 12 години
Питай твоят любимец Славчо Атанасов защо няма защитени европроекти.Питай и Иван Чомаков колк опроекта е защитил Пловдив.Много си далече от истината, момче.И по-добре не коментира, защото ставаш смешен.Ще получи европари всеки, който може да създаде и защити проект и след това успешно го осъществи.Некадърници европари не могат да спечелят.Никой, дори и правителството не може да спре, която и да е община за европроекти.Така че...далече, ама мноого далече от истината.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Еврейския съюз......

Спонсорирани публикации