ГЕРБ сама, а не в коалиция, искат повечето българи

Кунева пък я калесват и харесват и от ляво, и от дясно
Обновена: 12 юни 2012 14:57 | 12 юни 2012 11:45,
463
ГЕРБ сама, а не в коалиция, искат повечето българи
Българите не искат коалиции, а Борисов да управлява сам. Снимка: архив, Булфото

Над две трети от българите не са убедени в необходимостта ГЕРБ да си партнира с която и да е друга политическа формация.

Това показват резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено между 23 и 30 май 2012 година.

Една от хипотезите, които често се разглеждат във връзка с предстоящия парламентарен вот, е свързана с необходимостта от евентуални политически партньори на ГЕРБ, която запазва лидерските си позиции пред БСП и ДПС.

Макар и с невисоки дялове, като най-подходящите политически партньори на ГЕРБ са посочени "България на гражданите" и СДС от по 9%.

Едва 5% от интервюираните допускат, че е възможно бъдещо политическо партньорство между ГЕРБ и БСП.

Една четвърт от интервюираните посочват, че ДПС е най-добрият избор за политически партньор на БСП. Всеки десети участник в проучването е на мнение, че новата партия на Меглена Кунева също е възможен партньор на БСП.

Още по темата

Според симпатизантите на БСП обаче най-подходящ партньор за тях би била партията на Меглена Кунева, а не ДПС.

От данните проличава, че "България на гражданите" се възприема като еднакво възможен партньор както в лява, така и в дясна конфигурация.

Самите симпатизанти на новата партия "България на гражданите" също гледат на БСП и на ГЕРБ в равна степен като на възможни партньори.

Една трета от готовите да подкрепят партията на Меглена Кунева определят политическите си възгледи като центристки, а равни дялове (от по 13%) от симпатизиращите на тази нова формация се самоопределят като десни и леви.

За "България на гражданите" на Меглена Кунева биха гласували предимно хора на възраст между 40 и 50 години, високообразовани и заможни.

Подобен профил на подкрепа за тази нова формация я поставя в нишата на избирателите на НДСВ от 2001 и 2005 година и в тази на избирателите на ПП ГЕРБ от 2009 година.

За последните десет години в политиката Меглена Кунева запазва рейтинг на одобрение по-висок от неодобрението към работата си, отбелязват социолозите.

Данните от изследването обаче показват, че готовите да гласуват за нова политическа партия са два пъти по-малко, отколкото през април (15% : 31%).

За нова политическа формация биха гласували главно хора в активна трудова възраст, високообразовани жители на столицата и на областните градове.

Към нова партия се ориентират по-често избирателите, които определят своите политически възгледи като центристки. Делът на готовите да подкрепят нова партия към момента е два пъти по-висок сред избирателите с дясно-центристки възгледи, отколкото сред тези с ляво-центристка ориентация.

Новите партии обаче засега не успяват да привлекат интереса на политически апатичните българи. Едва 18% от негласуващите биха подкрепили нова формация.

Част от новите партии се опитват да привличат избиратели, представяйки се за „по-доброто лице” на вече познати политически идеи. По традиция българските политици смятат за по-лесно и ефективно да „изтеглят” политически активни избиратели от опонентите, вместо да включват в политическия живот хората, които трайно отказват да участват в него, коментират социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
1
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
АКО ТРЪГНЕМ ПО СЛЕДИТЕ НА ДВАМАТА ВИСшИ ПОЛИЦАИ КАК СПЕчЕЛИХА МИЛИОННИ ОТ ТОТОТО ЩЕ СТИГНЕМ ДО ГОЛЯМАТА КОРУПЦИЯ В ГЕРБ- ВЪПРОСА Е КАКВО СА УКРИЛИ ТЕЗИ ПОЛИЦАИ?
236
1
 
5
 
! Отговори
Реалноста преди 12 години
3 години са доста голям период от време за едностранно управление - каквото и да беше червеното наследство с добра политика до сега не трябваше да има и помен от миналото. Политиката на ГЕРБ е изначално никаква, безидейна. Пълен провал е когато обещаеш едно а направиш обратното, предателство е когато почиташ 500 вековен враг и тъпчеш своя народ. Нещата направени от Б.Б. и компания ще петнят истинската българщина поколения напред. Трябва да се срамят тези който подкрепят този позор.
235
3
 
4
 
! Отговори
Sir Halifax преди 12 години
"ГЕРБ сама "- ама в затвора. Но би било по-добре да си спретнат една пандизчийска коалицийка с Яне Флашката и Гоце ТритеПера. Но им препоръчвам да не вземат и Фидосова, защото останалите ще заприличат на Ам-Гъл.
234
0
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
до Аватар..не стискай толкова силно дръжката на генерал лейтенанта че му изсъхна дръжката...ако не беше агент гоце да го направи генерал и ако не беше мадритския мошеник да го върне във МВР, ако не бе закрилата получена от червената мафия и сивите кардинали от ДС, ако не беше благословията на тошо...на който бе пазвантин...
233
1
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 12 години
Стани мама полицай в Икономическа полиция че да удариш 6-ца от Тотото.стани мама митничар че да вдигнем -5-6 къщи до морето .стани мама адвокат че Красьо Черния да ти дава в кеш ..СТАНИ МАМА ПОЖАРНИКАР -чЕ ДА СТАНЕш ПРЕМИЕР
232
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
Да наистина че са тотомилионери -полицаи-- милиционерска страна -милионери полицаи от икономическа полиция ---- Затвори си очичките за тази пратка и после ще те направим законен милионер)))))))--после се хвалят как хванали един контейнер с джапанки от Китай ))))))
231
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе хора,къде изчезна статията с новата заплата на ***????
230
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
редно е другаря Ц.Цветанов да бъде възпроизведен в чин генерал от президента!докога ще се бави този указ?
229
1
 
4
 
! Отговори
до 275 преди 12 години
Ей не се дръж като държанка на Боцко , няма да те награди с орден. Сега *** са с вас най-много да те пратят на *** free. За хората прочели цялата "дискусия" тук долу ти просто едно подмолно ла.но. Извинявам се за горе изразеното пред по осъзнатите , ама дразниш яко!
228
1
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
да не си отваряме устата за държавната тото мафия и нагласените цифри които излизат...ема двама тотомилионери които са висши полицаи от икономическата полиция....
227
11
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
глоба от 500лв и 7 дена обществено полезен труд за всеки човек позволил си лукса да обижда премиера на България в нета!
226
0
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Ako izborite sa cestni,a te niama da sa cestni to GERB si otivat,vapreki golemiat Piar
225
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога повече ГЕРБ !!! НИКОГА !!!
224
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз предлагам,разговора да го продължим след изборите догодина,нека да видим какво ще каже народа!!!
223
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
Ако спечелите от Тотото --те гарантират вашата анонимност-(понеже мутрите ще разберат кой сте) а ако вкарам в банка ЦКБ -5-6 милиона Мутрите собственици *** дали ще разберат кой съм хахахаха БГ е такава малка страна че за всеки всичко се знае -само не се знае за тотомилионерите(поне 50 човека досега) --защото такива НЯМА. Когато едно правителство излови държавната тотомафия тогава ще повярвам че за първи път сме избрали честните хора
222
1
 
12
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Тая поръчкова статия какво иска да докаже. Че в зрялата си възраст българите са ***. Дето ще гласуват за *** сменили по три партии. Що не си направят едно изследване колко членуват в тая партия и коя им е по ред, па тогаз да и определят мястото в бъдещо управление.
221
0
 
14
 
! Отговори
ИГНАТОВ преди 12 години
НАЙ-ДОБРЕ СИ Е ПРЕМИЕРА - ТОЙ НЯМА ДИПЛОМА ЗА ПО-ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ СРЕДНОТО!!!А И ПО ВСИЧКО МУ ЛИЧИ!!!!
220
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В този момент на България и трябва човек решителен като Боян Расате да разбута всичко и да го пренареди на полза роду ,всички бандюги ще напуснат БГ а *** ще станат по-ниски от тревата и по тихи от водата,конфискация на заграбеното и затвор за предателите страната ни не мине ли приз този катарзис и да започне на чисто загубени сме,но за съжаление той се оттегли от политиката,може да се наложи да ходим да му се молим!!!
219
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прочетох всичко и си правя изводи:Тези, които неистово искат едноличната власт на Борисов , са най-големите комунисти, защото следващата стъпка е, това да се запише в Конституцията като точка 1.Баба ми казваше-"Всички *** в есно гърне".Това е от мен.
218
0
 
15
 
! Отговори
СЮН преди 12 години
Като гледам тези статистически измислици не ми се мисли какво ще е на изборите.И кой ще гласува за тези(нямам думи)? Малкия и среден бизнес, безработните, пенсионерите със замразените пенсии, работещите бедни, обикновеният българин затънал в борчове,администрацията по която толкова плюят или научните работници....?Баси и наглостта ,баси и чудото!

Спонсорирани публикации