ГЕРБ сама, а не в коалиция, искат повечето българи

Кунева пък я калесват и харесват и от ляво, и от дясно
Обновена: 12 юни 2012 14:57 | 12 юни 2012 11:45,
463
ГЕРБ сама, а не в коалиция, искат повечето българи
Българите не искат коалиции, а Борисов да управлява сам. Снимка: архив, Булфото

Над две трети от българите не са убедени в необходимостта ГЕРБ да си партнира с която и да е друга политическа формация.

Това показват резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено между 23 и 30 май 2012 година.

Една от хипотезите, които често се разглеждат във връзка с предстоящия парламентарен вот, е свързана с необходимостта от евентуални политически партньори на ГЕРБ, която запазва лидерските си позиции пред БСП и ДПС.

Макар и с невисоки дялове, като най-подходящите политически партньори на ГЕРБ са посочени "България на гражданите" и СДС от по 9%.

Едва 5% от интервюираните допускат, че е възможно бъдещо политическо партньорство между ГЕРБ и БСП.

Една четвърт от интервюираните посочват, че ДПС е най-добрият избор за политически партньор на БСП. Всеки десети участник в проучването е на мнение, че новата партия на Меглена Кунева също е възможен партньор на БСП.

Още по темата

Според симпатизантите на БСП обаче най-подходящ партньор за тях би била партията на Меглена Кунева, а не ДПС.

От данните проличава, че "България на гражданите" се възприема като еднакво възможен партньор както в лява, така и в дясна конфигурация.

Самите симпатизанти на новата партия "България на гражданите" също гледат на БСП и на ГЕРБ в равна степен като на възможни партньори.

Една трета от готовите да подкрепят партията на Меглена Кунева определят политическите си възгледи като центристки, а равни дялове (от по 13%) от симпатизиращите на тази нова формация се самоопределят като десни и леви.

За "България на гражданите" на Меглена Кунева биха гласували предимно хора на възраст между 40 и 50 години, високообразовани и заможни.

Подобен профил на подкрепа за тази нова формация я поставя в нишата на избирателите на НДСВ от 2001 и 2005 година и в тази на избирателите на ПП ГЕРБ от 2009 година.

За последните десет години в политиката Меглена Кунева запазва рейтинг на одобрение по-висок от неодобрението към работата си, отбелязват социолозите.

Данните от изследването обаче показват, че готовите да гласуват за нова политическа партия са два пъти по-малко, отколкото през април (15% : 31%).

За нова политическа формация биха гласували главно хора в активна трудова възраст, високообразовани жители на столицата и на областните градове.

Към нова партия се ориентират по-често избирателите, които определят своите политически възгледи като центристки. Делът на готовите да подкрепят нова партия към момента е два пъти по-висок сред избирателите с дясно-центристки възгледи, отколкото сред тези с ляво-центристка ориентация.

Новите партии обаче засега не успяват да привлекат интереса на политически апатичните българи. Едва 18% от негласуващите биха подкрепили нова формация.

Част от новите партии се опитват да привличат избиратели, представяйки се за „по-доброто лице” на вече познати политически идеи. По традиция българските политици смятат за по-лесно и ефективно да „изтеглят” политически активни избиратели от опонентите, вместо да включват в политическия живот хората, които трайно отказват да участват в него, коментират социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
1
 
2
 
! Отговори
бивш българин преди 12 години
Ивчо, 256, да ти имам акъла, маминото "заможно и образовано". Затова сме на тоя хал, щото в България "заможните и образованите" са на твоя акъл. Не стига това, ами усърдно го раздават и на другите. А те им вЕрват, разбийш ли. Ще не земеш да кандидатстваш за Нобелова награда, с това твое прозрение, с многото удивителни - "Заможните и образовани хора , просто разбраха , че Кунева е най малкото зло!!!!" Татко ти, едно време с такива масали може да е кандидатствал за Димитровска награда (от БКП).
216
0
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
*** ---- ЦКБ "Съгласие" "Армеец" летище Фрапорт Бургас,, летище Фрапорт Варна и още и още --няма мафия в БГ има само почтенни хора като Бойко които играе тенис с Златев и помогна на бразилският( Бразилия-пътя на дрогата) почетен консул в БГ Мишо Бирата да си замине почтенно с бира в ръка аххахааххахаха
215
8
 
6
 
! Отговори
БУРГАС преди 12 години
Борисов е без коментар, действията и изцепките му говорят достатъчно, но точно Станишев и Пръм...пардон Кунева ли да са алтернатива? Много бързо забравихте, че същите приказки ги говорехте и срещу тях преди 4 години.
214
0
 
16
 
! Отговори
До Аватар преди 12 години
Абе, ***, ако си *** на Борисов, не му бърши *** и във форума. Много се размириса на платени блюдолизци, но Ававатар го прави с наслада и изплезен език
213
1
 
5
 
! Отговори
бивш българин преди 12 години
"За "България на гражданите" на Меглена Кунева биха гласували предимно хора на възраст между 40 и 50 години, високообразовани и заможни.Подобен профил на подкрепа...я поставя в нишата на избирателите на НДСВ от 2001 и 2005 година и...на ПП ГЕРБ от 2009 година."НДСВ и ГЕРБ бяха избрани с мнозинство, тогава "хора на възраст между 40 и 50 години, високообразовани и заможни" трябва да са мнозинство в България, ТАКА ЛИ? ЧАКАМ НАУЧНО ОБЯСНЕНИЕ. ОТ НЦИОМ, ДС И ЦК НА БКП. МОЖЕ И ОТ КУНЕВАТА НЕНАГЛЕДНА
212
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поръчкова статия от правителството. От космоса се вижда че е така, не са нужни никакви агенции, освен ако тази агенция не е назначена от премиера. То не бе платена журналистика, то не бе платени проучвания. Истината е че ГЕРБ не оправда надеждата на хората и заблудените са все по малко.
211
0
 
16
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
намръщил се защото дръжката му е изсъхнала....
210
6
 
3
 
! Отговори
иво преди 12 години
Моля, къде не е участвали ГЕРБ? Не са били от БКП, НДСВ , СДС...?Заможните и образовани хора , просто разбраха , че Кунева е най малкото зло!!!!
209
0
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
Царя----Ще ви кажа кога ще се управим,,,,,,когато му дойде времето ! аххахахахахаахахахахахахахаа А кога ще вдигнете заплатите?--Царя--е моля ви се ,,,когато му дойде времето ....
208
0
 
4
 
! Отговори
Granatomet преди 12 години
Ленторезът Бойко е майка-хранителница на десетилетието
207
1
 
6
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
При всичката концентрация на власт не виждам как някоя партия ще се докопа до власта.Тиквун е вечен за съжаление,трезво мислещите хора им остава да имигрират,докато е възможно.Протестът на маиките в Силистра е показателен.Едва ли ще се броят гласове и от кого,Пожелавам на премиера Вовеки да управлява *** а аз да живея далеко и от него и от тях.
206
1
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
Ипон си създаде партия ..интересно а *** защо изостава...ще лапнат дръвцето ако се услушват и скоро Ипон ще играе и на тяхна територия....
205
1
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
Искаме си Царя! Царя! -- до нас остана една горичка искам да я отсече .че ме дразни ))))) и Панайотовките в НДСВ бяха като Калинките в Герб -а и Доктора се снимаше с елита на НДСВ на яхта в Монако -Кунева дали познава Доктора--цигареният бизнесмен и наркотрафикант на НДСВ
204
0
 
9
 
! Отговори
ЛОГИКАТА преди 12 години
Политиците и *** са еднакви ,еднакво лъжат,крадът и само ----КОНСУМИРАТ !ТЕ ....съсипаха държавата !България е била най-добре през 1934--1941г.,защото тогава са били забранени всички политически партии ,имали право на глас лица над 21годишна възраст,а нямали право на глас----НЕГРАМОТНИТЕ !Но тогава е имало,.... ----ДЪРЖАВНИЦИ!
203
1
 
4
 
! Отговори
шаман до avatar преди 12 години
по-нашмъркан от тебе не виждам по постовете.241 добре ти го казва!!!!!!!
202
12
 
5
 
! Отговори
категоричен преди 12 години
ГЕРБ е едиствена политическа сила ,коята започна на чисто и НЕ Е участвала в 19 годишния "Преход" към лично забогатяване......
201
1
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
дълговата криза може да се реши, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) разшири масирано паричната си наличностТрябва да се сложи край на лудостта на пестене. Правителствата трябва да намалят данъците и да увеличат заплатите, защото Европа се нуждае от ръст....ЧОВЕКА Е ПРАВ НО ГО КАЖЕТЕ НА ТИКВАТА!днес младите се страхуват да теглят заемипотреблението се свива защото никой не е сигурен за утрешния денвсеки къта пари за черни дни след като дон боко и компания дойдоха на власт!
200
2
 
4
 
! Отговори
NEKOV преди 12 години
BREI TUKA BILO PULNO S PLATENI DRASKA4I 4ENGETA OT GERB - QVNO GERBERASTITE MNOGO 4ETAT - GERB -POMIARI ,GERB -CECKOVITE POSRANKOV4ETA ,I VSI4KI DA VI SEDNE NA LICATA FIDOSOVA :)))))
199
2
 
12
 
! Отговори
българче преди 12 години
Както всичко в ГЕРБ е фалшиво ,така и това проучване е нагласено.Тежко и на Бг ако ГЕРБ остане още един мандат,тогава ще останат едва 5 милиона ***,пенсионери и ***.Всеки който има поне малко на таванския етаж,ще избяга от добрия живот ако ще и в банкрутирала Гърция и ще си живее живота
198
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Партията ГЕРБ е нашата майка,Бойко е духовния баща,Винаги на избори ще гласуваме с бюлетина за ГЕРБ!

Спонсорирани публикации