Обама без нито една забележка към България

Той определи Борисов като "изключително ефективен световен лидер"
Обновена: 4 дек 2012 14:22 | 4 дек 2012 08:32,
808

Бойко Борисов и Барак Обама се срещнаха в Овалния кабинет на Белия дом. Снимка: БТА

България е изключителен съюзник на Съединените щати, заяви президентът на САЩ Барак Обама преди началото на срещата си с премиера Бойко Борисов в Овалния кабинет на Белия дом, предаде БТА.

Двамата разговаряха 30 минути над предвиденото по протокол време, след което направиха изявления.

"Очевидно нашите две страни са свързани от много здрави връзки, включително в моя роден град Чикаго, където има голяма българска общност. Така че връзките между нашите две страни са всъщност връзки между нашите два народа", посочи Обама.

Той подчерта, че и в миналото е имал срещи с министър-председателя Борисов, когото окачестви като "изключително ефективен световен лидер".

"Също така искам да вметна, че той има черен колан по карате, така че трябва много да се внимава...", пошегува се американският президент.

Барак Обама изказа благодарност за "ценното партньорство на България в НАТО" и за "изключително силната българска подкрепа в Афганистан и подкрепата на мирния преход там.

Обама изтъкна изключително доброто сътрудничество в областта на наказателните разследвания и в борбата с тероризма.

Разследването на атентата на летището в Бургас също беше обсъдено на срещата в Белия дом, посочи премиерът. Той припомни, че в момента българските екипи и много екипи от други служби за сигурност по света уточняват кои хора са влизали в България, какви са те, какво са правили.

"Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчителя на този гнусен атентат, при който загинаха невинни хора, по простата причина, че ни трябват още брънки от веригата, но повярвайте ми, след днешната среща и американските служби ще работят още по-активно, защото с президента Обама се обединихме около това, че не може да имаме истинското лице на даден човек, неговите пръстови отпечатъци, неговия ДНК профил и толкова могъщи служби, които работят в момента по този атентат, още да не са открили този човек от коя държава е, кои са неговите близки, за да може да се проследи участието му в атентата с другите две лица, по които се работи", заяви Борисов.

"Аз като полицейски началник знам, че това, което имаме към момента, за службите е достатъчно, за да фокусират своята дейност върху дадени хора, страни и организации, но това няма да издържи в съд. Ние искаме, когато станем готови, да сме категорични, затова президентът Обама изрично още веднъж подчерта, че се солидаризира с моето становище, че трябва да се  поработи още", добави премиерът.

„Най-важното е, че България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка една област - и във външната политика, и в общите идеали, и в енергийната сфера, във военната сфера, в политическата сфера, културата", заяви Борисов. 

Той уточни, че на срещата с Обама е поставил темата за социалното осигуряване на българите, работили в САЩ, и изрази надежда, че въпросът ще бъде решен.

"Говорихме и за визите. България трябва да положи малко повече усилия", включително чрез лобиране в Конгреса, който трябва да вземе решение по този въпрос, съобщи Борисов.

"Колкото и да им е неприятно на някои в България, президентът Обама няма нито една забележка към България", допълни Борисов. Премиерът отбеляза, че самият той е отправил упрек за това, че българските служби още не са издирили извършителя на атентата в Сарафово и че би могло по-активно да се работи на Западните Балкани, с повече инвестиции.

По време на срещата в Белия дом бяха отчетени успехите "във финансовата дисциплина, в подреждането на публичните финанси, прозрачността, която въвежда нашето правителство и при избора на главен прокурор, Висш съдебен съвет в съдебната система, прозрачността на управлението, това, че кредитните агенции вдигат кредитния рейтинг на България, и аз бях учуден, че президентът Обама толкова добре познава процесите, които са протекли през тези три години в България" отбеляза премиерът.

"Не очаквах толкова добри неща да чуя за България. Не очаквах, че толкова внимателно наблюдават действията ни през тези три години и че така се отчитат резултатите, които сме постигнали на фона на другите балкански държави и това, което става в Европа", добави Борисов.

По време на работното си посещение премиерът Борисов е подарил на президента Обама копие на златната маска на одриския цар Терес. Обама от своя страна подарил на Борисов статуетка на кристален орел върху глобус, символизираща смелостта, великолепието и свободата на Съединените щати. Статуетката е изработена от известния американски дизайнер на стъкло Ханс Годо Фрабел специално за посещението на Бойко Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


808
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
533
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
668 само си гонят интереса , така ли , кой изхранваше света след ВСВ , да си чувал нещо за помощите които и ние сме получавали , ей червени *** мамака ви небгаодарна , намери някъде инфо за МЪРФИ , не онзи дето се сещаш.
532
2
 
16
 
! Отговори
Пламен преди 11 години
Борисов е *** , но чак толкова не съм очаквал , след пълното посиране в държавата си където всеки втори е беден , а всеки първи се е запътил към недоимъка и само мутрите не мислят как да изхранят децата си , голоша е решил с американците да си пооправи рейтинга си. ДА , АМА НЕ мутро ти си вече в миналото и на изборите ще го разбереш.
531
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
666 я *** пак се обади , Тодоре ,Тодоре шапката ти прогоре
530
1
 
7
 
! Отговори
ЧУПКИ В КРЪСТА преди 11 години
Обама има достатъчно богата информация за това кой е госта му. Същностна част от тази информация се съдържа в грамите от 2006 г. на неговия посланик в София Джон Байърли, изтекли чрез Уикилийкс в интернет. В тях Байърли пише за Борисов: Трябва да продължаваме да го бутаме в правилна посока, но никога не бива да забравяме с кого си имаме работа. След като намеква за съмнителното му минало, Байърли изтъква: Егото на Борисов е може би най-силният ни лост за влияние върху него той жадува за международно признание и особено цени одобрението на САЩ.Обама, преди да даде указанията си, или да поиздърпа ушите на Борисов, сигурно ще има предвид това. Той очевидно не е доволен от работата на българските служби по разкриване на поръчителите, организаторите и извършителите на атентата в Бургас, при който загинаха пет израелски туристи и един български гражданин. Непосредствено след терористичния акт Израел и САЩ побързаха да обявят, че това е работа на проиранската групировка Хизбула. България до момента не е казала категоричната си дума. Ако София отправи пободно обвинение към шиитската ливанска партия, това би означавало ЕС да включи Хизбула в списъка си на терористични организации и да приеме нови санкции срещу Иран и Ливан.bulgarian.ruvr.ru/2012_12_02/96608055/
529
1
 
13
 
! Отговори
ивчо преди 11 години
Незнам защо им целуваме д*петата на американците ! Няма страна на която да са помогнали в цялата си история - пък ние - първи кипри --- срам ме е .Те само гонят интересите си --- НО НЕ ПОМАГАТ !!!
528
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези хамериканчета дори вече не се и крият, че са маши на ***. Няма втора страна в света, която да е толкова загрижена за разкриването на случая с атентата в Бургас след самата Израел.
527
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другото лято като нищо *** могат да си направят пак Бум на морето!
526
2
 
4
 
! Отговори
USA преди 11 години
Ако влезете на сайта на белия дом, има линк как Обама отговаря на въпросите на хора через Туитър. Борко Алата кога ще започне да го прави това, нали е модерен?whitehouse.gov/blog/2012/12/03/president-obama-answers-my2k-questions-twitter
525
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
661 инфантил " А, и за някой друг канал за трафик на наркотици и спящи терористични клетки в България. " изпроси си го
524
6
 
11
 
! Отговори
dolu gerb преди 11 години
тоя мазник тиквата проста квото и да го хвалят народа ще го измете на изборите 2013 вижда му се края по смешен премиер сме нямали
523
5
 
16
 
! Отговори
ха преди 11 години
Интересно че на страницата на CNN на английски няма изобщо новина за Бойко да се е срещнал с Обама. Просто ББ е получил инструкций да купи стари Ф-16 за нашите ВВС, да позволи шистовия газ и да се подготви за война срещу Сирия и Иран. А, и за някой друг канал за трафик на наркотици и спящи терористични клетки в България.Ще трябва да слушаме, да не ни пляскат.
522
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
656 тъпандурино " *** " на какъв език бе иуроде
521
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
654 защото след като се обявяващ за разбирач на символики Вечния огън а не нещо друго е именно мястото съответстващо на вонното гробище Арлингтън.
520
4
 
6
 
! Отговори
ШШШШШ АААЛОООУУУУ ! преди 11 години
"Аз като полицейски началник знам, ....ТИ КАТО КАКВО СИ ОТИШАЛ ТАМ И СЕ ПРОИЗНАСЯШ, КАТО ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИК, КАТО ДЪРЖАВЕН ГЛАВА, КАТО ВАСАЛ, КАТО ГУЗЕН УЧЕНИК КОЙТО МУ НАМЕКВАТ ЗА КИРЛИВИТЕ РИЗИ И МУ КАЗВАТ ДА СЛУШКА ЧЕ ИНАЧЕ С ПРЪЧКАТА.. КЪВ ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИК СИЗА ТАКЪВ ЛИ СЕ ИМАШ ОЩЕ - ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИК НА НАРОДА ЛИАМИ ТОЯ ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИК -ТОЙ ЗА КВО Е ДО ТЕБЕ, ЦЕЦКО ЗА НЕГО ПИТАМ, ИЛИ ТОЙ Е МИНИСТЪР НА ПОЛИЦЕЙСКИЯТ НАЧАЛНИККАЙ КЪВ ИГРАЕ В ТАЯ ИГРАТО ПЪК БЕШЕ 1 ПОЛИЦ.НАЧАЛНИК
519
3
 
7
 
! Отговори
абе преди 11 години
абе *** гербав и ми кажи кое в 648 не е истина та е ***,и къде са турските изрази ,че нещо не мога да разбера,че американците са ***,ами това е истина
518
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
654 със сигурност сме водили някой от тях на Вечния огън пред Света София , хайде у лево.
517
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди самата среща Борисов подарил на президентът Обама копие от златната маска на тракийския владетел Терес, а Обама върна жеста като подари на Борисов кристален орел.Какво имаме тук? Първо отдаване на почит пред американската армия разбирайте военната мощ на България. Не съм чувал американски президент да е ходил на връх Шипка, а вие? What is this all about then? След което символично предаване на богатствата на България на САЩ (маската) и приемане на знака за господство над България чрез символа на Америка орела (в по-старата си версия феникс).Всичко това е нормално стечение на обстоятелствата за мен и е много удовлетворяващо, че след всичките тези години получавам доказателства на лично ниво, че наистина разбирам начина по който тези неща работят, както и смисъла и символиката зад тях, което ме прави още по-щастлив от факта, че приключих с тази вибрация точно в момента, в който вече няма какво повече да ми даде.
516
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
648 а ти си един мръсен долен миризлив *** , който се турцизира използвайки турски изрази.
515
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
648 а ти си един мръсен долен миризлив *** , който се турцизира използвайки турски изрази.
514
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ясно че лидера на една демократична държава никога няма да си позовли да прави публична забележка към страна партньор.Обама да не е *** от Банкя, който си позволява да се "накарва" на тоя или на оня