Калфин твърд, иска ръст на минималната заплата от 2015 г.

Не можем да развиваме икономика, базирана на ниски доходи, твърди той
Обновена: 27 ное 2014 14:23 | 27 ное 2014 09:07, Екип на Investor.bg
68
 Калфин твърд, иска ръст на минималната заплата от 2015 г.
Снимка: Reuters

Въпреки че проектобюджетът за 2015 г. не предвижда повишаване на минималната работна заплата догодина, социалният министър Ивайло Калфин не се е отказал от ръста ѝ още от 2015 г.

„Да, ще продължавам да настоявам за нарастване на минималната заплата от догодина“, каза Калфин в интервю за Investor.bg.

Според него в това предложение се крие много икономическа логика, „защото ниските доходи водят до това, на което сме свидетели през последните 15 месеца – стагнация, дефлация, ниско потребление“.

По думите му това е само първоначалното предложение на финансовия министър, което предстои да се обсъди и да мине през комисии.

Калфин не харесва проектобюджета и в частта му за възрастта за пенсиониране.

"Най-малкото в момента трябва да се помисли за облекчаване на хората в предпенсионна възраст. Увеличението на възрастта за пенсиониране точно на тези хора ще се отрази много зле. Според мен възможности за по-ранно пенсиониране трябва да бъдат предвидени. Ще настоявам хората, които са пред пенсия, да имат възможност да компенсират и то основно за възрастта. Защото стаж може да се купи, но възрастта е незаобиколим фактор и в това отношение трябва да има някакво облекчение, за да могат хората да излязат в пенсия“, каза Калфин.

Социалният министър е убеден, че доходите в България задължително трябва да растат. Същевременно той не е съгласен, че това трябва да се обвързва само с производителността на труда, както става в последните години.

„Убедихме се, че не можем да развиваме икономика, базирана на ниски доходи. Така че всички мерки за увеличаване на доходите трябва да се стимулират, като водещ трябва да бъде частният сектор“, каза още Калфин за Investor.bg.

Цялото интервю вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Ивайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
4
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Буда , тиквун и какво от това . Народа си избра г-н Борисов за Премиер , а на БСП показа червен картон . Сега не знам какви доходи търсят червените *** . Нали им увеличиха пенсиите с 15 ст. на ден да си ги харчат .
11
5
 
5
 
! Отговори
Нищо преди 9 години
Какво пречи доходите да се вдигат, а минималната заплата-не?
10
2
 
11
 
! Отговори
младен преди 9 години
До Анонимен"Буда не би го назначил ако не бе сигурин, че този е пълен послушко!"Абе да ти кажа....не съм много сигурен дали на Буда не са му наредили да го назначи.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде-е, герберастките *** се събудиха. Баце е изпратил надницата за днес и се започна но бялото черно да се казва. Нови избори е решението, без *** и слуги, умни и образовани, неомазани в корупционни схеми, хора никога не били в партии, особено в БКП. Иначе агентите на ДС ще унищожат и малкото останало в България.
8
3
 
9
 
! Отговори
БОКО Харам преди 9 години
Ще вдигна заплататите ам ядец ! То тва да не е кат онва. Работа и пак работа ! Който нема ,да има.Тва си е негов проблем.
7
10
 
4
 
! Отговори
ert преди 9 години
До 5- оставкаличи си, че си или платен или силно облъчен и некомпетентен.пълни глупости пишеш.замразили доходите, то ако ставаше с Решение на правителстовто ей така да се вдигат доходите сколкото си решат- супер.става като се договаряш с работодателя, като предприемаш действия да даваш от себе си и съотвено не си удоволетворен- търсиш нови възможности.аман от готованковци
6
16
 
5
 
! Отговори
икономист преди 9 години
След финансовия тайфун , който мина от правителството на БСП-ДПС-Атака и това , което се мъчи новото правителство е много . Другарите червени *** каквото и да си говорят , тепърва ще видят кон боб яде ли. Никакви компромиси с *** от БСП и ДПС . Вън от всички държавни служби и в затвора .
5
7
 
4
 
! Отговори
от 1 преди 9 години
Защо слагате минуси, кое не е вярно? Истината боли но ....е истина. От външен министър до социален министър?!? Как ще ръководи като придстава си няма? Ерго, ще слушка!
4
3
 
20
 
! Отговори
188 преди 9 години
Правилно и даже твърде меко казано. Ако ниските доходи оправяха нещата, ние за 25 години трябваше да сме поне със стандарта на Швейцария. Очевидно този финансов министър е поредния самоуверен икономист ( идва ми друга дума, ама ще се въздържа), чиито знания се изчерпват със спазване на финансовата дисциплина за постигане на светло бъдеще след стотина години. Жална ни майка на всички!
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Koko Заплатите на държавните чиновниоци-редовите не са увеличавани от 2008 година,ако това ще ви успокои.
2
6
 
13
 
! Отговори
Koko преди 9 години
Висока минимална заплата - по високи заплати за държавните чиновници - по високи помощи за бай
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не сте ли разбрали, Калфин е играл във власта много години и се е изпекъл в лъжите! На този не вярвам и едно дума! Ще стане това което Буда му нареди. Нищо няма да направи но ще ви казва това което ни си иска да чуваме. Буда не би го назначил ако не бе сигурин, че този е пълен послушко!

Спонсорирани публикации