Готова ли е Камала Харис за президентския пост и кой я чака отзад?

Бившата калифорнийска прокурорка отдавна не се радва на толкова добър имидж
4 юли 2024 22:30, Инна Ангелова
133
Готова ли е Камала Харис за президентския пост и кой я чака отзад?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп, който беше определен като катастрофа за настоящия президент, през последните няколко дни на преден план се прокрадва фигурата на вицепрезидента Камала Харис. След дебата между бивш и настоящ президент, тя играе роля на политически балансьор.

Тим Райън, бивш демокат от Охайо, сподели, че кандидатът за тези избори е трябвало да бъде Камала Харис. Друг член на Камарата на представителит - Джим Клайбърн и един от гласовете на афроамериканската общност, заяви пред MSNBC: "Трябва да направим всичко възможно, за да я избутаме напред - независимо дали ще е на второ или на първо място" в бюлетината.

В социалните мрежи бързо се разпространяват някои ключови думи, свързани с Камала Харис, например #KHive - термин, използван за описание на най-ентусиазираните ѝ поддръжници. Засега самата Харис не е давала публично индикация, че се подготвя да влезе в президентската надпревара.

"Джо Байдън е нашият кандидат, ние победихме Доналд Тръмп веднъж и ще го победим отново", заяви Харис във вторник пред CBS News и заяви, че е "горда", че води кампания заедно с президента на САЩ.

След катастрофалния дебат на Джо Байдън с Доналд Тръмп в четвъртък 59-годишната демократка веднага го защити, като заяви, че американският президент е "започнал бавно", но е "завършил силно". Тя ще продължи да работи по това през юли с три посещения при афроамериканската общност и по-специално при жените в Луизиана, Тексас и Индиана.

Нека вметнем, че Харис е и първата избрана жена от чернокож и азиатски произход, който става вицепрезидент на САЩ, нейната позиция я поставя, както се казва, на един удар на сърцето от най-високия пост. В случай на смърт или неспособност за изпълнение на задълженията на 81-годишния демократ, президентският пост автоматично ще ѝ бъде предаден. Това обаче не гарантира, че тя ще го замени като кандидат за Белия дом, ако той се оттегли от кампанията, което засега няма намерение да прави.

Социологическо проучване на CNN показва, че тя определено е в по-добра позиция от Джо Байдън срещу Тръмп, но в никакъв случай не е в печеливша такава. Проучването на общественото мнение ѝ дава 45% от подкрепата на изявилите намерение да гласуват, срещу 47% за 78-годишния бивш президент републиканец. Президентът демократ би получил само 43% в сравнение с 49% за своя предшественик.

Тази тенденция е нова.

"В продължение на три години и половина се говореше, че на бъдещите президентски избори трябва да има кандидат, различен от вицепрезидента", напомня Анж-Мари Хенкок, преподавателка по политически науки в университета в Охайо, допълва БТА.

Бившата калифорнийска прокурорка отдавна не се радва на толкова добър имидж, колкото губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм или губернаторката на Мичиган Гретчен Уитмър. Американските вестници писаха надълго и нашироко за грешките, допуснати в началото на мандата ѝ, особено на дипломатическия фронт, и за напрежението сред подчинените ѝ.

Камала Харис обаче е обиколила най-оспорваните щати на избирателната карта и спечели популярност с пламенната си защита на правото на аборт.

Ако Джо Байдън реши да се оттегли, вицепрезидентът, предвид репутацията си, институционалните си връзки и способността си да привлича средства за кампанията, несъмнено ще има шанс да спечели на конгреса на демократите в Чикаго през август. При този сценарий, който засега е напълно хипотетичен, тя със сигурност няма да бъде сама в опитите да спечели номинацията.

Според Анж-Мари Ханкок Харис вече е "изцяло на радарите" на Републиканската партия, обединена около Доналд Тръмп.

78-годишният милиардер сподели отново видеомонтаж на паденията и моментите на объркване на Джо Байдън, поставяйки под въпрос способността му да прекара "още четири години" в Белия дом. Той завършва с въпроса: "А знаете кой чака отзад, нали?" на фона на кадри на Камала Харис, която избухва в смях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от САЩ
Ново обвинение срещу Boeing: Слагали части в самолетите, хвърлени за скрап
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
До Лора преди 1 ден
Малко са Ви странни критериите за интелигентност! Слушали ли сте я да говори другарката Харис?!?
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Другарката Харис имала привърженици?!? Не се шегувайте с нас!
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Чака я оня дебелия,мазния.
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Все си мисля че...отзад...я чака Тръмпи....имаст опит и е обаятелен...или пък си плаща,не може да се отрече...
108
7
 
4
 
! Отговори
Lora преди 2 дни
Камала Харис е много интелигентна и с голям потенциал. Ще бъде отличен президент. Не съм сигурна, че мнозинството от американците са узрели, за да избера жена и то цветнокожа.
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кой чака отзад тези професори по журналистика,които са дали диплома на автора на статията?
106
3
 
10
 
! Отговори
КаскетЯ преди 2 дни
А ве отзад я чака много народ, щото и се носи славата! То тя за друго не става!
105
3
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 2 дни
Готова е отдавна. Още, когато я избраха за вицепрезидент я подготвиха за следващият кандидат на демократите. Рекламата ѝ беше - първата *** жена вицепрезидент, но пък поредният милионер, за да има приемственост в нещо.
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Втората част от въпроса кърти мивки: "кой я чака отзад?" :D
103
1
 
13
 
! Отговори
Когоашвили Изодзадзе преди 2 дни
Превода с изкуствен интелект е лесен и изкушава, но все пак "чакане отзад" за дама в българския език не е много подходящо. Пробвайте с "Има ли други кандидати" или "кой ще е вице" ... Иначе Англия пробваха с индийец не се получи...
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не съм сигурен предвид годините, на които е Miss Harris, че някой мераклия ще я чака отзад. Що се касае до възможността вицепрезидентката да спечели трите словесни двубои с експрезидента на САЩ и настоящ кандидат от Републиканската партия Trump, той има по-голям административен и дипломатически опит,има и дар слово, така че очакванията са, че ще я разбие. Да не говорим, че и престарелият Байдън държи да бъде представителят на Демократическата партия.
101
1
 
11
 
! Отговори
паси предателят преди 2 дни
Тая е толкова мало...умна , как е станала прокурор и то главен ?----когато едно изречение не може да каже . Говори несвързани , безсмислени , отвлечени неща . Единият е болен изкуфял, човек с деменция не помни това което са му написали преди 20 минути и го е прочел , тая освен да се смее като сла..боумна , друго нещо може ли се съмнявам .
100
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 дни
Дет се пееше в една песен: "Everyone I know have a demon inside"...
99
1
 
9
 
! Отговори
Трайчо преди 2 дни
Аз я чакам отзад
98
1
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 2 дни
Ако не беше толкова стара и грозна щях да застана отзад, ама сега... но имаме Ахмед който с готовност ще свърши работа той нали е зад шиши....
97
2
 
3
 
! Отговори
ГерболИННА преди 2 дни
Харесва ли ви съчинението?!? Съгласувано и одобрено от Козяк, за скромната сума от 100 гривни...
96
2
 
10
 
! Отговори
отзад са рептилите преди 2 дни
то ясно!
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Игра на полове:"На ЮЕСЕЙ им трябва спешно нова война, но да са победители този път, че след Ирак, Афганистан и сега Украйна....."==>>Няма такава война от тук нататък, в която ЮЕСЕЙ-то ще са победители.Всяка следваща война която отворят ще ги закопава все повече. Пътници са. Който нож вади, от нож умира. Разтурих Съюза, сега е техен ред - ще се разпаднат на отделни щати-държави.
94
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Трябва да ви кажа, че прочетох заглавието по друг начин :D
93
2
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 дни
съпругът и е евреин зад нея са парите и бизнесът какво не е ясно тя е с многолоша репутация още от калифорния като прокурор