България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз

Заедно с нас в двете структури е приета и Хърватия
Обновена: 10 юли 2020 19:16 | 10 юли 2020 19:15, Бойчо Попов
429
България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз
Bloomberg L.P.

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като съществена част от усилията на страната да влезе в еврозоната. Заедно със страната ни в двете структури бе приета и Хърватия.

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

Този ход подчертава продължаващата привлекателност на валутата въпреки дълговата криза, която последва глобалния финансов срив през 2008 г. и многократните прогнози за смъртта на блока. Преминаването към еврото, което остава на второ място като глобална резервна валута единствено след долара, се разглежда в Източна Европа като средство за стимулиране на инвестиции и в някои случаи – на окончателно затръшване на комунистическото минало на региона.

Последната страна, която осъществи промяната, беше Литва преди пет години. Останалите четири съществуващи членове от Източна Европа са Естония, Латвия, Словакия и Словения.

България ще предприеме последващи ангажименти, за да се стигне до реално въвеждане на еврото, в областта на: засилване на рамката на надзора в банковия сектор, подобряване на макропруденциалната рамка, засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества), подобряване на рамката за несъстоятелността, засилване на рамката за борба с изпирането на пари и модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия. По тези последващи ангажименти предстои да бъдат проведени преговори с европейските партньори, включително с членовете на еврогрупата и представителите на Дания.

По време на престоя ни в „чакалнята“ е необходимо да се следи и за стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт, описани в член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.Hidden Field

На 10 юни Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува доклада си за постигнатия напредък в седемте държави членки извън еврозоната, които са правно задължени да въведат еврото: България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чешката република и Швеция. В заключителната му част се обобщава, че България не е готова за приемане на еврото и вече не изпълнява част от формалните критерии. Страната покрива критерия за публичните финанси, както и този за дългосрочните лихвени проценти, но заради растящата инфлация не покрива критерия за ценова стабилност.

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната година за членство в еврозоната.

Повече за пътя на страна ни към еврото вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още по темата: България в еврозоната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
10
 
! Отговори
виж ти преди 4 години
До набийте си го 128а западните управляващи казват , че заради корупцията и липсата на върховенство на закона. не ни взимат в Шенген
137
11
 
9
 
! Отговори
НФСБ преди 4 години
Това правителство направи повече от всички досегашни за утвърждаването на евроатлантизма, взети заедно! Руският шпионаж е в миша дупка и чакат Справедливи Народни присъди, ако върнеме и ВСИЧКИ МЕРКИ срещу китайския лабораторен " вирус" и намали ме заразата поне още ТРИ мандата на този кабинет са гарантирани! Бог да пази България от руските и турски душмани и от жълтата чума!
136
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е много хубаво, защо не направиха референдум? Честито на баце и ортаците, а бедните ДГД!
135
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е имаме си вече "модерни" изтребители , откраднат танкер и е време за кеш , че чекмеджето взе да се празни и трябва да играе пистолета !
134
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
153 прочети за дойран и владимир вазов
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 149Не ни сравнявай с Великобритания и паунда! Те имаха и други причини, мерни единици, движение и тн...
132
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде следващата вълна бедни гастарбайтери се задава - сега трябва да обслужвате и арабите и африканците , които са по-европейци от вас !
131
15
 
14
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
НЕвлизането в ерозоната беше една от основната задача на руската марионетка РадеФ. Не успя! Др. Путин ще е бесен. И както обикновено ..........."Уморените коне ги убиват, нали"? Що ли спомних този филм????
130
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
жалък рубладжийски плач
129
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това би трябвало да е голям плюс за икономиката ни. Но от друга страна, това е още един ГОЛЯМ минус за суверенитета (ако има такъв) на България. Факта, че Великобритания не го прие, а и вече не е в ЕС, не е за подценяване, ние ли сме по - умни или британците са по - глупави, ще кажат руснаците - ще поживеем, ще видим. Остава да премахнем азбуката и езикът ни, и така или иначе развъждаме роми, наистина България ще изчезне.
128
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой нормален човек, не иска еврото. И сега имаме валутен борд с фиксиран курс. Евро трябва на ББ за да си харчи пачките от нощното шкафче. Съсипаха ни.
127
8
 
7
 
! Отговори
до костов преди 4 години
1 марка - 1 евро какво не си понимал таварищ какво редуциране жалки сте
126
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните като трета икономика излизат, *** се напъва да им плаща масрафа. Меркел говори на германците да се готвят за брекзит без сделка. Тиквун пуска фишеци за зони и чакални. През това време единия демокрадски банкер в Сърбия, другия син олигарх в ОАЕ, Цветелина Борислалова другата банка... изобщо цъфнали мафиоти и се плаща да заблуждават овцете
125
3
 
8
 
! Отговори
Баче Кико преди 4 години
Базов курс и фиксиран курс са 2 различни неща - ако имате спестявания може би е по-добре да ги обърнете още сега
124
8
 
12
 
! Отговори
ооп преди 4 години
чувам истеричен червен вой.споко ще получите удар.българия отива на запад а не на изток
123
10
 
14
 
! Отговори
Fate преди 4 години
Няколко години след приемането ни в ЕС хора се самозапалваха заради мизерия и безизходицаСега какво ли ни чака...
122
8
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Айдее, надянаха ни ярема. Това, ако нямаше смърт едни хора вечно щяха да са роби на други..
121
11
 
26
 
! Отговори
Костов преди 4 години
Това, което направихте днес е национално предателство. След немного време ще видите резултата от вашите дела - народът съвсем ще обеднее. Това което се случи на Германия със смяната от марка на евро през 2002 - 2003 г. ( смениха само знака, а цените останаха същите, но заплатите бяха редуцирани в евро, т.е. намалени наполовина) при нас ще бъде в пъти по- зле.
120
1
 
2
 
! Отговори
до 133 преди 4 години
има ги споко.
119
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕвлизането в еврозоната беше една от основните задачи на родоотстъпника РадеФ. Не успя!! Другаря Путин ще е бесен. И.........ще яде ........голата опашка:) Кеффф!

Спонсорирани публикации