МВФ: Втора вълна на вируси може да предизвика по-големи щети

Кристалина Георгиева: Все още не сме вън от опасност!
72
МВФ: Втора вълна на вируси може да предизвика по-големи щети
Снимка: БГНЕС

Глобалната икономическа активност се покачва след безпрецедентен спад тази година поради пандемията от коронавирус, но втора голяма вълна на вирусни инфекции може да предизвика по-големи щети.

Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщава Ройтерс.

Според нея било преждевременно да се започне изтегляне на все още необходимите фискални подкрепи и мрежи за безопасност поради настоящите високи нива на икономическа несигурност.

"Все още не сме вън от опасност", предупреди тя в интернет блог послание, публикувано преди съботната виртуална среща на министрите на финансите и управителите на централните банки от Г-20 - групата на 20-те най-големи световни икономики.

През юни МВФ намали допълнително прогнозите си за глобалната икономика за 2020 г., като вече очаква свиване на световния БВП с 4,9%, последван от по-слабо възстановяване през 2021 година.

Кристалина Георгиева посочи в своя блог, че фискалните мерки за 11 трилиона долара от страна на членовете на Г-20 и от други държави, както и масовите ликвидни инжекции от страна на редица водещи централни банки са успели да поставят дъно на световния икономически спад.

Въпреки това се таят опасности, отбеляза шефът на МВФ, включително голяма нова вълна от коронавирусни инфекции, разтеглени (завишени) оценки на финансовите активи, силно променливи цени на суровините, повишаване на протекционизма и политическа нестабилност, предаде БНР.

Някои страни загубиха повече работни места през март и април, отколкото бяха създадени след края на глобалната финансова криза през 2008 г. и много от тези работни места никога няма да се върнат, посочи Кристалина Георгиева.

Според нея загубата на работни места, фалити и преструктуриране на индустрията биха могли да представляват значителни предизвикателства за финансовия сектор, включително кредитни загуби за финансовите институции и инвеститорите.

За да се гарантира стабилността, от съществено значение е постоянната координация между централните банки и подкрепа от международните финансови институции. Регулацията също така следва да подкрепя гъвкавото използване на капитала, за да поддържат кредитните линии отворени за бизнеса.

"Паричната политика трябва да остане приспособима и стимулираща когато разликите между действителния и потенциалния БВП са значителни и инфлацията е под целевите нива, както е при много държави по време на тази криза“, написа Кристалина Георгиева.

В доклад до Г-20 МВФ предупреди, че нарастващият протекционизъм и подновеното търговско напрежение застрашават икономическо възстановяването от коронавирусната криза.

Слабо икономическо възстановяване само по себе си повишава шансовете за дезинфлация и продължителен период на ниски лихвени проценти, което би могло да подкопае устойчивостта на дълга и финансовата стабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
12
 
! Отговори
ДПС преди 3 години
Догане, викай ни султана да спасява раята и настъпи благоденствие! Самоизядохме се!
41
0
 
16
 
! Отговори
Наборе, преди 3 години
бабо криСталинке, оти си не седнеш дома, а?Голям бъзик с тоя вирус, заради пустите му пари!
40
0
 
14
 
! Отговори
плашилото на Боко преди 3 години
За нищо друго не става!
39
0
 
23
 
! Отговори
типичен образ преди 3 години
на неприятна комунистка! Дръжте си я за вас гербаджии!
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига лъга сталинке
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен това ми звучи като заплаха.
36
0
 
20
 
! Отговори
дърта вещице преди 3 години
До филансишиПак ли се появи? Много си дърта и грозна! Ставаш само за плашило на Боко!
35
2
 
7
 
! Отговори
много просто преди 3 години
До АнонименЩом имаш работодател ти си негов роб!
34
0
 
19
 
! Отговори
Грешка преди 3 години
Икономическите щети ги нанася не вируса, а мерките които решиха да вземат правителствата в опит да се борят с него.
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Капитализма е добре само за капиталистите, а останалите им стават роби.
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре,че ни го каза.Каква мъдрост и прозрение......
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето кой пусна вируса.... МВФ!
30
0
 
22
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Имам Подозрения за Заговор от САЩ - Кристалина и Шефа на СЗО са един и същи човек - приличат си Физически и Интелектуално - трябва само единия да сложи малко фон дьо тен и става СЗО .
29
0
 
21
 
! Отговори
Каскетка преди 3 години
Пеевски е престъпник,облечен във власт.Затуй ше ви шиба със захлас,докато не му смъкнете поне 5 кила мас
28
0
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СТИГА ВЕЧЕ ДРАМИПРИ ТОЗИ БРОЙ НА СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ И 10% ДА СИ ОТИДЕ Е НИЩО!КАРАНТИНАТА И БЛОКАДАТА СВЕТОВНА ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНЕ МОМЕНТАЛНО!
27
0
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
А това сега е само тренировка, така ли Кристалинке? Значи да си събирате вирусите и измислените кризи и да вървите подяволите!
26
3
 
11
 
! Отговори
Уряя преди 3 години
За Родину,за Сталинку!!
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая работи там, където измислят вирусите. Това което говори не е прогноза, а план.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя е права и принципно говори истината, но обикновените хора осъзнават, че нямат шанс да оцелеят. Получава се по-гадно и от феодализма, защотото те обричат и ти внушават как ти си виновен. Голяма радост беше за "безкръвната" промяна на прехода. Всичко премина в друга изродена форма, но принципно почти нищо не се промени за повечето хора, че стана и по-зле.
23
1
 
18
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Кристалина и тя ще попадне под Ударите на Закона - след като Борисов подаде Оставка .Новия Главен Прокурор на Република България ще я вкара в Затвора .Тази е Назначена от Шиши .