Следвайки традициите: Как се унаследява трона във Великобритания?

На пръв поглед нещата са ясни
10 сеп 2022 14:45, Петя Славова
74
Следвайки традициите: Как се унаследява трона във Великобритания?
Снимка: БГНЕС

На пръв поглед нещата са ясни: когато британският монарх почине, негов наследник автоматично заема мястото на трона. Само че нещата са по-сложни. Какво се променя сега за Камила, както и за синовете и внуците на Чарлз?

Правилата на британската монархия предполагат "новият суверен да наследи трона след смъртта на своя предшественик". Това означава, че най-възрастният син на кралица Елизабет Втора - принц Чарлз, става крал веднага след смъртта на майка си. Сега той е крал Чарлз Трети.

Още по темата

Няколко месеца може да минат преди 73-годишният нов британски крал да бъде официално коронясан, предава "Дойче Веле". Коронацията на Елизабет е била на 2 юни 1953 година - цели 16 месеца след възкачването ѝ на престола на 6 февруари 1952 година.

Новият суверен се обявява официално от Съвета за унаследяване на трона в двореца Сейнт Джеймс в Лондон. Съветът се състои от представители на т.нар. “Таен съвет на краля”, участие в който взимат високопоставени членове на правителството, съдии и представители на Англиканската църква. След това се свиква парламентът, за да положи клетва за вярност пред новия крал.

Вековни традиции

Обявяването на новия суверен ще бъде направено публично от Двореца Сейнт Джеймс в Лондон, както и от Единбург, Кардиф и Белфаст - столиците на четирите съставни части на Обединеното кралство. На третия ден след смъртта на суверена, новият крал се отправя на обиколка из тях, започвайки от Шотландия.
Съпругата на Чарлз - Камила Паркър Боулс получава титла кралица-консорт

Съпругата на Чарлз - Камила Паркър Боулс получава титла "кралица-консорт"

В първия ден, в който парламентът започне работа отново, Чарлз трябва да направи официално изявление, че е вярващ протестант. Тази клетва е залегнала в законодателството на страната от 1910 година. Нужно е новият крал да положи и още една клетва при коронацията - това се изисква от закони, приети през 1689, 1701 и 1910 година.

Камила, "кралицата-консорт"

Съпругата на Чарлз - Камила, получава титлата “кралица-консорт”, както биват наричани съпругите на кралете във Великобритания. Самата Елизабет Втора уреди това по-рано тази година. На 6 февруари, ден преди отбелязването на нейния 70-годишен юбилей на трона, кралицата обяви, че това е нейно “съкровено желание”.

Промяна в реда за унаследяване

Първородният син на Чарлз - принц Уилям, става престолонаследник след смъртта на Елизабет Втора. Монархическите титли на Уилям и съпругата му Катрин вече ще са по-различни. Досега двамата бяха херцог и херцогиня на Кеймбридж, а сега вече са херцог и херцогиня на Кеймбридж и Корнуол.

Децата на Уилям - 9-годишниият принц Джордж, 7-годишната принцеса Шарлът и 4-годишният принц Луи, сега са съответно втори, трета и четвърти в реда за наследяването на престола.
Принц Уилиям е вече престолонаследник

Принц Уилиям е вече престолонаследник

След тях се нарежда по-малкият брат на Уилям - принц Хари, който сега живее заедно със съпругата си Меган в Калифорния. Двете им деца - 3-годишният Арчи Маунтбатън-Уиндзор и 1-годишната Лилибет Маунтбатън-Уиндзор са следващи в реда за унаследяване.

Само ако Уилям, Хари и техните наследници се окажат в невъзможност да се възкачат на трона, ще дойде ред на по-младия брат на Чарлз - принц Андрю и неговите дъщери и внуци. Ако и те не могат да заемат кралския престол, тогава ще бъде ред на най-малкия син на кралица Елизабет Втора - принц Едуард и неговите наследници, а най-накрая - на принцеса Ан и нейните наследници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следавайки традициите, "Groom of the Stool" това е длъжност, която представлява, човека който бърше *** на краля или кралицата. Кой ли изпълнява тази длъжност за крал Чарлз?
23
1
 
10
 
! Отговори
Консорт преди 1 година
Означава, че камилата има само социални ангажименти , тоест ще я показват на обществото в ролята и на дърта вещица, за да плаши децата. Тя никога не е имала титла принцеса като Даяна и ще гори в ада за смъртта на ПРИНЦЕСАТА НА НАРОДА!
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е английско херцогство.
21
1
 
2
 
! Отговори
Уилям 3-ти преди 1 година
Кралицата Майка,бог да я прости а и сега син и с кво се занимават.Търтей са тва.Нямат един час трудов стаж.С благотворителност, нали?Само че с парите *** кой?А и този разкош,дворци,замъци и т.н.Озаконени олигарси.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 Кирил Петков по цял дел копа с лопата.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кралицата само от туризъм им е донесла милиарди.
18
2
 
6
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Тия "традиции" включват ли пиене на кръв от изтезавани деца?
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво стана с Карловско ??
16
2
 
11
 
! Отговори
Уууубряя преди 1 година
И мене какво ме интересува английския трон след като идва зима а нямам пари да си купя въглища и дърва!Студ и глад!Дайва и троновете и кралете ви!
15
1
 
1
 
! Отговори
Сър Лорд Ягодоберач преди 1 година
Простолюдието не може да оцени величието на бритиш монархия! *** ьо не е дорасъл се разхожда из моравата на бритиш демокраси! Само ние, които бършем да джентъл задни части на хайкълчълър бритиш лейдис енд джентъшмен, сме достойни за елит на изостаналото булгериън сосайъти. Веднага на колене, стюпит пезантс, и год сейв да кинг!!!
14
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Всичко е ясно -английските данъкоплатци,яко...плащат за крале,кралици,принцове и принцеси,техните безброй слуги и...обслижващи. За дворците да не говорим,за всеки принц по един,че има и...артък. Само богата държава може да си позволи да има този безконечен...кралски театър. То турските сапунки ще свършат...някога,но британския...кралски водевил -никога.
13
1
 
9
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Тия верни слуги на САЩ и първи колонизатори в света,едни от най големите в кой век живеят.Крале,князе,кралици,графове,принцеси.Още си мислат че са в 17-18 век.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, това ми е интересно. Уж Англия има парламент, ама крали и кралици, в зависимсот от ситуацията изкачат с огромна власт на моменти. Уж Скандинавия и тя демократична и социалистичекса, ама монархии, та монархии. Бъглария си избар Симеончо, а се га отчаяно се опитва да си коронова Бойко ...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Храбрия шивач - Ам ... ко?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 - На доста народ. Продължават да се водят лидерите на Канада, Австраля, Ямайка и други ... При едни евентуални войни, каот нищо стария комнуел може и да стане "по-единен" ...
9
1
 
3
 
! Отговори
Храбрия шивач преди 1 година
Корена на Чарлз е със синя кръв.Той става за Крал,а Камилата е обикновенна селпян-а.Тя не е съсъ синя кръв и не става за кралица.Английските мекерета трябва да я разкарат.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чарлз поне има коса, Уилям вече е кабриолет.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Джефри Ъспийн, по-вероятно е някой от децата на Симеон да стана наследници, отколкот Андрю Уйндсорски ...
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля да отида да си отворя една биричка за случая по правилата на традициите.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябваше да се модернизират и БоДжо да е кралица консорт на краля.