Дезертьорите от режима на Ким Чен Ун се увеличават

Семейство пристигна с лодка в Южна Корея
27 окт 2023 21:00, Нели Христова
55
Дезертьорите от режима на Ким Чен Ун се увеличават
Снимка: БГНЕС

Семейство севернокорейци предприе опасно бягство към Южна Корея с лодка. Това е поредният случай в  увеличаващия се процент на дезертьорите от режима на Ким Чен Ун след спада на броя по време на пандемията.

Трите жени и един мъж, всички в цивилни дрехи, бяха заловени от южнокорейската брегова охрана в 25-футова дървена лодка тази сутрин, близо до град Сокчо на източния бряг. Те казали, че са искали да избягат, според южнокорейските медии, и са разпитани, за да се изключи възможността да са шпиони.

Ако се установи, че са обикновени хора, дезертьорите, които не са назовани, ще се присъединят към постепенно нарастващ брой бежанци от Севера. Повече от 30 000 души са предприели пътуването на юг от края на 90-те години.

Повечето от тях са го направили през дългата и преди пореста граница с Китай на север и след това по непряк път през Югоизточна Азия. Но по време на пандемията Пхенян засили граничната сигурност, правейки подобни пресичания много по-трудни.

През 2019 г. 1047 дезертьори са достигнали юга. Миналата година този брой е спаднал до 67. Но според министерството на обединението на Южна Корея 139 дезертьори са пристигнали през първите девет месеца на тази година.

Телата на най-малко шестима удавени севернокорейци, включително тези на деца, бяха изхвърлени в Южна Корея от май в резултат на очевидно увеличаване на рискованите опити за бягство през морските и речните граници.

Министърът на обединението на Южна Корея каза по-рано тази година, че правителството се готви за увеличаване на дезертьорските лодки.

"Няма съмнение, че икономическата ситуация на Северна Корея, особено ситуацията с храните, се е влошила в сравнение с предишни години. Това ще продължи да се случва и в бъдеще... От гледна точка на правителството трябва да се подготвим за всички възможности, включително такива ситуации, и ние всъщност се подготвяме."

Според Националната разузнавателна служба, шпионската агенция на Южна Корея, 240 души в Северна Корея са умрели от глад през първите седем месеца на тази година, два пъти повече от средното за последните пет години. Такива цифри са трудни за проверка и дори в най-лошия си случай са далеч по-малко сериозни от глада през 90-те години, който уби няколко милиона души.

Но няма съмнение, че продоволствената ситуация на Север се влоши по време на COVID, когато строгото затваряне на сухопътните граници също прекъсна вноса на храна.

Увеличаването на новопристигналите изглежда също се дължи на действията в Китай за връщане на някои от многото севернокорейци, които са се заселили незаконно там. Южнокорейските медии съобщиха, че 600 севернокорейци в Китай са били събрани и изпратени у дома с камиони по-рано този месец след повторното отваряне на границата след пандемията. След като са напуснали незаконно Севера, те са изправени пред несигурна и вероятно мрачна съдба.

ООН изчислява, че Китай е задържал около 2000 други, които възнамерява да репатрира, оставяйки ги уязвими на "изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение и наказание и други сериозни нарушения на човешките права … и дори екзекуция".

Семейството на една жена от Северна Корея, която е била изпратена в китайски център за задържане, е подала спешен апел до работната група на ООН за насилствени или неволни изчезвания, за да предотврати нейното репатриране на Север.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Рунтавия преди 6 месеца
Всеки бяга от този дебелак!За да бъде айляк!
41
0
 
2
 
! Отговори
Редактор преди 6 месеца
Бежанци или мигратни може да са ама дезертьори. Нело, ограмоти се малко ***, научи разликата между дезертьор и бежанец или мигрант. Да не са дезертирали от армията. Ама сте едни *** неграмотни.
40
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 43, същото е и в България - ако отворят границата, нито един жител на тази територия няма да остане. Този капиталистически рай тук ще опустее за една седмица и "гордите" "европейци" всъщност "роби" ще бягат от тук без дори да се оглеждат.
39
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От кога пък думата "не е гър" взехте взехте да я цензурирате?? Вие цензурирате половината български език и точно изпълнявате американските постановки, браво!
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дезертьорите от режима на Ким Чен Ун се увеличават. Семейство пристигна с лодка в Южна Корея. В същото време от американските войски в Южна Корея дезертират в Северна Корея (последния случай - преди два месеца избяга ***). Извод в стила на Фейк-БГ - Дезертньрите от режима на Байдън се увеличават.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако Ким премахне телените мрежи и военните постове по границите ще остане само той в страната на победилия комунизъм КНДР.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България има доста хора които искат да живеят в рая на Ким Чен Ун. Трябва само да бъдат поканени от великия кормчия Ким в КНДР. Така КНДР ще компенсира загубите от избягалите роби.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То от нашия режим евролоялен са дезертирали много повече. А уж всичко тук цъфти и процъфтява, демокрация, щастие и рози...
34
1
 
6
 
! Отговори
ангеле простак долен преди 6 месеца
къде ти е сравнението каскет смачкан
33
6
 
6
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 6 месеца
Пропагандата и санкциите срещу тези наса спирали никога. Говорят за 1000 дезиртьори на година. От България толкова дезиртират с еднопосочен билет на седмица !
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сигурно от глад им расте населението!
31
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
а при зеленото джудже кой ще ходи на военен туризъм?
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ким яко бърка на Сорос във.... Чи и Дълги Ракети има
29
3
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 6 месеца
поредния продажен путинофил! а путиниофила е предатеи и продажник на България който НЕ знае и не може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ п озабовед на господарите си от кремъл! Сега ние знаем, че ЛЪЖЕШ, но я да те питам как е в СК или пък в рашистан! там 99% работят за 1% така ли е или пак ще ИЗЛЪЖЕШ!
28
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен В ЮК са 90 % бедни и нямат пари и за корени и орис. 90 % от КНДР са по-богати от тия 90 % от ЮК. Е по-бедни са от ЮК но каква полза от богатите като те са слуги на САЩ и са заробили ЮК със заеми.
27
4
 
13
 
! Отговори
... преди 6 месеца
Абря путинофилията, ко ми лаете от тука бря, продажници! айде бегайте я в северна корея я в рашистан! Що не сте там нал според вас там било рая! Ко чекате бря!!??? ЛЪЖЦИ не нагледни! продавате България за жълти копейки и същевременно ме ЛЪЖЕТЕ как в северна корея и рашистан бил рая! Еми бегайте бря! Ко чакате! Продажници с продажници!!!
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама защо ни занимавате с туй дибиелото момче?Ми няма какво да ядат в Северна Корея,истина е,хранят се с корени,ориз нямат.Който е с Русия народът му мизерува!
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 28 Бако, ти вземи научи първо български, остави го "курейския"
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен Учи курейски и руски. Западните не са много умни и английски не могат да научат. Те и в Япония са малко от запада заради езика пък какво.
23
2
 
16
 
! Отговори
бреййй.... преди 6 месеца
Това да избягаш от Северна Корея си е направо чудо!!!На тия дето са успели да избягат не знам какви медали трябва да им дадат.

Спонсорирани публикации