Германия изнемогва от големия брой бежанци: Не можем повече!

Иска да намали имиграцията
25 ное 2023 15:12, Александър Попов
321
Германия изнемогва от големия брой бежанци: Не можем повече!
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Редица германски общини просто вече не могат да приемат още бежанци. Бад Кройцнах е пример за такъв изнемогващ град, пише Оливер Пипер от "Дойче Веле".

"Пълни сме догоре, не можем повече" - така казват на толкова много места в Германия, посочва на заседание на местните власти в Бад Кройцнах областната съветничка от ХДС Бетина Дикес. Според нея това важи и за настроенията по улиците. "Не става дума за ксенофобия, а за страх, че няма да успеем да се справим", уточнява тя.

"Не разполагаме с достатъчно жилища. Нямаме шанс да осъществим интеграцията, защото липсват хора, които да допринесат за това - и защото мигрантите живеят в общежития. Не можем да предложим никакви перспективи на хората, които са тук. На този фон твърдо призовавам да се предприемат промени", казва Дикес, която напоследък се е превърнала в говорител на областните съветници в Германия.

"Да не говорим, че с общежитията ние създаваме един вид бежански острови насред нашето общество", посочва още Дикес.

Германия иска да намали имиграцията

Правителството вече прие цял пакет мерки, предназначен да ограничи миграцията и да намали нейната привлекателност - включително намаляване на помощите за кандидатите за убежище и затягане на граничния контрол. Освен това мигрантите вече по-трудно ще могат да взимат и семействата си в Германия.

Предвижда се също чрез специални споразумения повече хора да бъдат екстрадирани от Германия. Канцлерът Шолц вече обяви, че онези, които нямат правото да останат в Германия, ще бъдат масово екстрадирани.

От началото на войната на Русия срещу Украйна на Михаел Цифка от управата на Бад Кройцнах постоянно му се налага да търси възможности за настаняване на бежанците, които пристигат в района. "Не съм магьосник - няма откъде да намеря жилища. Много граждани ми казват - ще дам жилище под наем, но само ако в него се настанят украинци. Освен това готовността за поемане на доброволни ангажименти значително е спаднала. Затова на общинско ниво вече отдавна не говорим за интеграция, а само за настаняване."

Ян Камерер от помощната организация "Arbeiter-Samariter-Bund" смята на свой ред, че ситуацията не е чак толкова драматична. Неговата организация полага грижи за мигранти, настанени в старо училище в района на Бад Кройцнах - 55 бежанци предимно от Сирия, Афганистан и Турция. "През 2015 година имахме много повече работа във връзка с настаняването на мигрантите - тогава натовареността беше много по-голяма. А що се отнася до водения днес дебат, той просто е отровен."

Камерер разказва, че преди осем години, по време на първата голяма бежанска вълна, всичко е било доста хаотично и редица дейности е трябвало да се вършат по спешност - например да се купуват възглавници или да се натовари цял автобус с питейна вода. Днес общежитието в района има договор с лекар, с компания, която доставя храната, както и със социален педагог, който се грижи за бежанците и им помага да учат немски. Освен това в общежитието идват представители на Агенцията по труда, които свързват хората с местните фирми, за да могат да започнат там обучение или работа.

Проучване: 40 процента от общините изнемогват

Проучване, проведено от университета в Хилдесхайм, показа наскоро, че 40 процента от общините вече изнемогват заради трудностите, свързани с приема и настаняването на бежанци. 60 процента оценяват ситуацията като предизвикателство, с което все още могат да се справят.

Ян Камерер смята, че сегашният дебат се води в грешната посока. "Повечето хора тук имат легитимен статут, от което следва, че би трябвало да се концентрираме върху това да ги интегрираме чрез работа, вместо да водим безкрайни дебати как да ги екстрадираме."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: германиябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
4
 
45
 
! Отговори
МИШ преди 9 месеца
Меркел ги извика и си ги осинови . Нека да си ги отглежда . Но да не ги връщат в България моля. Тя ги викаше сополивите и неграмотни авганистанци . Хайде сега германците да си ги издържат. Но как като няма евтин руски газ и петрол .
193
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Охо,отдавна трябваше да се забрани на тия да влизат в ЕС ,сега че мрънкат,украинците не трябваше да се пускат да се движат свободно ,гадове фашиски ,Италия има договорка с Албания да приемат 35 000 мигранти ,а Полша които приемаха май много украинци сега полските тирове не пускат украински тирове в Полша ,нищо чудно нашите предатели ПП герба и дб да се договорят с ЕС да приемем отново украинци )защото вече не само Германия ги не искат ,Франция ,Белгия и други че има ,нищо че ги пълни с милиарди
192
0
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Немците и ЕК масово подкрепяха трафикантката на хора - Карола Ракете, която блъсна италиански граничен катер.
191
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега всичките "мръшляци" да отидат на гости у Меркеш, тя обяви, а бизнеса я накара да пускат ЕВТИНА(1000-1500)заплата хора от света. Всички западни работници(средна класа) се изкачиха с едно ниво Нагоре и седнах на бюрата с компютъра. Не искат да работят ниско квалифицирана работа(западняк е, как!).
190
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мама Меркел ги покани.
189
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Търпяхте Хитлер докрая, че и ревахте за него. Един протест не направихте. Една партизанска съпротива не направихте.
188
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма не искам, няма недей! Взимайте тия зъболекари и ядрени физици!
187
2
 
27
 
! Отговори
Bormann преди 9 месеца
Немското дуппе може да носи на много, няма изнемогване, няма не искам бухахахах
186
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво, плюшените мечета свършиха!?!
185
2
 
37
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 9 месеца
НИКАКВО НАМАЛЯВАНЕ,ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ В ГЕРМАНИЯ.ВИЕ СИ ГИ ПОКАНИХТЕ,СЕГА СИ ГИ ГЛЕДАИТЕ БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ.
184
2
 
20
 
! Отговори
Градски транспорт преди 9 месеца
Какво се оплакват според новите приказки какво е казал Мечо Пух? Колкото повече толкова повече!Все пак живеят във приказка без повече реване от Германистан моля!!!
183
4
 
19
 
! Отговори
Ааа преди 9 месеца
Мда, *** посрещаха с хляб и сол мюслитата, но когато става дума за бели европейци бягащи от Путин, вече няма места. Лицемерни, като всички комунисти. Един ден Германия щеше събуди и пак ще ревете САЩ да ви спасява
182
1
 
24
 
! Отговори
А бе преди 9 месеца
Ако Хитлер беше победил преди 80 г.,как ли щеше да процедира по въпроса?
181
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време е да се затворят границите на ЕС за бежанци. Всяко нещо си има граници.
180
0
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 9 месеца
Така навремето великият австриец накара клингонците да бачкат за благото на немската икономика и му спретнаха постановка с някакъв измислен халокост
179
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре бе що не са ги вкарали по заводите да работят, едно време нали така създадоха икономиката си. Влиза в Германия получава жилище и го зачисляват към завода и почва смени ако не ще в печката и така следващият. Фолцваген нали тей почна да бачка колко стотин хиляди минаха от там и през комините после. Не е нещо където не са го правили.
178
6
 
8
 
! Отговори
Таласъма Ебач преди 9 месеца
Баба Меркел, да бе казала, че има сексуални проблеми!;))) За целта не трябваше да вкара в Германия, цела Африка и Азия, а само мен! Щех да и разпора сички отвърстия с яростен аркадан!
177
2
 
26
 
! Отговори
Anonimen преди 9 месеца
Коледа 3025 - Последното християнско село в далечните замръзнали земи на Финландия пее коледни песни около паметник на Брайвик, прегърнал Орбан
176
1
 
52
 
! Отговори
Хейт преди 9 месеца
Бежанци били! Я прочетете някой арабски сайт или форум да видите какво пишат там. Директно се подиграват на европейците, че смятат завоевателите за "бежанци". Кефят се, че завоеванието тече по план и пресмятат след колко години ще могат да въведат законите на шериата в Европа.
175
3
 
3
 
! Отговори
МОНГОЛ УЛС преди 9 месеца
до 190:еми те и Корейките са доста светли но си падат пък по Европеидни мъже за да могат да родят Руси деца(както и става в по голяма част от случеите) та да всеки с предпочитанията си