Германия изнемогва от големия брой бежанци: Не можем повече!

Иска да намали имиграцията
25 ное 2023 15:12, Александър Попов
321
Германия изнемогва от големия брой бежанци: Не можем повече!
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Редица германски общини просто вече не могат да приемат още бежанци. Бад Кройцнах е пример за такъв изнемогващ град, пише Оливер Пипер от "Дойче Веле".

"Пълни сме догоре, не можем повече" - така казват на толкова много места в Германия, посочва на заседание на местните власти в Бад Кройцнах областната съветничка от ХДС Бетина Дикес. Според нея това важи и за настроенията по улиците. "Не става дума за ксенофобия, а за страх, че няма да успеем да се справим", уточнява тя.

"Не разполагаме с достатъчно жилища. Нямаме шанс да осъществим интеграцията, защото липсват хора, които да допринесат за това - и защото мигрантите живеят в общежития. Не можем да предложим никакви перспективи на хората, които са тук. На този фон твърдо призовавам да се предприемат промени", казва Дикес, която напоследък се е превърнала в говорител на областните съветници в Германия.

"Да не говорим, че с общежитията ние създаваме един вид бежански острови насред нашето общество", посочва още Дикес.

Германия иска да намали имиграцията

Правителството вече прие цял пакет мерки, предназначен да ограничи миграцията и да намали нейната привлекателност - включително намаляване на помощите за кандидатите за убежище и затягане на граничния контрол. Освен това мигрантите вече по-трудно ще могат да взимат и семействата си в Германия.

Предвижда се също чрез специални споразумения повече хора да бъдат екстрадирани от Германия. Канцлерът Шолц вече обяви, че онези, които нямат правото да останат в Германия, ще бъдат масово екстрадирани.

От началото на войната на Русия срещу Украйна на Михаел Цифка от управата на Бад Кройцнах постоянно му се налага да търси възможности за настаняване на бежанците, които пристигат в района. "Не съм магьосник - няма откъде да намеря жилища. Много граждани ми казват - ще дам жилище под наем, но само ако в него се настанят украинци. Освен това готовността за поемане на доброволни ангажименти значително е спаднала. Затова на общинско ниво вече отдавна не говорим за интеграция, а само за настаняване."

Ян Камерер от помощната организация "Arbeiter-Samariter-Bund" смята на свой ред, че ситуацията не е чак толкова драматична. Неговата организация полага грижи за мигранти, настанени в старо училище в района на Бад Кройцнах - 55 бежанци предимно от Сирия, Афганистан и Турция. "През 2015 година имахме много повече работа във връзка с настаняването на мигрантите - тогава натовареността беше много по-голяма. А що се отнася до водения днес дебат, той просто е отровен."

Камерер разказва, че преди осем години, по време на първата голяма бежанска вълна, всичко е било доста хаотично и редица дейности е трябвало да се вършат по спешност - например да се купуват възглавници или да се натовари цял автобус с питейна вода. Днес общежитието в района има договор с лекар, с компания, която доставя храната, както и със социален педагог, който се грижи за бежанците и им помага да учат немски. Освен това в общежитието идват представители на Агенцията по труда, които свързват хората с местните фирми, за да могат да започнат там обучение или работа.

Проучване: 40 процента от общините изнемогват

Проучване, проведено от университета в Хилдесхайм, показа наскоро, че 40 процента от общините вече изнемогват заради трудностите, свързани с приема и настаняването на бежанци. 60 процента оценяват ситуацията като предизвикателство, с което все още могат да се справят.

Ян Камерер смята, че сегашният дебат се води в грешната посока. "Повечето хора тук имат легитимен статут, от което следва, че би трябвало да се концентрираме върху това да ги интегрираме чрез работа, вместо да водим безкрайни дебати как да ги екстрадираме."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: Германиябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
16
 
! Отговори
Пепи преди 9 месеца
Ая баба Мерки каза да идват, няма проблем.
173
3
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 месеца
Може, може. Ще дойдат още милиони, сега е добре спрямо след 20-50-100 г и т.н.
172
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Можете, можете, негрс велком.
171
1
 
7
 
! Отговори
Само да вметна преди 9 месеца
Значи! Английското и немското население,са бозави и руси поне 70%! Няма лошо де! Ама тези хора си падат,по " тъмното" , " шоколадовото" демек! Не случайно Борис Бекер,много млади българи,не знаят даже " кой е той"?-:) Това е немски тенесист,бозав,та чак " бел"! И се " ожени за негърка"!-:) Няма лошо!-:) Демократичните в Европа,настъпиха И заради тези " нации", като Германия и Англия! Резултата днес е този,който виждате млади " Европейци"!-:( Факт лично за мен!
170
5
 
2
 
! Отговори
Гроби Таласъма преди 9 месеца
До ТаняАз шта обяздя, надарен съм без да съм арабин;))) Шта чоластра цела нощ и ша свършвам в теб, два-три пъти. Така ша упрайм гена;)))
169
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ли.бер.астията е болест
168
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Слава на ли.бе.раст.ията
167
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 179 " Дончев"! Вярвай ми,в този момент много българи,имат желание за " достъп", до " кавявата" ти точка! Аз лично Не!!! Европа се задръсти с подобни индивиди,дето не могат да си " напишат" нагледно и " името" си!-:( И ти очакваш положителни неща от тях?-:(((Аз лично бих Върнал на Границата ни,военнослужещите в Гранични войски Граничари с калашници и кучета,както беше преди 1989 г!!! Сегашната хилава " демокрация" ще ни уножи като нация!!
166
1
 
9
 
! Отговори
МОНГОЛ УЛС преди 9 месеца
до 179:Пусни им и дъщеря си(ако имаш де) и Маанетата от Джамията да се чувстват като у дома си хахаха
165
1
 
23
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
меркел и шолц да се оправят няма ли съд за тези хора сега всички страдаме от тяхнатапрос-то-тия
164
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ааа,не се оплаквайте! Ще я осъществите тази интеграция, ще я осъществите! Толкова години давахте на България акъл как се прави на теория ,хак ви е сега на практика! Ние морално сме с вас, вярваме в уменията ви!!!
163
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А не, не може така, нали казахте Wir schaffen das! и плюхте по Орбан и унгарците, сега се оправяйте и не мрънкайте!
162
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кукувицата меркел да ги гледа! Тази овца ги покани! По самолетите и обратно кой от където е! Някой въобще пита ли се, защо не бягат по мюсюлманските държави? Тези не живеят по правила, а отгоре на това им се дават пари и отглеждат на гърбът на всеки един европеец! По самолетите и обратно кой от където е!
161
37
 
5
 
! Отговори
Дончев преди 9 месеца
А ние какво чакаме? Защо не поемем част от товара на нашите европейски партньори? Нали сме в ЕС за да си помагаме! Има много свободни жилища, които не са обитавани от години. Нека се приеме закон, който задължава собствениците им, да съдействат на властите за настаняването в тях на нуждаещи се бежанци! Аз лично имам два апартамента във Варна и съм готова да отстъпя по-големия за бежанци. Това е мой дълг и дълг на всеки гражданин на ЕС!
160
1
 
22
 
! Отговори
ХИТЛЕР преди 9 месеца
НЯМА ЛИ НАСЛЕДНИЦИ
159
7
 
22
 
! Отговори
Пиян залян преди 9 месеца
Урките са най-гадното племе !
158
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изнемогвали били, искаха младо, здраво население, внесоха си го, молеха ги да дойдат, с добре дошли ги посрещаха навсякъде.Еимат нужда от свежа,млада работна ръка,какво се оплакват.Хорара от хубаво не бягат,пристигат при тях за по хубаво.Само че това не е кроткия германец,това са хора, на които ако не им харесва нещо, го показватПреди гасарбайтери за черна работа,им бяха турците,сега имат и др емигранти.Германец не се лови гасарбайтер,ама иска всичко да му е нар,ед няма какво да пищи.
157
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами това е да си призная честно " музика за моите уши"!!!! Та сега да върнат на " власт" другарката от Бившата ГДР! Госпожа Меркел! Та да се оправя Тя сега с тях! Странно за мен беше,че точно Германия,казвам Германия,защото ФРГ беше за мен преди 1989 г! Сега си е просто Германия! Та другарката Меркел беше тази,която " покани" *** индивиди в Германия и в Европа като цяло!!! Ама тези чуждоезичници,искат да чукат и живеят на Немската социална система! Меркел,не го ли предвиди това?-:(
156
3
 
26
 
! Отговори
МОНГОЛ УЛС преди 9 месеца
Нормалните Бели хора бягат към Южна Корея,Япония,Тайван,Китай това са единствените бастиони където Бонговци и Хабибита нямат никви права(дори не ги пускат в дискотеките ако са цветни хаха)
155
1
 
24
 
! Отговори
елате сега олеле преди 9 месеца
Що квичите бе швабен , нали вашата Меркел ви ги канеше . Дайте пример какво трябва да се прави , не с мигрантите а с меркелщината .

Спонсорирани публикации