Украйна дава зор на САЩ, иначе има "голяма опасност" да загуби войната

Конгресът на САЩ бави отпускането на спасителна помощ
251
Украйна дава зор на САЩ, иначе има "голяма опасност" да загуби войната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски каза днес, че забавянето на помощта от САЩ за Киев, която се обсъжда в Конгреса, би довело до "голяма опасност" Украйна да загуби войната, започната от Русия с инвазията през февруари миналата година, предаде Ройтерс.

Агенцията определя изявлението на Андрий Ермак като едно от най-откровените на високопоставен представител на украинските власти в контекста на витаещата несигурност около бъдещата спасителна помощ за Украйна от страна на САЩ и ЕС, като се има предвид, че не се вижда краят на бушуващия конфликт с Русия.

"Ако помощта, която сега се обсъжда в Конгреса, бъде просто отложена,... това предполага голямата опасност ние да останем в същата позиция, в която се намираме сега", каза Ермак на английски пред аудиторията си във Вашингтон. "И, разбира се, много голяма е вероятността да бъдем неспособни постоянно да отвоюваме територии, като съответно съществува голяма опасност да загубим войната", добави той.

Вчера представители на Белия дом казаха, че изтича времето и се изчерпват финансовите средства за подпомагане на Украйна.

Правителството на американския президент Джо Байдън поиска през октомври от Конгреса на САЩ близо 106 милиарда долара, за да финансира амбициозните военни планове на Украйна и Израел, както и за подсилване на сигурността по границата с Мексико. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, макар и с малко мнозинство, обаче отхвърлиха пакета от помощи. Представители на администрацията на Байдън все пак още се надяват, че основният пакет от средства ще бъде одобрен, отбелязва Ройтерс.

Ермак посочи, че спирането на пряката помощ от американския бюджет би било проблем.

"Естествено, без тази пряка подкрепа от (американския) бюджет ще бъде трудно да удържим... същите позиции, на които сме сега, както ще е трудно и за хората наистина да оцелеят... в условия на продължаване на войната", отбеляза началникът на президентската канцелария. "Ето защо е от изключително, жизненоважно значение тази помощ да бъде гласувана, и то колкото се може по-скоро", каза още началникът на канцеларията на украинския президент.

Ермак направи изявлението по време на второто си посещение във Вашингтон в рамките на броени седмици, отбелязва Ройтерс. Той каза, че ще настоява пред американския Конгрес и правителство да обърнат внимание на жизненоважното значение на одобрението им за новия пакет помощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
25
 
! Отговори
Нострадамус преди 8 месеца
На зельо дните са преброени и по всяка вероятност няма да посрещне новата година.
122
3
 
38
 
! Отговори
Дедо Господ преди 8 месеца
Късно, чадо... тя войната бе загубена още в момента, в който решихте да вдигнете оръжие срещу Русия.
121
3
 
37
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Харесва ми как угодно представяне новините .. разбираш ли Украйна ще загуби, защото ще им забавят помощта. Ами не. Украйна ще загуби и в двата случая. Защото проблема вече е живата сила. А украинци няма как да им пратят (освен ако не екстрадират бежанците от Европа наобратно). Въпросът е че все още има шанс Украйна да я има на картата. Ако конфликта продължи до последния украинец, няма да има такава държава след това.
120
5
 
28
 
! Отговори
Някой преди 8 месеца
Кухоглавите укри не разбраха ли, че губят войната и ще трябва да отговарят за сътворените от тях гадости.
119
1
 
19
 
! Отговори
toti преди 8 месеца
Ако дойде зимата и задържи снега,много ще опукат от измръзване и едва ли Руснака ще се грее на топло и май се вижда края на Украйна..........
118
1
 
29
 
! Отговори
СПАС преди 8 месеца
......имало голяма опасност да изядат дървото?:))))))))) Кой пък дори си е помислял, че НАТО, може да победи РУСИЯ???В България такива смешници, няма!:)))))))
117
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
нали мобилизират и жени, значи тия които ги раним по хотелите на слънчака може да им ги връщаме обратно няма нужда да инвестираме повече в тях
116
2
 
24
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 8 месеца
Вън наглите окраинци!
115
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зельо, както дава зор на американците, така в последния момент е отменил уговорен брифинг с Конгреса на щатите. Нещо се е случило, до утре дано се разбере.
114
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофашизмът, както нацизмът, се лекуват на бойното поле. Лечението продължава.
113
3
 
11
 
! Отговори
Танас преди 8 месеца
Тая война още ли върви? Идва 2024, вече не са интересни. Даже по социалните мрежи нищо не излиза от месеци. Интригата е вече на друго място. Тия се изтъркаха.
112
33
 
6
 
! Отговори
Предприемач преди 8 месеца
Русия е вече изолирана, икономически смазана и зачеркната от всички. Там вече не е интересно. Сега е ред на арабите.
111
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
годината е 2024 лятото. Последния влак потегля от Киев за Полша. Бяха забелязани хора от бившето правителство на Укрия, опитващи се да се хванат за прозорците но много от тях падаха в движение.
110
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След гадостите които България направи, вече никога няма да получи нищо от Русия на приоритетна основа.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кое беше вярното - руската армия е силна и неподима, ама много щади украинците и напредва бавно, или че руската армия се бие с всичка сила с цялото НАТО и затова няма напредък?
108
16
 
4
 
! Отговори
Гого преди 8 месеца
Глупости, поредната медиина хибридна лъжа от кремля. Според Винокуров ВСУ напредва към столицицата на раша а джуджо Путин се е скрил в бункера си и чака да подпише капитулацията на раша.
107
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След като Русия освободи Одеса и вдигне обсадата на Приднестровието, Борел, фон дер Лайен и останалите ще се изправят голи пред фактите, където още милиарди азиатци, африканци и латиноамериканци ще ги видят като изтърканите, лепкави шарлатани, които те са.
106
3
 
18
 
! Отговори
луд историк преди 8 месеца
Дааа! Историята трябва да се изучава и помни. И който има акъл в главата си, да си взема поуки от нея! Все пак не са минали много години от края на ВСВ, а някои я забравиха. За Наполеон е ясно, че не помнят, защото е преди 200 години.
105
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-големия виц на русофилите: "Украйна започна войната"
104
0
 
15
 
! Отговори
До българка. преди 8 месеца
Ами да попитам според вас ще има ли Украйна след година-две или ще е на парчета,и ако Украйна не е във война защо хиляди украинци са в България по плажовете?Защо милиони умряха на фронта?