Украйна дава зор на САЩ, иначе има "голяма опасност" да загуби войната

Конгресът на САЩ бави отпускането на спасителна помощ
251
Украйна дава зор на САЩ, иначе има "голяма опасност" да загуби войната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски каза днес, че забавянето на помощта от САЩ за Киев, която се обсъжда в Конгреса, би довело до "голяма опасност" Украйна да загуби войната, започната от Русия с инвазията през февруари миналата година, предаде Ройтерс.

Агенцията определя изявлението на Андрий Ермак като едно от най-откровените на високопоставен представител на украинските власти в контекста на витаещата несигурност около бъдещата спасителна помощ за Украйна от страна на САЩ и ЕС, като се има предвид, че не се вижда краят на бушуващия конфликт с Русия.

"Ако помощта, която сега се обсъжда в Конгреса, бъде просто отложена,... това предполага голямата опасност ние да останем в същата позиция, в която се намираме сега", каза Ермак на английски пред аудиторията си във Вашингтон. "И, разбира се, много голяма е вероятността да бъдем неспособни постоянно да отвоюваме територии, като съответно съществува голяма опасност да загубим войната", добави той.

Вчера представители на Белия дом казаха, че изтича времето и се изчерпват финансовите средства за подпомагане на Украйна.

Правителството на американския президент Джо Байдън поиска през октомври от Конгреса на САЩ близо 106 милиарда долара, за да финансира амбициозните военни планове на Украйна и Израел, както и за подсилване на сигурността по границата с Мексико. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, макар и с малко мнозинство, обаче отхвърлиха пакета от помощи. Представители на администрацията на Байдън все пак още се надяват, че основният пакет от средства ще бъде одобрен, отбелязва Ройтерс.

Ермак посочи, че спирането на пряката помощ от американския бюджет би било проблем.

"Естествено, без тази пряка подкрепа от (американския) бюджет ще бъде трудно да удържим... същите позиции, на които сме сега, както ще е трудно и за хората наистина да оцелеят... в условия на продължаване на войната", отбеляза началникът на президентската канцелария. "Ето защо е от изключително, жизненоважно значение тази помощ да бъде гласувана, и то колкото се може по-скоро", каза още началникът на канцеларията на украинския президент.

Ермак направи изявлението по време на второто си посещение във Вашингтон в рамките на броени седмици, отбелязва Ройтерс. Той каза, че ще настоява пред американския Конгрес и правителство да обърнат внимание на жизненоважното значение на одобрението им за новия пакет помощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
22
 
! Отговори
Българка преди 9 месеца
Украйна няма как да загуби войната, защото чисто и просто това не е война. Всеки с някаква минимална реална представа от военно дело го знае това. Една пълномащабна война би означавала, че за 48 часа в Украйна няма да има нито един функциониращ: мост, летище, гара, тунел, завод, пристанище, първокласен път, енергийно депо, склад с боеприпаси, гаражи с военна техника, пожарна, военна болница и прочие. Пълномащабна война с ядрена сила, напълно самизадоволяваща оръжейните си нужди, е пълен нонсес.
102
1
 
11
 
! Отговори
Слава на Русия-Путин преди 9 месеца
Американските *** и трансджендъри много тихи станаха,не смят дума да обелят!Лично съм обещал на един приятел дето е луд фен на САЩ като Украйна загуби война да го набия,ей така защо като Русия и аз мога да си го позволя!
101
1
 
7
 
! Отговори
уеуееее преди 9 месеца
Това на нормален език да се чете: "Спукват ни от бой! Олеле, спасявайте ни!".
100
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски да си взима бежанците от черноморието и да ги праща на фронта .
99
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дългът на САЩ много скочи, а и лихвите са високи. С други думи, парите за безумни войни свършиха поне в обозримо бъдеще. Има някъде година до изборите, т.е. до идването на републиканците. Всеки от участниците в тази глупава война да си прави добре сметката от тук нататък - да воюва ли, да бяга ли, да преговаря ли. Когато наближи капитулацията няма да има много време за реакция и ще изглежда като Афганистан от 2020г.
98
0
 
21
 
! Отговори
Слава на Русия-Путин преди 9 месеца
Лошо е че България пак е на грешката страна, тепърва ЕС и България ще усещаме последици от войната, скъпотия,глад,мизерия и най-лошото алчни и нагли политици!Бог да пази България и българите!
97
0
 
8
 
! Отговори
До Ердоган преди 9 месеца
Баба Ванга е казала,че Турция ще вземе родните от България,но е и казала че България ще стане швейцария на балканите,а Турция ще се разпадне и спре да съществува,ме дей ла много *** кастрена.Слаяа България и Русия,докато има Русия ще има и България ,на пук на продажбите ни политици.Айде още веднаж ти еб.а ***..та ря..на
96
0
 
19
 
! Отговори
bl преди 9 месеца
"Не може 150млн. руснаци да държат световните ресурси на планетата." ... Така е. 150млн. руснаци не могат, НО 150млн. руснаци с 150 ядрени бойни глави - могат и още как.
95
5
 
2
 
! Отговори
Ердоган преди 9 месеца
Защо така чоджум 110?! Трябва да учите турски - официалният език на Тюркийе Джумхюриети! Какво ще правите като присъединим Дунавския Вилает, а вие не знаете новия си майчин език?!
94
0
 
14
 
! Отговори
Ха ха преди 9 месеца
Толкова милиарди... тонове оръжие и боеприпаси.... безплатно обучение "кое бутонче да натисна" за украинските войници от западни инструктори... разузнавателни данни от трите най-големи военни разузнавания в света ... безплатен високоскоростен интернет от Мъск .... срещу тоталната икономически, финансово и политически блокирана Русия .... и да говорим за загуба на войната??? ИЛИ УКРАИНЦИТЕ СА СМОТАНИ КАТО КУЦИ КОНЕ ... ИЛИ ПОЛИТИЦИТЕ ИМ МНОГО КРАДАТ ОТ ТИЯ ПОМОЩИ. Коя ли е причината ?
93
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо. Родните евроатлантици ще си даряват заплатите. И без това постоянно обясняват, че взимат пецифрени суми. Киро да не се прави на луд, ами направо офшорката да дари.
92
5
 
3
 
! Отговори
Възпитан и грамотен преди 9 месеца
Не ви отива да пускате статия със заглавие, че някой "дава зор". Тук влизат и четат много хора и не ви прави чест да пущате такива заглавия.
91
0
 
18
 
! Отговори
bl преди 9 месеца
Никаква опасност няма! Напълно безопасно може да се твърди че Украйна е загубила войната.
90
0
 
16
 
! Отговори
Слава на Русия-Путин преди 9 месеца
Много се смея на нашите псевдо медии, пропаганда голяма.Година и половина Русия губи войната,Путин умря,не знам си какво ,що и сега? Помощ, помощ Украйна губи войната.Срам и позор за САЩ и ЕС,и половина свят подкрепящ зеления наркоман, Русия ги навря в девета глуха!
89
0
 
7
 
! Отговори
чудител преди 9 месеца
даже моите приятели от ДНЕС.БЕГЕ обърнаха палачинката за няма две седмици. м-да, аудиторията ви трудно ще го преживее.
88
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еййй, тия вече взеха да нареждат на САЩ, май доста се унесоха.
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Украйна дава зор на САЩ, иначе има "голяма опасност" да загуби войната"---------------Как така, нали Украйна "печели" войната? Нали центаджиите тука обясняват, че руската армия била "втората по сила" в Украйна?
86
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече стана съвсем ясно кой с кого воюва. САЩ с Русия чрез Украйна, а не Русия и Украйна. И на американците като им стана ясно, че губят войната, започнаха да отстъпват. Горката Украйна, отиде по дяволите в тази схема. А задокеанските изчадия пак ни лук яли, ни лук мирисали.
85
1
 
19
 
! Отговори
Слава на Русия-Путин преди 9 месеца
Русия не може да бъде победена,необятна страна с много ресурси и оръжия,а някак си тия атомни бомби много плашат САЩ и запада.Между другото искам да попитам,защо говорят вече за загуба на война от страна на Украйна? Нали на руснаците им бяха свършили ракетите?Путин нали беше умрял и го бяха бутнали във фризера,сега що пеете друга песен?
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЮСА да теглят заем няколко стотин милиарда доларес и да ги дадат на Зельонов за шмърканье да си купи, колко му е :)))

Спонсорирани публикации