Грешки на охраната на Фицо - втори нападател щеше да го убие

Ген. Коджейков: Има секунди, в които премиерът на Словакия е сам
16 май 2024 11:21, Елка Василева
57
Грешки на охраната на Фицо - втори нападател щеше да го убие
Снимка: БГНЕС

"Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират, вниманието им е насочено към нападателя, а премиерът е свит. Ако тръгне втора атака от някъде другаде, отзад, той ще бъде убит“. Това коментира пред bTV ген. Тодор Коджейков, бивш началник на българската Национална служба за охрана, след като вчера министър-председателят на Словакия Роберт Фицо беше атакуван от 71-годишен мъж в град на 150 км от Братислава.

Още по темата
"Според мен това е грешка и пропуск. Учили са ни, че ние трябва първо да се погрижим за охраняемото лице. Има действия, които се разпределят между служителите", обясни още ген. Коджейков.

"Има секунди, в които премиерът е абсолютно сам, ако има втори нападател, може спокойно да го довърши", допълни експертът.

"6-7 човека се скупчват около нападателя и оставят премиера. Според мен вниманието трябва да бъде насочено към министър-председателя и един или двама човека, както и полицаите, или хората, които са на втората линия, да са около атакуващия. След това трябва да започне евакуация и да се придвижат по най-бързия начин до безопасно място", обясни ген. Коджейков.

Той посочи, че на големи мероприятия, на които присъстват повече хора, се правят проверки с рентген и има контролно-пропускателни пунктове.

"Тук просто хора са се събрали на улицата и са поискали да приветстват премиера. Според мен нападателят е имал наблюдения как и по какъв начин протича ежедневието на премиера и използва момента той да излезе от втора линия. От един метър стреля във Фицо – пет изстрела за секунда и половина – две", посочи ген. Коджейков.

"При атака от един метър успеваемостта е почти на 100%, защото реакцията – докато мозъкът свикне с мисълта, че се случва нещо, е една секунда. Докато се влезе в действие – тялото да започне да работи, минава още една секунда. Необходими са около две секунди за реакция – това се тренира, за може съзнанието така да реагира, че във всеки един момент да можем да направим нещо, без да мислим", коментира още той.

"От стрелбата до евакуирането на премиера има много слабости от страна на охраната. Не знам по каква програма учат и за какво са тренирани", смята ген. Тодор Коджейков.

"Сред тях е това, че охранителите така хващат ранения Роберт Фицо, че започват да го теглят. Един от тя се опитва да го хване за крака, за да може да го носят. Има суетене", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 32 "Що не пуснем китайски и руски телевизии" Щото не искаме "паралелна реалност". Остави да попие, не се напъвай да ми отговаряш.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 29 - тук сме топа на свободата на словото с любимците на Меркел и Урсула - Тиквун и Кирчо, нали? Що не пуснем китайски и руски телевизии като сме либерални от Фицовите избиратели? Въпросите са риторични не се напъвай да отговаряш, остави ги да попият в подсъзнанието ти и до някой друг месец ще разбереш дали по душа си истински демократ или обикновен лицемер.
30
0
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 5 месеца
Защото ако стрелеца е бил сред тълпата, има възможност ако охрата отвърне на огъня да ранят или убият и други хора, особено ако говорим за стрелба от един метър.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Коджейков, толкова са ви и учили. НСО-то може да работи само по метода на грубата сила без капка акъл!Единственото правилно беше да обезвредеят нападателят, иначе ако охранителите бяха набоиколили премиера, то щеше да има няколко убити.
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 28 "Плюете по Фицо, но той е най-дългогодишния премиер на Словакия" Знаем. Под неговор ръководство Словакия се смъкна с 15 места в ранкинга за свобода на словото и медиите.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Омразата никога не печели симпатии и подкрепящите покушението отвращават народа от демократична Европа. Плюете по Фицо, но той е най-дългогодишния премиер на Словакия, а тя е единствената държава в Европа, в която раждаемостта се покачва през последните 20 години и на която населението се увеличава без външна миграция. Словаците са си го избрали и това покушение е незачитане на демокрацията и либерализма. Подкрепящите този тираничен акт не сте никакви демократи, а обикновени клоYни.
26
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Очевидно "Евроръководството беше видимо доволно от случилото се!" А защо да не е? Един опитващ се да разруши свободата в държавата си си получи заслуженото. Ще са доволни и когато престъпника в Кремъл си получи заслуженото.
25
2
 
3
 
! Отговори
След като казаха по преди 5 месеца
телевизията какви ги е творил Фицо се оказва ,че грешката е на стрелеца фактически
24
3
 
10
 
! Отговори
Очевидно преди 5 месеца
Евроръководството беше видимо доволно от случилото се!Изявленията им са чисто лицемерие!Няма как да е иначе -главният терорист Сорос е техен шеф!
23
0
 
17
 
! Отговори
Пич преди 5 месеца
Охх, поредния български експерт и съмнителен генерал. Имаше поне 2-*** души, които останаха с премиера. Глупости на търкалета. Нападателят извади пистолет и стреля от 1 метър, нашите ако бяха щяха да се насеерат.
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кога ще прочетеме такива хубави новини и за Боко Тиквата,
21
2
 
0
 
! Отговори
Куиър Вещиците преди 5 месеца
от ЕвроВизия са НаПравили Магия върху Левият, но Иначе Консервативен Фицо!
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А тиквата кога ? Нали и той е взел властта особено в съда и прокуратурата за да не го осъдят . Борба за власт защтот в ЕС властта остана единствения доходен бизнес . Всеки иска да работи в партия и да се кандидатира за евродупитатин за да опрай Европа . Вече даже за България е малко . *** оправаме Европа щото евродупитатските заплати са по големи . Елената даже религията си смени за да е пак евродупитат и да оправа Европа :)))
19
7
 
16
 
! Отговори
Юдеите са нагли преди 5 месеца
Демокрацията е прикрит ционизъм. Юдейско робство над целия свят. Тя е това, което юдеите не успяха да сторят, чрез комунизма.
18
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евреите започнаха да избиват даже и словаците. Европа трябва да унищожи Ерусалим, както римският Император Тит Флавий е унищожил Ерусалим навремето. Голяма грешка е да оставите евреите да ви убиват така. И да ги изкарвате борци за свобода и герои.
17
8
 
12
 
! Отговори
Альоо преди 5 месеца
Дрън дрън, грешка! Няма никаква грешка, това трябваше да бъде сплашване. Само че никой не очакваше, дори и поръчителите от ЦРУ, че този *** неосъщественият поет ще гърми като на свадба. Не напразно изкараха веднага Бидоня по телевизията да бръщолеви. Сега не могат да го лепнат и на руснаците, и ще се опитат да изкарат поета, че не е добре с акъля.
16
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Супер! Митрофанова кога?
15
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин се охранява добре,пази се чист и непорочен за Хага.Там ще е булка..
14
4
 
28
 
! Отговори
Кубрик преди 5 месеца
Колко жалки еврогейците,сега ще пишат по всички канали,че тоя 71 годишен приятел на Путин, Лицемерие и подлостта вече е в кръвта.
13
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По-добре, че вече е инвалид и ще се мъчи цял живот. Браво на атентатора!

Спонсорирани публикации