С електронна система пациенти получават лекарства за два часа

Преди това ги чакаха седмици
22 окт 2024 22:00, Стела Стоянова
5
С електронна система пациенти получават лекарства за два часа
Снимка БГНЕС, архив

Чрез системата за издаване на електронни протоколи за отпускане на скъпоструващи лекарства за домашно лечение пациентите ги получават за по-малко от два часа. Това сочат данните от анализа на платформата за електронно издаване на „Протокол за предписване на лекарствени продукти, заплащани от Националната здравноосигурителна каса/ Районните здравноосигурителни каси (НЗОК/РЗОК)“, съобщиха от „Информационно обслужване“ АД. Преди електронизацията на услугата, заверката за издаване на медикаментите е отнемала до няколко седмици.

От въвеждането в експлоатация на системата за обработка на електронни протоколи през март 2023 г. досега са обработени около 720 хил. протоколи за скъпоструващи лекарства за домашно лечение на над 231 хил. пациенти. Данните показват още, че средно на месец се отпускат близо 90 млн. лв. за тези медикаменти.

Целият процес за обработка на електронен протокол „1С“, който е най-често срещаният при отпускане на скъпоструващи лекарства, е намален на 85 минути, каза Георги Недев, ръководител “Здравноосигурителни системи“ в „Информационно обслужване“. По думите му електронните протоколи успешно са заместили използваните доскоро хартиени протоколи за отпускане на медикаменти за скъпоструващо домашно лечение. „С въвеждането им отпадна задължението на здравноосигурените лица да посещават РЗОК и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпадна и ангажиментът на пациентите да предоставят в аптеките хартиени документи при получаване на изписаните им медикаменти“, каза още той.

Модулът за електронни рецепти се използва ефективно от близо 3300 аптеки в цялата страна. Общият брой на изписаните електронни рецепти надхвърля 3,8 млн., като аптечната мрежа обработва ежедневно над 6500 рецепти за скъпоструващи медикаменти за домашно лечение, отпускани по протокол. През онлайн системата за предписване и отпускане на лекарства са изписани над 3,2 млн. лекарствени продукти, пише БТА.

Със системата работят над 5300 медицински специалисти и 6500 фармацевти, допълниха от „Информационно обслужване“.

Над 200 хил. съобщения по телефона или чрез платформата Viber са изпратени на близо 90 хил. пациенти, които ползват помощни средства или скъпоструващи лекарства за домашно лечение, информират от дружеството. Електронизацията на услугата бе въведена в експлоатация на 1 септември т.г.

Над 110 млн. електронни прегледа са регистрирани в Националната здравноинформационна система за близо две години, съобщиха по-рано от „Информационно обслужване“. Досега са регистрирани 410 млн. електронни здравни записа, което превръща платформата в един от най-използваните софтуерни продукти в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: лекарствапротоколи
Още от Свободно време.
5 знака, че имате нужда от почивка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Два часа, + колко дни, е-рецепта за чай и капки за носле за 100 лв, е-каша.:))
4
0
 
3
 
! Отговори
MNENIE преди 2 часа
Лъжат .
3
0
 
3
 
! Отговори
Алоооуууу да питам преди 2 часа
Това е реклама на кого.... Това първо не е истина, второ е ЛЪЖА.
2
0
 
3
 
! Отговори
Има липсаналекарства преди 2 часа
Колкото и да е бърза рецептата-като го няма в складовете какво правим....
1
0
 
3
 
! Отговори
А аз за minirin преди 2 часа
С електронна рецепта чаках 14 дни, за малко да се анулира рецептата... Нямам думи

Спонсорирани публикации