Как да се грижим за телефона си, така че да го използваме по-дълго?

5 съвета, с които да удължите живота на своето мобилно устройство
Спонсорирано съдържание | 22 окт 2024 12:24, Александър Попов
Как да се грижим за телефона си, така че да го използваме по-дълго?

Всеки нов смартфон идва с обещание за по-бърза работа и нови функции, но често забравяме, че и нашите настоящи устройства имат потенциал да работят перфектно за дълго време. С малко внимание и няколко прости навика, можете да избегнете честите ремонти или нуждата от подмяна. В тази статия ще ви споделим няколко полезни съвета как да удължите живота на телефона си и да го запазите в отлично състояние.

Използвайте защитен калъф и стъклен протектор

На пръв прочит това може и да звучи като нещо, което всеки прави така или иначе, но има значение какви продукти използваме. Някои смартфони пристигат с прозрачни силиконови калъфи в кутията, които подобряват устойчивостта, но има и много по-добри варианти от тях. За максимална защита търсете кейсове с твърд гръб и въздушни „джобове“ в ъглите, които абсорбират силата на удара при изпускане.

След като сме предпазили стъкления гръб, е време да помислим и за дисплея. Тук отново трябва да кажем, че някои смартфони пристигат с фабрично инсталирано фолио върху екрана, което предпазва от надраскване, но не и от счупване. Добре е при първа възможност да сложим стъклен протектор, като тук важното е да изберем такъв с 9H ниво на твърдост за максимална протекция.

Следете свободното пространство и изтривайте ненужните файлове редовно

Случвало ли ви се е, сякаш изведнъж, смартфонът ви да стане значително по-бавен в отварянето на приложения и всякакви други операции? Често това се дължи на недостатъчно налична памет за съхранение. Колкото по-дълго използваме един смартфон, толкова повече запълваме хранилището му със снимки, видеа, приложения и други файлове.

Някои прости мерки, които може да предприемете, е да изтриете всички несполучливи и ненужни изображения и видеа от галерията си. Понякога си правим по десет снимки, докато най-после ни хареса една, но забравяме да изтрием предходните. Ако не искате да се лишавате от никакви файлове, вариант е да използвате облачно пространство за съхранение, на което да преместите някои от тях и така да освободите място на телефона.

Проверявайте състоянието на компонентите

На този етап до голяма степен приемаме смартфоните за даденост и може би не винаги осъзнаваме колко сложни са тези устройства всъщност и колко много технология е поместена в това малко пространство. Едно случайно изпускане или намокряне може да повреди някой вътрешен елемент без да разберем и оттам да се появят проблеми, които да се чудим на какво се дължат. Едното решение е да посетим сервиз и така да разберем къде е причината, но има и по-лесен начин за установяване на щета.

Yettel наскоро представи нова услуга, наречена „Смартфон диагностика“, която извършва изцяло дигитални тестове в шест основни категории: „Аудио“, „Камера“, „Дисплей“, „Сензори“, „Бутони“ и „Софтуер“. Всеки от тези компоненти бива проверен по различен начин. Например функциите на слушалката и високоговорителите изискват да бъде продиктувано число през тях, което след това трябва да въведете на екрана. След приключване на всички тестове ще разберете къде точно са проблемите, ако има такива, и може да занесете устройството в оторизирания сервиз на Yettel, където те да бъдат отстранени бързо и ефикасно.

Инсталирайте всички нови ъпдейти

Независимо дали използваме iOS или Android, телефоните ни всеки месец получават така наречените „ъпдейти на сигурността“. Понякога ги игнорираме или просто забравяме, защото устройството ни ще продължи да си работи нормално и без тях. Истината е, че те предоставят решения за новооткрити „дупки“ в сигурността на операционните системи, затова е важно да ги инсталираме навреме.

Веднъж годишно производителите ни изпращат и цялостните ъпдейти на операционната система, които пък носят куп нови функции и опции за персонализиране. Те са по-големи като размер и затова  инсталацията им отнема повече време, но са дори по-важни от месечните. Без тях някои апликации може да не работят оптимално, а по-нови периферни устройства, като смарт часовници и слушалки, може въобще да не осъществяват връзка със смартфона.

Почиствайте прах и замърсявания

Когато залеем смартфона си с нещо или го изцапаме, веднага след това ще го почистим, защото петното прави голямо впечатление. Праховите частици са толкова миниатюрни, че се наслояват между устройството и кейса, както и в портовете, което не само е по-трудно забележимо, но и с времето може да създаде редица проблеми.

Ако оставим да се натрупа прах в порта за зареждане, в един момент контактът, който се осъществява с кабела, ще бъде възпрепятстван и това може да повлияе на зареждането. При събиране на прах в говорителите и слушалката е възможно да започнем да чуваме по-слабо събеседниците си по време на телефонни разговори, както и те нас. Най-доброто решение в случая, е да почистим портовете, използвайки флакон с компресиран въздух или направо въздушен компресор.

Ако след всички тези съвети мобилното ви устройство все още не функционира оптимално, може би е време за ново. В този случай може да занесете старото в Yettel и да получите отстъпка за закупуване на друго с програмата „Рециклирай и спести“. Всички смартфони, закупени онлайн или от физическите магазини на оператора, получават три години гаранция вместо стандартните две, което означава удължен жизнен цикъл на устройството.

Пакетът с услуги „Смартфон вселена“ предлага и гъвкави условия на лизинг, ваучер за смарт аксесоар при покупка на ново устройство, както и възможност за допълнителна застраховка „Смартфон протект“. Цялата тази добавена стойност, която предлага телекомът, ни помага да съхраним мобилните си устройства като нови за по-дълго, а с това отлагане на смяната им, помагаме и на околната среда.
 


Спонсорирани публикации