Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната

Намираме се в безсмислена ситуация
18 май 2024 10:30, Стела Стоянова
283
Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната
Снимка БГНЕС, архив

"Намираме се в безсмислена ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. А не иска Украйна да я загуби", заяви украинският президент Володимр Зеленски пред АФП. Интервюто му е пространно, засягащи различни аспекти на конфликта с Русия.

Зеленски отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за примирие по време на олимпийските игри в Париж. Според него това ще осигури предимство на Москва, тъй като "ще й даде време да придвижи войски и артилерия". Украинският лидер заяви, че Киев и западните му съюзници имат "едни и същи ценности", но често "различни възгледи", особено за това как може да изглежда краят на конфликта. "Ние искаме войната да приключи със справедлив мир за нас. Западът иска войната да приключи. Период. Колкото е възможно по-скоро. За тях това е справедлив мир", каза той. Зеленски добави, че глобални играчи като Китай имат влияние върху Русия. "И колкото повече такива страни имаме на наша страна, на страната на края на войната, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява с тях".

Зеленски повтори призивите си към съюзниците да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана и изтребители. И каза за руснаците: "Те могат да обстрелват нашата територия с всякакви оръжия от своята територия. Това е най-голямото предимство, което има Русия. Ние не можем да направим нищо на техните системи, които се намират на територията на Русия, със западни оръжия". Призова за разполагането на две батареи „Пейтриът“, които да защитават небето над Харковска област, а и да покажат устойчивостта на Украйна. Зеленски подчерта, че на Украйна са необходими 120-130  изтребителя F-16 или други модерни самолети, за да има паритет с Русия.

Украинският лидер призна, че с влизането в сила на закона за мобилизацията има проблеми с личния състав и "морала" в украинските редици. Но гарантира, че страната ще удържи отбранителните си линии и ще спре всеки голям руски пробив. "Никой няма да се предаде", каза той.

По време на посещението си в Киев тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че "в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решение за това как ще води тази война", припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде на палатка да пазим паметника на Съветската Армия от вандали!
107
0
 
4
 
! Отговори
Дацо преди 4 месеца
Тебе като не те е страх , мачкай какво чакаш ! Или : " Батко , тука един ме бие , еда да го стреснеш . " !
106
10
 
1
 
! Отговори
Разклокочен преди 4 месеца
Ох, целия клокоча от справедлив гняв и възмущение срещу трагедията и ужасите на бруталната агресия и извършените военни престъпления и престъпления срещу човечеството от режима на Путин и неговата криминална клика и с нищо непредизвикана агресия на кървавия кремълски диктатор срещу Украйна която просто мирно и тихо си седеше и нищо не правеше! Целият съм разклокочен от справедлив гняв, ох.
105
0
 
5
 
! Отговори
до112 булгаристанец преди 4 месеца
Завиждай смешшшко на дрогирана зелка президент че плямпа врели некипели вместо да вика Западът се страхува УРК да загуби войната, а не Русия
104
12
 
3
 
! Отговори
Минуващ преди 4 месеца
Наглите украинци имат нахалството да живеят добре в собствената си страна и да не се предават на руските завоеватели. Как смеят! Путин не одобрява!
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние сме се определили за Русия, Коцето не знам, ама *** и Боко,гаранция!
102
2
 
5
 
! Отговори
Стига глупости преди 4 месеца
До Българин: Е ако наркоман и бивш комедиант ти се вижда подходящ за президент си напълно прав.
101
2
 
12
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
До ПЕТКО САТЪРА: Петко, Петко, вятър те вее на бял кон. В бункера бил Путин, а? До вчера Путин беше на официално държавно посещение в Китай, а може и още да е там. Това, че нашите медии пропуснаха тази новина не е нещо ново за тях.
100
4
 
3
 
! Отговори
КОПАЙТЕ СИ БУНКЕРИ преди 4 месеца
И ГИ ПЪЛНЕТЕ СЪС ЗАПАСИ ОТ ХРАНА, ВОДА, ЛЕКАРСТВА И Т.Н.
99
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
ТАЯ НОЩ МИ СКЪСАХА РУСИЯ ПУТИН ОТ ФИСТ С КРАКА МНОГО Е НЕНАСИТЕН!
98
3
 
16
 
! Отговори
Да бе! преди 4 месеца
"Никой няма да се предаде", каза той. Май точно обратното става. Предават се на руснаците цели подразделения от украинската армия. Логиката им е проста, и войничетата си го казаха: Не можем да отстъпим, защото заградителните отряди зад нас ни разстрелват! По добре в плен, поне сме живи!
97
3
 
13
 
! Отговори
ВСИЧКИ СЕ СТРАХУВАМЕ преди 4 месеца
ОТ НАРКОМАНА КОЙТО СЪЗНАТЕЛНО ТИКА СВЕТА КЪМ ЯДРЕНА ВОЙНА
96
0
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 4 месеца
Оффф, то всички мрежи гъмжат от клипове,кой от кой по достоверни! Защо се излагаш въобще да ги гледаш? Най-вече ТикТок!
95
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това наркозависимо нещо няма да кандиса докато Украйна не бъде разорана а народът и похабен!
94
3
 
15
 
! Отговори
. преди 4 месеца
Русия няма как да загуби, защото тя не води война. Русия работи по специална военна операция и тя ще приключи, когато Путин реши. Тука няма спечелили или загубили. Просто се провежда денацификация в украйна. И който и да се намеси в операцията, не може да й повлияе.
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зеле жъ викаш на путин, и то зеле кьoce!
92
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е нормално е да се страхува запада колхозниците да загубят. Нали после за пореден път ше трябва да спасяват пиянките от техните им каши забъркани от диктаторчета с его.Едно е после да възстановят по малка държава като урките, друго целата *** на пРосията.
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЗЕЛЕ,КОЙ ТИ Е КРИВ,ЧЕ СЕ ВЪРЗА КАТО АБСОЛЮТЕН ЛАИК И ВМЕСТО ПАТРИОТ ОТГОВОРЕН ЗА БЪДЕЩЕТО НА РОДИНАТА СИ, СЕ ПРОДАДЕ ЗА 30-ТЕ СРЕБЪРНИКА??!!!...
90
1
 
9
 
! Отговори
така е преди 4 месеца
Всички на 4-ти километър са убедени в това.
89
13
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 4 месеца
НАТО ако бъде принудена може да смаже русия силите са поне 3-1 но не желае все още по твърд подход всичките им междуконтинентални ракети буревестници и прочие могат и ще бъдат прехванати и у ищожени ако се стигне дотам

Спонсорирани публикации