Експерт: Брендо е един от последните мохикани на по-дивашката престъпност

Направи избор за оцеляване - жив в затвора, не мъртъв навън
25 юни 2024 12:41, Елка Василева
115
Експерт: Брендо е един от последните мохикани на по-дивашката престъпност
Снимка: архив, БГНЕС

„Евелин Банев-Брендо можем да кажем, че е фосил – един от последните мохикани на по-дивашката престъпност. Един от последните големи играчи от времената на бурния преход в България“, коментира пред bTV криминалистът Иван Савов.

Още по темата
Обявеният за национално и международно издирване Евелин Банев-Брендо се предаде на полицията вчера. Той отиде в 7:30 ч. сутринта пред Централния софийски затвор и е задържан.

„Това е човек, който има много дълга кариера, донякъде спорна. Човек, който е замесен във финансови далавери с някогашната банка „Биохим“. Подобен тип хора работят в началото каквото падне и впоследствие се превръща във все по-голям фактор и играч“, каза още Савов.

По думите му обикновено, за да тръгне кариерата на подобен човек, някой го дърпа. Савов не знае със сигурност кой е човекът, който дърпа Брендо. Споменават се имена като Доктора и Таки.

За криминалиста е много интересно защо Евелин Банев се предаде точно сега. Според него има нещо, което го притеснява, за да остане навън.

„Той знае много добре, че влезе ли в затвора, ще бъде защитен и ще остане жив“, смята Савов.

Според адвокат Димитър Марковски това е много добре премислен ход.

„В затвора охраната е сериозна и много трудно може да се пробие и да се стигне някой да бъде ликвидиран. По-добре в затвора жив, отколкото навън свободен, но мъртъв. Според мен Брендо е направил един избор за оцеляване“, коментира Марковски.

„Подобен тип хора като Евелин Банев, за да останат живи по време на тази своя трафикантска дейност, нерядко се съгласяват да съдействат на братски служби – американски, които също ги използват като мулета, но за техните си цели. В един момент, когато настъпиш интересите и на едните, и на другите – какво правим? Влизаш в затвора“, коментира още криминалистът Иван Савов.

Кой е Евелин Банев-Брендо?

Евелин Банев-Брендо е роден в Бургас на 8 октомври 1964 г. Дълги години тренира борба. Името му нашумява през 2007 г., когато на 17 април е обявен за общодържавно издирване заедно със съпругата си Десислава и още двама души по обвинение за пране на над 2 млн. евро.

В началото на юни 2009 г. обвинителният акт срещу него е внесен в Софийския градски съд. Той е подсъдим по две обвинения – за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и за участие в организирана престъпна група.

През пролетта на 2011 г. – 15 март, срещу Брендо е организиран атентат. Наемен убиец стреля по него, но успява да го уцели само в ръката. Евелин Банев не е тежко ранен и дори не подава сигнал в полицията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от За да се разбираме
Уроци, на които ни учи провалената връзка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
То пък в затвора щото е много сигурно.
41
3
 
4
 
! Отговори
Не е щангист преди 6 дни
Има - Асан Фасилев. Но пък гаджето му е културис
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да не би да са отвлекли отново дъщеря му Лара или друг близък, а изнудването да е да влезе доброволно в затвора?
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Има ли престъпник в България който да не е тренирал борба,бокс,самбоб,щанги и други спортове в който за да победиш е нужно да имаш 200 кг мускули и 2 грама мозък да ги движи?
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Соросоида - да бе краварите затва в Украйна му намериха АЙ фон със златен кейс и картинка на Кремъл и сссрската звезда.
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
От коя престъпност умират повече хора? От дивашката на улицата или от цивилизованата в парламента? Кой изгони 3 милиона българи в чужбина? Кой позволи съществуването на престъпници като "Брендо"?
36
3
 
20
 
! Отговори
Соросоида преди 6 дни
С приятели като краварите, врагове не ти трябват. Сеш се
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да, един от организираните престъпни центаджии, така може да се каже. Рожба на американската култура и политика в България.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Таки го пазил - глупости! Таки е квартален джебчия в сравнение с Брендо, който си е хитро, старо куче!
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На 60 години . Остават му още 5 до пенсия
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Дивашката престъпност я пазят снайперисти на държавата или частни охранителни фирми.
31
3
 
13
 
! Отговори
Червен каскет преди 6 дни
Как вървят Олимпийските игри на БРИКС? Къде мога да гледам това зрелище?
30
0
 
24
 
! Отговори
Хах преди 6 дни
На тоя животът му е протекъл в криене , параноя и страх ,че всеки момент може да го думнат. Язък ти и за парите, имотите и колите като не може да излезеш да пиеш едно кафе спокойно.
29
1
 
4
 
! Отговори
Жагръц преди 6 дни
...на по-дивашката престъпност-т.е. извънпарламентарната
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нашите политици да не се ослушват, а да вземат пример от човека. Да нарамват по един сак и да се нареждат пред софийския. Висички обитавали парламента през последните 30 години. Така ще направят най-добрия и полизен за България политически ход в тяхната кариера и тогава може би ще тръгнем към оправия. Така поне ще бъдат запомнени с хубаво. Иначе в историята няма да има с какво положително де се запишат.
27
0
 
8
 
! Отговори
Така, сега след като преди 6 дни
"по-дивашката" престъпност е преборена, можем да минем към борба с обикновената "дивашка" престъпност :D
26
3
 
5
 
! Отговори
Мммм преди 6 дни
Които са го учили твърдят , че той е с ограничени умствени възможности и не е способен на това ,което му приписват.Мафията го разкарва и разиграва органите!
25
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 6 дни
От дивашката, това ми хареса - вече се усетиха и сега мафиотите са в народното събрание!
24
3
 
11
 
! Отговори
Мда преди 6 дни
Скоро ще има новина че Брендо се е хлъзнал на сапунчето си докато се къпе в Затвора и е паднал лошо на главицата си --мда - тогава ще разберем колко силна е Мафията в БГ--мда
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Без да съм експерт ще предположа, че лицето "Брендо" ще даде показания за консумация на кокаин от лицето Станислав Трифонов и кристали от лицето Кирил Петков и това ще бъде използвано от контрабандиста двоен агент барисаф за изнудване.

Спонсорирани публикации